rovshan85 wrote:

1.THE COST TO CHARTER A PLANE IS "D" DOLLARS, WHICH IS TO BE SHARED EQUALLY AMONG THE PASSENGER. THE NUMBER OF PASSENGERS, WHICH WAS ORIGINALLY 12, INCREASES TO 18, DECREASING THE COST BY X AMOUNT PER PERSON.

I would like to know how i can solve this problem in less than 2 min.

I am not sure if this is what you meant but here is the method I use:

Say, number of passengers was 12 and is now 18. Say the cost per person has decreased by $25.

Ratio of number of passenger then and now = 12:18 = 2:3

Then, ratio of cost per person then and now = 3:2 (Cost per person is inversely proportional to number of passengers since Cost per person = Total cost/No of passengers)

The difference of 1 on the ratio scale (3:2) corresponds to 25 so cost per person then was 3*25 = 75 and cost per person now is 2*25 = 50

Also, the total cost 'd' = 75*12 or 50*18 = 900

_________________

Karishma

Veritas Prep | GMAT Instructor

My Blog

Save $100 on Veritas Prep GMAT Courses And Admissions Consulting

Enroll now. Pay later. Take advantage of Veritas Prep's flexible payment plan options.

Veritas Prep Reviews