Find all School-related info fast with the new School-Specific MBA Forum

 It is currently 21 Aug 2014, 06:37

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Events & Promotions

###### Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

# Four staff members at a certain company worked on a project.

Author Message
TAGS:
Senior Manager
Joined: 02 Dec 2007
Posts: 463
Followers: 2

Kudos [?]: 29 [0], given: 6

Four staff members at a certain company worked on a project. [#permalink]  14 Aug 2008, 02:44
Four staff members at a certain company worked on a project. The amounts of time that the four staff members worked on the project were in the ratio 2 to 3 to 5 to 6. If one of the four staff members worked on the project for 30 hours, which of the following CANNOT be the total number of hours that the four staff members worked on the project?

A. 80
B. 96
C. 160
D. 192
E. 240
Director
Joined: 27 May 2008
Posts: 552
Followers: 5

Kudos [?]: 171 [0], given: 0

Re: Ratio [#permalink]  14 Aug 2008, 02:55
Nihit wrote:
Four staff members at a certain company worked on a project. The amounts of time that the four staff members worked on the project were in the ratio 2 to 3 to 5 to 6. If one of the four staff members worked on the project for 30 hours, which of the following CANNOT be the total number of hours that the four staff members worked on the project?

A. 80
B. 96
C. 160
D. 192
E. 240

actual amount of time 4 people worked = 2x, 3x, 5x, 6x
total = 16x

possible values of x ---> total time
= 30/2 = 15 ---> 240
= 30/3 = 10 ---> 160
= 30/5 = 6 ---> 96
= 30/6 = 5 ---> 80

Manager
Joined: 30 Jul 2007
Posts: 130
Followers: 2

Kudos [?]: 9 [0], given: 0

Re: Ratio [#permalink]  14 Aug 2008, 10:00
Nihit wrote:
Four staff members at a certain company worked on a project. The amounts of time that the four staff members worked on the project were in the ratio 2 to 3 to 5 to 6. If one of the four staff members worked on the project for 30 hours, which of the following CANNOT be the total number of hours that the four staff members worked on the project?

A. 80
B. 96
C. 160
D. 192
E. 240

By the way Nihit, even if you didn't know how to solve this question, you could make some guesses. This question is a good example of answer parallelism:

You will notice 80, 160, and 240 all seem related in some way. In fact, 160 is a multiple of 80, and 192 is a multiple of 96. 240 seems like the odd one out, so I would take it out.

Since they're asking for TOTAL, I would go with either 192 or 160.

I would only do this if:
1) I had NO IDEA how to solve this
Re: Ratio   [#permalink] 14 Aug 2008, 10:00
Similar topics Replies Last post
Similar
Topics:
1 Four staff members at a certain company worked on a project. 1 12 Aug 2011, 12:15
1 Four staff members at a certain company worked on a project. 2 02 Apr 2008, 04:18
Four staff members at a certain company worked on a project. 2 17 Nov 2007, 05:42
1 Four staff members at a certain company worked on a project. 4 16 Oct 2007, 09:17
Four staff members at a certain company worked on a project. 5 09 Aug 2006, 08:51
Display posts from previous: Sort by