Find all School-related info fast with the new School-Specific MBA Forum

 It is currently 04 May 2015, 23:53

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

A car traveling at a certain constant speed takes 2 seconds

Author Message
TAGS:
VP
Joined: 22 Nov 2007
Posts: 1105
Followers: 7

Kudos [?]: 193 [0], given: 0

A car traveling at a certain constant speed takes 2 seconds [#permalink]  19 Jan 2008, 06:11
A car traveling at a certain constant speed takes 2 seconds longer to travel 1 kilometer than it would take to travel 1 kilometer at 75 kilometers per hour. At what speed, in kilometers per hour, is the car traveling?

A. 71.5
B. 72
C. 72.5
D. 73
E. 73.5
Director
Joined: 13 Nov 2003
Posts: 793
Location: BULGARIA
Followers: 1

Kudos [?]: 27 [0], given: 0

Re: SPEED [#permalink]  19 Jan 2008, 06:25
Hi,
The car travels 1 km at 75 kmh for 48 seconds (75000/3600=250/12 mps) 1000/(250/12)

Then for 50 sec the car travels 1 km. The speed of the car is 1000/50 = 20 mps or 72 kmph
CEO
Joined: 29 Mar 2007
Posts: 2591
Followers: 16

Kudos [?]: 234 [0], given: 0

Re: SPEED [#permalink]  19 Jan 2008, 11:33
marcodonzelli wrote:
A car traveling at a certain constant speed takes 2 seconds longer to travel 1 kilometer than it would take to travel 1 kilometer at 75 kilometers per hour. At what speed, in kilometers per hour, is the car traveling?

A. 71.5
B. 72
C. 72.5
D. 73
E. 73.5

R 75 X
T 1/75 hr
D 1 1

2s/1*1min/60sec*1hr/60min

2/3600 --> 1/1800

1/75+1/1800 = Total time 5*5*3, 8*5*5*3*3 --> 24/1800 + 1/1800 --> 25/1800

1/25/1800 --> 1800/25 --> 72

B
Senior Manager
Joined: 02 Aug 2007
Posts: 347
Location: Greater New York City area
Schools: Tuck, Ross (R1), Duke, Tepper, ISB (R2), Kenan Flagler (R2)
Followers: 3

Kudos [?]: 29 [0], given: 0

Re: SPEED [#permalink]  19 Jan 2008, 11:39
marcodonzelli wrote:
A car traveling at a certain constant speed takes 2 seconds longer to travel 1 kilometer than it would take to travel 1 kilometer at 75 kilometers per hour. At what speed, in kilometers per hour, is the car traveling?

A. 71.5
B. 72
C. 72.5
D. 73
E. 73.5

When the car travels at 75 kmph,
In 3600 sec --> 75 kms
? sec ---> 1 km

So for 1 km, 3600/75 = 48 sec.

From the problem, it takes 2 sec more than 48= 50 sec.

So it follows,
1 km -- > 50 sec
? km --> 3600 sec

So speed will be 3600 /50 = 72 kmph
Director
Joined: 14 Oct 2007
Posts: 759
Location: Oxford
Schools: Oxford'10
Followers: 13

Kudos [?]: 183 [0], given: 8

Re: SPEED [#permalink]  21 Jan 2008, 14:58
different approach:

75 km/h ==> 75km in 60 mins
the slower speed takes 2secs per km longer, so it would travel 75km in 62.5 mins

so its speed is 75 * 60/62.5

==> 75 * 120/125

easy to simplify now ==> 3*120/5

==> 3*24 = 72 km/h

p.s so nice to get a question in metrics instead of miles (not that it matters)
Director
Joined: 12 Jul 2007
Posts: 865
Followers: 12

Kudos [?]: 218 [0], given: 0

Re: SPEED [#permalink]  21 Jan 2008, 15:19
75km an hour = 75,000 meters in 60 minutes

This means 1,250 meters per minute at 75kmh.

We want to know how long it takes to go 1,000 meters, so divide by 5 and multiply again by 4. 60/5=12*4=48 seconds.

Add 2 seconds to see 50 seconds to go 1,000 meters = divide by 5 and multiply by 6. 1,200 meters per minute. Multiply by 60 = 72,000 meters per hour.

72kmh

SVP
Joined: 04 May 2006
Posts: 1936
Schools: CBS, Kellogg
Followers: 19

Kudos [?]: 441 [0], given: 1

Re: SPEED [#permalink]  22 Jan 2008, 01:53
eschn3am wrote:
75km an hour = 75,000 meters in 60 minutes

This means 1,250 meters per minute at 75kmh.

We want to know how long it takes to go 1,000 meters, so divide by 5 and multiply again by 4. 60/5=12*4=48 seconds.

Add 2 seconds to see 50 seconds to go 1,000 meters = divide by 5 and multiply by 6. 1,200 meters per minute. Multiply by 60 = 72,000 meters per hour.

72kmh

Your approach helpful, but I can still not get it. Why divide by 5, multiply by 4 and why divide by 5 and multiple by 6. I am a little confused.
_________________
Re: SPEED   [#permalink] 22 Jan 2008, 01:53
Similar topics Replies Last post
Similar
Topics:
2 A car traveling at a certain constant speed takes 5 seconds longer to 4 05 Oct 2014, 00:10
11 A car traveling at a certain constant speed takes 2 seconds 6 28 Jan 2012, 03:10
A car traveling at a certain constant speed takes 2 seconds 2 23 Sep 2008, 06:00
Q28: A car traveling at a certain constant speed takes 2 3 05 Jun 2007, 19:40
A car traveling at a certain constant speed takes 2 seconds 4 25 Apr 2006, 11:38
Display posts from previous: Sort by