Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Thank you for using the timer!
We noticed you are actually not timing your practice. Click the START button first next time you use the timer.
There are many benefits to timing your practice, including:

Re: Oranges sold at different rates [#permalink]
26 Jul 2010, 08:58

10

This post received KUDOS

This can be solved like a classical mixture problem but numbers are awkward to deal with.

It's easier to just look at the answer choices. You know that a multiple of 3 oranges has to be sold at the first rate, and a multiple of 7 at the second rate. You simple subtract the answer choices for the first rate from 100 and check whether the remainder (i.e. the number of oranges sold at the second rate) is a multiple of 7.

100 - 45 = 55 => not a multiple of 7 so exclude 100 - 21 = 79 => not a multiple of 7 so exclude 100 -9 = 91 => a multiple of 7 so keep 100 - 15 = 85 => not a multiple of 7 so exclude 100 - 12 = 88 => not a multiple of 7 so exclude

Re: Oranges sold at different rates [#permalink]
15 Mar 2012, 21:45

3

This post received KUDOS

Expert's post

GMATD11 wrote:

\frac{35}{3}x+\frac{85}{7}(100-x)=1210

Can you pls explain the Right hand side of equation. Won't it be 12.10

The equation equates the total selling price. He gets $12.10 i.e. 1210 cents. If he sold x oranges for 35/3 cents and (100-x) for 85/7 cents, this is a total of (35/3) * x + (85/7) * (100-x) cents. You equate cents to cents.

Also, you can use the weighted average formula here:

w1/w2 = (85/7 - 121/10)/(121/10 - 35/3) = 9/91

Total 9+91 is 100. So he sells 9 oranges at 35 for 3 and 91 oranges at 85 for 7.

Re: A woman sold 100 oranges at $12.10, some at the rate of 3 [#permalink]
29 Sep 2013, 07:23

Hello from the GMAT Club BumpBot!

Thanks to another GMAT Club member, I have just discovered this valuable topic, yet it had no discussion for over a year. I am now bumping it up - doing my job. I think you may find it valuable (esp those replies with Kudos).

Want to see all other topics I dig out? Follow me (click follow button on profile). You will receive a summary of all topics I bump in your profile area as well as via email.