Find all School-related info fast with the new School-Specific MBA Forum

It is currently 20 Oct 2014, 00:25

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

Basic to any understanding of Canada in the 20 years after

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:
Current Student
User avatar
Joined: 29 Jan 2005
Posts: 5252
Followers: 23

Kudos [?]: 139 [0], given: 0

Reviews Badge
Basic to any understanding of Canada in the 20 years after [#permalink] New post 23 Nov 2005, 04:33
Basic to any understanding of Canada in the 20 years after the Second World War is the country's impressive population growth. For every three Canadians in 1945, there were over five in 1966. In September 1966 Canada's population passed the 20 million mark. Most of this surging growth came from natural increase. The depression of the 1930's and the war had held back marriages, and the catching-up process began after 1945. The baby boom continued through the decade of the1950's, producing a population increase of nearly fifteen percent in the five years from 1951 to 1956. This rate of increase had been exceeded only once before in Canada's history, in the decade before 1911. when the prairies were being settled. Undoubtedly, the good economic conditions of the 1950's supported a growth in the population, but the expansion also derived from a trend toward earlier marriages and an increase in the average size of families. In 1957 the Canadian birth rate stood at 28 per thousand, one of the highest in the world. After the peak year of 1957, the birth rate in Canada began to decline. It continued falling until in 1966 it stood at the lowest level in 25 years. Partly this decline reflected the low level of births during the depression and the war, but it was also caused by changes in Canadian society. Young people were staying at school longer; more women were working; young married couples were buying automobiles or houses before starting families; rising living standards were cutting down the size of families. It appeared that Canada was once more falling in step with the trend toward smaller families that had occurred all through the Western world since the time of the Industrial Revolution. Although the growth in Canada's population had slowed down by 1966 (the increase in the first half of the 1960's was only nine percent), another large population wave was coming over the horizon. It would be composed of the children who were born during the period of the high birth rate prior to 1957.

10. What does the passage mainly discuss?
(A) Educational changes in Canadian society
(B) Canada during the Second World War
(C) Population trends in postwar Canada
(D) Standards of living in Canada
(E) None of the above

11. According to the passage, when did Canada's baby boom begin?
(A) In the decade after 1911
(B) After 1945
(C) During the depression of the 1930's
(D) In 1966
(E) B and E

12. The word "five" in line 3 refers to
(A) Canadians
(B) years
(C) decades
(D) marriages
(E) centuries

13. The word "surging" in line 4 is closest in meaning to
(A) new
(B) extra
(C) accelerating
(D) surprising
(E) out of control

14. The author suggests that in Canada during the1950's
(A) the urban population decreased rapidly
(B) fewer people married
(C) economic conditions were poor
(D) the birth rate was very high
(E) an epidemic wiped out a large percentage of the population

15. The word "trend" in line 11 is closest in meaning to
(A) tendency
(B) aim
(C) growth
(D) directive
(E) in style

16. The word "peak" in line 14 is closest in meaning to
(A) pointed
(B) dismal
(C) mountain
(D) maximum
(E) ripe

17. When was the birth rate in Canada at its lowest postwar level?
(A) 1966
(B) 1957
(C) 1956
(D) 1951
(E) None of the above

18. The author mentions all of the following as causes of declines in population growth after 1957 EXCEPT
(A) people being better educated
(B) people getting married earlier
(C) better standards of living
(D) couples buying houses
(E) Both A and C

19. It can be inferred from the passage that before the Industrial Revolution
(A) families were larger
(B) population statistics were unreliable
(C) the population grew steadily
(D) economic conditions were bad
(E) the greatest immigration wave hit Canada
Director
Director
avatar
Joined: 14 Sep 2005
Posts: 996
Location: South Korea
Followers: 2

Kudos [?]: 34 [0], given: 0

 [#permalink] New post 24 Nov 2005, 01:04
10. (C)
11. (B)
12. (A)
13. (C)
14. (D)
15. (A)
16. (D)
17. (A)
18. (B)
19. (A)
_________________

Auge um Auge, Zahn um Zahn :twisted: !

SVP
SVP
User avatar
Joined: 28 May 2005
Posts: 1743
Location: Dhaka
Followers: 6

Kudos [?]: 47 [0], given: 0

 [#permalink] New post 28 Nov 2005, 12:59
i got

10 c
11 b
12 a
13 c
14 d
15 a
16 d
17 a
18 a
19 d
_________________

hey ya......

  [#permalink] 28 Nov 2005, 12:59
    Similar topics Author Replies Last post
Similar
Topics:
Basic to any understanding of Canada in the 20 years after Pansi 4 07 Nov 2012, 21:42
Experts publish their posts in the topic Any chance in Top 20?? sandeep31388 1 25 May 2012, 05:20
Are there any good resources out there for understanding sportypk 2 06 Jun 2008, 08:38
GMAT Grind: Back to Basics after 13 years - My Journal passionateflair 5 03 Nov 2007, 12:00
Sauder school(canada)- any opinions excelgmat 0 03 May 2007, 10:02
Display posts from previous: Sort by

Basic to any understanding of Canada in the 20 years after

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


GMAT Club MBA Forum Home| About| Privacy Policy| Terms and Conditions| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group and phpBB SEO

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.