Find all School-related info fast with the new School-Specific MBA Forum

It is currently 25 Oct 2014, 04:41

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

Digital clocks are preferable to analog clocks with dials

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:
Intern
Intern
avatar
Joined: 23 Dec 2002
Posts: 13
Location: LA
Followers: 7

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

Digital clocks are preferable to analog clocks with dials [#permalink] New post 04 Oct 2003, 17:07
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

(N/A)

Question Stats:

63% (02:22) correct 38% (00:26) wrong based on 3 sessions
Digital clocks are preferable to analog clocks with dials because they keep time more accurately, are much easier to read, and have no moving parts to wear out. They also enable children to grasp the concept of time, and to learn how to tell time more easily than they can with analog clocks.

All of the following assumptions underlie the conclusion of the passage above EXCEPT

a) The moving hands of analog clocks do not help children to understand the concept of time

b) Digital clocks are less expensive to produce and to buy than are analog clocks

c) Analog clocks cannot be made to tell time as accurately as digital clocks

d) Even those who learned how to tell time on analog clocks find digital clocks easier to read

e) Analog clocks have no esthetic advantages over digital clocks

The answer is B, but I don't get it. I chose E as I see nothing esthetic mentioned in the passage. Could anyone enlighten me?
SVP
SVP
User avatar
Joined: 03 Feb 2003
Posts: 1613
Followers: 6

Kudos [?]: 57 [0], given: 0

 [#permalink] New post 04 Oct 2003, 23:28
If an option is a real assumption, its negation should destroy the argument.

B and E are confusing, I agree.

Let's consider negation of E: Analog clocks DO HAVE esthetic advantages over digital clocks. It is in the smallest degree possible that the negation of E destroys the assertion that digital clocks are much easier to read. With the lion's share of doubt, E can be considered an assumption. Negation of B does not harm the passage in any way. So, B is not an assumption.
Intern
Intern
avatar
Joined: 23 Dec 2002
Posts: 13
Location: LA
Followers: 7

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

 [#permalink] New post 05 Oct 2003, 01:33
Stolyar: thanks. But the way I see it...is that the passage metions that analog clcock wears out..so answer B actually underlies the passage..... doesn't it?
GMAT Instructor
User avatar
Joined: 07 Jul 2003
Posts: 771
Location: New York NY 10024
Schools: Haas, MFE; Anderson, MBA; USC, MSEE
Followers: 11

Kudos [?]: 33 [0], given: 0

Re: Help me with this CR question [#permalink] New post 05 Oct 2003, 03:12
lakersgo wrote:
Digital clocks are preferable to analog clocks with dials because they keep time more accurately, are much easier to read, and have no moving parts to wear out. They also enable children to grasp the concept of time, and to learn how to tell time more easily than they can with analog clocks.

All of the following assumptions underlie the conclusion of the passage above EXCEPT

a) The moving hands of analog clocks do not help children to understand the concept of time

b) Digital clocks are less expensive to produce and to buy than are analog clocks

c) Analog clocks cannot be made to tell time as accurately as digital clocks

d) Even those who learned how to tell time on analog clocks find digital clocks easier to read

e) Analog clocks have no esthetic advantages over digital clocks

The answer is B, but I don't get it. I chose E as I see nothing esthetic mentioned in the passage. Could anyone enlighten me?


The conclusion is the digital clocks are preferable to analog because of (lots of stuff). Omitted is any mention of the aesthetics of the clock. If analog clocks were more esthetic than digital, it is possible that that alone might make them preferable to digital clock.
_________________

Best,

AkamaiBrah
Former Senior Instructor, Manhattan GMAT and VeritasPrep
Vice President, Midtown NYC Investment Bank, Structured Finance IT
MFE, Haas School of Business, UC Berkeley, Class of 2005
MBA, Anderson School of Management, UCLA, Class of 1993

Intern
Intern
avatar
Joined: 12 Sep 2003
Posts: 31
Location: Peru
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

Re: Help me with this CR question [#permalink] New post 05 Oct 2003, 15:56
[quote="AkamaiBrah"][quote="lakersgo"]Digital clocks are preferable to analog clocks with dials because they keep time more accurately, are much easier to read, and have no moving parts to wear out. They also enable children to grasp the concept of time, and to learn how to tell time more easily than they can with analog clocks.

All of the following assumptions underlie the conclusion of the passage above EXCEPT

a) The moving hands of analog clocks do not help children to understand the concept of time

b) Digital clocks are less expensive to produce and to buy than are analog clocks

c) Analog clocks cannot be made to tell time as accurately as digital clocks

d) Even those who learned how to tell time on analog clocks find digital clocks easier to read

e) Analog clocks have no esthetic advantages over digital clocks

The answer is B, but I don't get it. I chose E as I see nothing esthetic mentioned in the passage. Could anyone enlighten me?[/quote]

The conclusion is the digital clocks are preferable to analog because of (lots of stuff). Omitted is any mention of the aesthetics of the clock. If analog clocks were more esthetic than digital, it is possible that that alone might make them preferable to digital clock.[/quote]

Durability is not the same as cost, I vote for B.
Intern
Intern
avatar
Joined: 01 Jul 2014
Posts: 1
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

Re: Digital clocks are preferable to analog clocks with dials [#permalink] New post 01 Jul 2014, 05:09
Digital clocks are small and less expensive. They are easily portable.
Re: Digital clocks are preferable to analog clocks with dials   [#permalink] 01 Jul 2014, 05:09
    Similar topics Author Replies Last post
Similar
Topics:
Clock questions bschooladmit 0 24 Jun 2012, 05:07
1 Clock student26 3 02 Nov 2010, 23:29
PS- clocks ALD 3 08 Jan 2009, 10:27
1 ps clock andreasonlinegr 3 10 Oct 2008, 12:39
Clock on Test? rick_reeves 1 16 Jun 2007, 11:41
Display posts from previous: Sort by

Digital clocks are preferable to analog clocks with dials

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


cron

GMAT Club MBA Forum Home| About| Privacy Policy| Terms and Conditions| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group and phpBB SEO

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.