Find all School-related info fast with the new School-Specific MBA Forum

It is currently 21 Dec 2014, 22:21

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
Intern
Intern
avatar
Joined: 07 Aug 2010
Posts: 2
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 1

GMAT ToolKit User
Re: As / Like Compilation [#permalink] New post 14 Aug 2010, 08:10
OA for 7 seems wrong, why not A? Author is explaining why not to use "like" but C has "like"
Intern
Intern
avatar
Joined: 01 Aug 2010
Posts: 7
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 2

Re: Compilation - As / Like [#permalink] New post 16 Aug 2010, 01:05
nusmavrik wrote:
Think you missed the subject "women" (plural). work is correct

(an overwhelming proportion) of (women) work
X of Y work ----> Y is plural hence "work" will associate with Y (women)

sridhar wrote:
Great one.. Thanks nusmavrik..BTW, in question 11, the answer is posted as,

C. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of them in.

But isn't 'overwhelming proportion of women' singular? If so, shouldn't we use 'works' instead of work?


First of all , excellent compilation nusmavrik .. Kudos !

But my opinion still stands with option A .. lets discuss how ..

11. In Hungary, as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in middle management and light industry.
A. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in
B. as with much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, many in
C. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of them in.
D. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, and many are.
E. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many are in.

So here's the question .. according to you the answer is C ..

But In C .. as you may see the thing concerned is the 'proportion of women' and NOT 'women themselves' ..
"an overwhelming proportion of women work, many of them in."

But (a singular)proportion cannot be referred as 'them' :shock: ,rather it should be referred as 'which' (option A)

Hence , according to me the answer is A.
Director
Director
avatar
Status: Impossible is not a fact. It's an opinion. It's a dare. Impossible is nothing.
Affiliations: Chicago Booth Class of 2015
Joined: 26 Nov 2009
Posts: 994
Followers: 16

Kudos [?]: 445 [0], given: 36

Re: Compilation - As / Like [#permalink] New post 16 Aug 2010, 07:09
Brilliant doubt ! you see "which" cannot be used to refer to women - "many of which" is wrong. There are zero exceptions to this rule. A is OUT.

absoluteapoorv wrote:
nusmavrik wrote:
Think you missed the subject "women" (plural). work is correct

(an overwhelming proportion) of (women) work
X of Y work ----> Y is plural hence "work" will associate with Y (women)

sridhar wrote:
Great one.. Thanks nusmavrik..BTW, in question 11, the answer is posted as,

C. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of them in.

But isn't 'overwhelming proportion of women' singular? If so, shouldn't we use 'works' instead of work?


First of all , excellent compilation nusmavrik .. Kudos !

But my opinion still stands with option A .. lets discuss how ..

11. In Hungary, as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in middle management and light industry.
A. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in
B. as with much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, many in
C. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of them in.
D. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, and many are.
E. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many are in.

So here's the question .. according to you the answer is C ..

But In C .. as you may see the thing concerned is the 'proportion of women' and NOT 'women themselves' ..
"an overwhelming proportion of women work, many of them in."

But (a singular)proportion cannot be referred as 'them' :shock: ,rather it should be referred as 'which' (option A)

Hence , according to me the answer is A.

_________________

Please press kudos if you like my post.

Manager
Manager
avatar
Joined: 01 Apr 2010
Posts: 165
Followers: 3

Kudos [?]: 15 [0], given: 6

Re: As / Like Compilation [#permalink] New post 28 Aug 2010, 05:58
Hi nusmavrik ,

thanks a lot for the gr8 set of questions on As vs like. I would appreciate if you can please post the answers/explanations or just answers for all the questions.

looking forward for your response.

thanks in advance...
Intern
Intern
avatar
Joined: 27 Jul 2010
Posts: 24
Followers: 1

Kudos [?]: 11 [0], given: 37

GMAT ToolKit User
Re: As / Like Compilation [#permalink] New post 29 Sep 2010, 16:01
nusmavrik wrote:
+1 for catching the error.

sagmat wrote:
Just a quick correction on Question 18. It says "...This SC is not about "As". Its about the "since". With since use past perfect."

I believe with "since" you have to use present perfect, not past perfect.


The value of the dollar in international markets will continue to increase, as it has been since interest rates began to rise
Red flag : This SC is not about "As". Its about the "since". With since use present perfect.
(A) as it has been - requires "increasing"
(B) as it has done – CORRECT

I think - for #18. B is more correct than A.
has been - requires the present participle increasing
whereas has done - is complete in itself

Since increasing has not been used elsewhere in the sentence, this cannot be used.

Please let me know your thoughts:
Manager
Manager
User avatar
Joined: 26 Aug 2010
Posts: 70
Location: India
Followers: 3

Kudos [?]: 49 [0], given: 18

Re: As / Like Compilation [#permalink] New post 17 Oct 2010, 19:35
I have a doubt. Is question 8. at all right?

Is it right to say, "Use of something do not interact with xyz"

I am a non-native speaker and little doubtful that this question is not constructed right.. Please, suggest.

8. The use of gravity waves, which do not interact with matter in the way electromagnetic waves do, hopefully will enable astronomers to study the actual formation of black holes and neutron stars.
A) in the way electromagnetic waves do, hopefully will enable
B) in the way electromagnetic waves do, will, it is hoped, enable
C) like electromagnetic waves, hopefully will enable
D) like electromagnetic waves, would enable, hopefully
E) such as electromagnetic waves do, will, it is hoped, enable

Red flag : In GMAT "such as" can only be used to introduce examples. You can compare apples and apples. Here "like" cannot be used to compare "use" of gravity waves with "electromagnetic waves" which is a noun
_________________

Spread some happiness..Press Kudos! :)

Manager
Manager
User avatar
Joined: 26 Aug 2010
Posts: 70
Location: India
Followers: 3

Kudos [?]: 49 [0], given: 18

Re: As / Like Compilation [#permalink] New post 17 Oct 2010, 19:53
Folks,

Is option A wrong for the reason because "that" can not refer to a phrase here. "owning and living in a freestanding house on its own land is still a goal" While, "it" in option E can refer to such phrase? Can someone from moderators clarify?

Thanks!

10. According to a recent poll, owning and living in a freestanding house on its own land is still a goal of a majority of young adults, like that of earlier generations.

a) like that of earlier generations
b) as that for earlier generations
c) just as earlier generations did
d) as have earlier generations
e) as it was of earlier generations

Red flag : You can only compare apples with apples. E compares goal Vs goal.
_________________

Spread some happiness..Press Kudos! :)

Manager
Manager
avatar
Joined: 29 Sep 2008
Posts: 154
Followers: 3

Kudos [?]: 37 [0], given: 1

Re: As / Like Compilation [#permalink] New post 17 Oct 2010, 20:42
Can someone throw a light on the verb usage in GMAT esp present perfect,past perfect,participle,Gerund..I face problems on the questions which test these concepts
Manager
Manager
User avatar
Joined: 25 Jul 2010
Posts: 184
Followers: 1

Kudos [?]: 6 [0], given: 4

Re: As / Like Compilation [#permalink] New post 01 Jan 2011, 04:12
(B)

(A) as pearls moving mysteriously from one necklace to another
(B) like pearls moving mysteriously from one necklace to another
(C) as pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(D) like pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(E) as do pearls that move mysteriously from one necklace to some other one
_________________

Raptor

Intern
Intern
avatar
Joined: 24 Aug 2009
Posts: 21
Followers: 0

Kudos [?]: 2 [0], given: 7

GMAT ToolKit User
Re: As / Like Compilation [#permalink] New post 02 Jan 2011, 22:00
Few members have raised the issue - validity of OA for question number 8. Can someone explain why the OA is B WHEN OPTION A seems concise and clear.
Intern
Intern
avatar
Status: I will it!!!
Affiliations: Certified Credit Card Banking Professional
Joined: 19 Jul 2010
Posts: 37
Schools: Chicago Booth, ISB
WE 1: 6 years in IT BFSI Cards application
Followers: 1

Kudos [?]: 1 [0], given: 11

Re: As / Like Compilation [#permalink] New post 03 Jan 2011, 09:44
terrific post 8-)
_________________

[align=]- Abhishek [/align]

Manager
Manager
avatar
Joined: 09 Aug 2011
Posts: 136
Location: United States
Concentration: General Management
GMAT Date: 11-15-2011
GPA: 3.33
Followers: 1

Kudos [?]: 9 [0], given: 38

Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink] New post 08 Mar 2012, 01:53
great compilation...thankyou
Manager
Manager
avatar
Joined: 17 Sep 2011
Posts: 209
Followers: 0

Kudos [?]: 28 [0], given: 8

Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink] New post 08 Mar 2012, 05:07
Found it very useful. Very good compilation of questions on a important concept. Thanks a lot for posting. +1 Kudos from me.
_________________

_________________
Giving +1 kudos is a better way of saying 'Thank You'.

Senior Manager
Senior Manager
avatar
Joined: 12 Mar 2012
Posts: 370
Concentration: Operations, Strategy
Followers: 2

Kudos [?]: 109 [0], given: 31

Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink] New post 13 Mar 2012, 04:46
Most wanted document..!!
brilliant collection +1 .
_________________

Practice Practice and practice...!!

If my reply /analysis is helpful-->please press KUDOS
If there's a loophole in my analysis--> suggest measures to make it airtight.

Manager
Manager
User avatar
Joined: 23 Feb 2012
Posts: 216
Location: India
Concentration: Finance, Entrepreneurship
Schools: Said
GMAT 1: 710 Q44 V44
GPA: 2.9
WE: Marketing (Computer Software)
Followers: 3

Kudos [?]: 39 [0], given: 22

Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink] New post 15 Mar 2012, 07:07
Why am I seeing this for the first time one night before my GMAT!! Damn! Great compilation!
_________________

If you like it, Kudo it!

"There is no alternative to hard work. If you don't do it now, you'll probably have to do it later. If you didn't need it now, you probably did it earlier. But there is no escaping it."

710 Debrief. Crash and Burn

Manager
Manager
avatar
Joined: 09 Jul 2010
Posts: 128
Followers: 0

Kudos [?]: 6 [0], given: 2

GMAT ToolKit User
Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink] New post 18 Mar 2012, 13:17
Could someone please point me to the answers/explanations

As soon as I click on this link "Spoiler: Official Answers" it takes me immediately to the home page

Thanks
Manager
Manager
avatar
Joined: 14 Feb 2012
Posts: 228
Followers: 1

Kudos [?]: 84 [0], given: 7

Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink] New post 19 Mar 2012, 12:04
In the second question why is usage of as wrong . ???
_________________

The Best Way to Keep me ON is to give Me KUDOS !!!
If you Like My posts please Consider giving Kudos

Shikhar

Manager
Manager
User avatar
Joined: 06 Feb 2012
Posts: 91
WE: Project Management (Other)
Followers: 2

Kudos [?]: 42 [0], given: 16

Re: Compilation - As / Like [#permalink] New post 02 Apr 2012, 18:05
Ch 8 & Ch 9 in Manhattan GMAT - Sentence Correction are indeed
a great read. Printed this thread and inserted it in my study guide!

temp33 wrote:
Nice compilation...

I just read the same topic from MGMAT today, and they have explained the concepts beautifully.. The author here has covered most of it.. but I advise everyone to look into the chapter once.. your mistakes on that topic will just VANISH ! :D

_________________

Kudos is a great way to say Thank you...

Intern
Intern
avatar
Joined: 23 Mar 2012
Posts: 20
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 5

GMAT ToolKit User
Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink] New post 03 Apr 2012, 13:26
nice compile, thanks so much

Image Posted from GMAT ToolKit
Intern
Intern
avatar
Joined: 23 Mar 2012
Posts: 20
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 5

GMAT ToolKit User
Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn [#permalink] New post 03 Apr 2012, 13:44
hi all,

anybody help me explain the diferrence between
1.she sings as her mother does
2. she has a cat, as does her brother

i tgink, content is the same , but i can not explain why and when the reversion occurs. can i write the second example like this:
she has a cat,as her bother does

bichhang

="nusmavrik"]

I have struggled with As/ Like and now I can nail any

damn SC on the usage. So for those who are still trying to fix the problem



As Vs Like
----------

"She sings like her mother" - correct
"She sings as her mother does" - correct
Susan, like her mother, is a good singer. - correct
"She sings like her mother does" - wrong

Joe, like Mary, has a cat. - correct
Joe has a cat, as does Mary. - correct

There are fundamentally 4 differences between "as" and "like".

1. As introduces clauses (which have verbs) and like introduces phrases (which don't have verbs).

2. As clause construction is used to introduce comparisons that are real. Like phrase constructions are preferred when making comparisons that are not real but imaginary. (See the above McClintock example)

3. "As" is also used as a substitute for "in the capacity of". Eg. As the president of USA, George Bush.....

4. Idiomatic differences: Used as (Correct) Used Like (Incorrect) / Regarded as (Correct), Regarded Like (Incorrect). There is just one exception (that I have come across) to the idiomatic constructions using the verb "act", where one has to infer the meaning before using "as/like". "Act as" is used when a function of an inanimate object is described. Eg. In the flood, the wall acted as a dam. However, "act" is followed by like to mean to behave or comport oneself and describes the action of a person. Eg. He acted like a fool.


Lets look at some examples -

1. More than thirty years ago Dr. Barbara Mc-Clintock, the Nobel Prize winner, reported that genes can “jump,” as pearls moving mysteriously from one necklace to another.
(A) as pearls moving mysteriously from one necklace to another
(B) like pearls moving mysteriously from one necklace to another
(C) as pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(D) like pearls do that move mysteriously from one necklace to others
(E) as do pearls that move mysteriously from one necklace to some other one

[Reveal] Spoiler:
Red flag: "as" is MOST dangerous here.



2. Before its independence in 1947, Britain ruled India as a colony and they would relinquish power only after a long struggle by the native people.
Before its independence in 1947, Britain ruled India as a colony and they would relinquish power
Before independence in 1947, Britain had ruled India as a colony and relinquished power
Before its independence in 1947, India was ruled by Britain as a colony and they relinquished power
Before independence in 1947, India had been ruled as a colony by Britain, which relinquished power
Before independence in 1947, India had been a colony of the British, who relinquished power

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "as" a colony - dangerous


3. As rare as something becomes, be it a baseball card or a musical recording or a postage stamp, the more avidly it is sought by collectors.
(A) As rare as something becomes, be it
(B) As rare as something becomes, whether it is
(C) As something becomes rarer and rarer, like
(D) The rarer something becomes, like
(E) The rarer something becomes, whether it is

[Reveal] Spoiler:
Red flag : As "rare" as is risky. rare is not a noun. You can only compare apples with apples.



4. In the 1980's the rate of increase of the minority population of the united states was nearly twice as fast as the 1970's.
A.twice as fast as
B.twice as fast as it was in
C.twice what it was in
D.two times faster than that of
E.two times greater than

[Reveal] Spoiler:
Red flag : increase AND "as fast as" - redundant



5. In its most recent approach, the comet Crommelin passed the Earth at about the same distance and in about the same position, some 25 degrees above the horizon, that Halley’s comet will pass the next time it appears.
(A) that Halley’s comet will pass
(B) that Halley’s comet is to be passing
(C) as Halley’s comet
(D) as will Halley’s comet
(E) as Halley’s comet will do

[Reveal] Spoiler:
Red flag : as.....do (If the sentence ends in verb, probably its wrong). I'm saying probably for those who who are going to kill me for this rule :-)


6. Based on recent box office receipts, the public's appetite for documentary films, like nonfiction books, seems to be on the rise.
A like nonfiction books
B as nonfiction books
C as its interest in nonfiction books
D like their interest in nonfiction books
E like its interest in nonfiction books

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "as" cannot be used to compare nouns. public's appetite vs its interest. Use "like"



7. Proponents of artificial intelligence say they will be able to make computers that can
understand English and other human languages, recognize objects, and reason as an
expert does—computers that will be used to diagnose equipment breakdowns,
deciding whether to authorize a loan, or other purposes such as these.


(A) as an expert does—computers that will be used to diagnose equipment
breakdowns, deciding whether to authorize a loan, or other purposes such as
these
(B) as an expert does, which may be used for purposes such as diagnosing
equipment breakdowns or deciding whether to authorize a loan
(C) like an expert—computers that will be used for such purposes as diagnosing
equipment breakdowns or deciding whether to authorize a loan
(D) like an expert, the use of which would be for purposes like the diagnosis of
equipment breakdowns or the decision whether or not a loan should be
authorized
(E) like an expert, to be used to diagnose equipment breakdowns, deciding
whether to authorize a loan or not, or the like

[Reveal] Spoiler:
Red flag : To think like an expert. The usage of "like" is adverbial modifier. "Like an expert" modifies "think". Like is NOT comparing nouns.


8. The use of gravity waves, which do not interact with matter in the way electromagnetic waves do, hopefully will enable astronomers to study the actual formation of black holes and neutron stars.
A) in the way electromagnetic waves do, hopefully will enable
B) in the way electromagnetic waves do, will, it is hoped, enable
C) like electromagnetic waves, hopefully will enable
D) like electromagnetic waves, would enable, hopefully
E) such as electromagnetic waves do, will, it is hoped, enable

[Reveal] Spoiler:
Red flag : In GMAT "such as" can only be used to introduce examples. You can compare apples and apples. Here "like" cannot be used to compare "use" of gravity waves with "electromagnetic waves" which is a noun


9. Salt deposits and moisture threaten to destroy the
Mohenjo-Daro excavation in Pakistan, the site of an
ancient civilization that flourished at the same time
as the civilizations
in the Nile Delta and the river
valleys of the Tigris and Euphrates.
(A) that flourished at the same time as the
civilizations
(B) that had flourished at the same time as had
the civilizations
(C) that flourished at the same time those had
(D) flourishing at the same time as those did
(E) flourishing at the same time as those were

[Reveal] Spoiler:
Red flag : If you don't know the idiom "same x as y" this SC is not for you.


10. According to a recent poll, owning and living in a freestanding house on its own land is still a goal of a majority of young adults, like that of earlier generations.

a) like that of earlier generations
b) as that for earlier generations
c) just as earlier generations did
d) as have earlier generations
e) as it was of earlier generations

[Reveal] Spoiler:
Red flag : You can only compare apples with apples. E compares goal Vs goal.


11. In Hungary, as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in middle management and light industry.
A. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of which are in
B. as with much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, many in
C. as in much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many of them in.
D. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women works, and many are.
E. like much of Eastern Europe, an overwhelming proportion of women work, many are in.

[Reveal] Spoiler:
Red flag : Focus on comparison first. Apples with apples only.


12. There are hopeful signs that we are shifting away from our heavy reliance on fossil fuels; more than ten times as much energy is generated through wind power now than it was in 1990.

A. generated through wind power now than it was
B. generated through wind power now as it was
C. generated through wind power now as was the case
D. now generated through wind power as it was
E. now generated through wind power than was the case

[Reveal] Spoiler:
Red flag : As does the comparison. Apples with apples only - case with case. "it" is an evil if no antecedent. BAAAAAAAAAAAD!


13. Officials at the United States Mint believe that the Sacagawea dollar coin will be used more as a substitute for four quarters rather than for the dollar bill because its weight, only 8.1 grams, is far less than four quarters, which weigh 5.67 grams each.
A) more as a substitute for four quarters rather than for the dollar bill because its weight, only 8.1 grams, is far less than
B) more as a substitute for four quarters than the dollar bill because it weighs only 8.1 grams, far lighter than
C) as a substitute for four quarters more than for the dollar bill because it weighs only 8.1 grams, far less than
D) as a substitute for four quarters more than the dollar bill because its weight of only 8.1 grams is far lighter than it is for
E) as a substitute more for four quarters rather than for the dollar bill because its weight, only 8.1 grams, is far less than it is for

[Reveal] Spoiler:
Red flag : If you don't know what "as" is comparing, this SC is not for ya ! Note "for" parallelism.



14. Like any star of similar mass would do, once the Sun has exhausted the hydrogen in its core, it expands into a red giant, eventually ejecting its outer envelope of gases to become a white dwarf.

(A) Like any star of similar mass would do, once the Sun has exhausted the hydrogen in its core, it expands into a red giant, eventually ejecting
(B) Like any star of similar mass, once the hydrogen in the Sun's core is exhausted, then it expands into a red giant and eventually ejects
(C) As in the case of any star of similar mass, once the hydrogen in the Sun's core is exhausted, it will expand into a red giant, and eventually ejecting
(D) As any star of similar mass would, once the hydrogen in the Sun's core is exhausted it will expand into a red giant and will eventually eject
(E) As would be the case with any star of similar mass, once the Sun exhausts the hydrogen in its core, it will expand into a red giant and eventually eject

[Reveal] Spoiler:
Red flag : You can get the answer in 5 secs if you know what "As" is comparing. Otherwise Aasta Lavista baby ! :wink: Another point - "will" never takes singular verb.


15. As it is with traditional pharmacies, on-line drugstores rely on prescriptions to be successful, since it is primarily prescriptions that attract the customers, who then also buy other health-related items.
A. As it is with traditional pharmacies, on-line drugstores rely on prescriptions to be successful
B. As with the case of traditional pharmacies, on-line drugstores rely on prescriptions to have success
C. As is the case with traditional pharmacies, prescriptions are the cornerstone of a successful on-line drugstore
D. As traditional pharmacies, so on-line drugstores rely on prescriptions to be successful
E. Like traditional pharmacies, the cornerstone of a successful on-line drugstore is prescriptions

[Reveal] Spoiler:
Red flag : You get the previous one correct. And you get this one too !



16. Like many others of his generation of Native American leaders, Joseph Brant lived in two worlds; born into an Iroquois community and instructed in traditional Iroquois ways, he also received an education from English-speaking teachers.
(A) Like many others of his generation of Native American leaders, Joseph Brant lived in two worlds;
(B) Like many others of his generation of Native American leaders, living in two worlds, Joseph Brant was
(C) Like many another of his generation of Native American leaders, Joseph Brant, living in two worlds, was
(D) As with many others of his generation of Native American leaders, living in two worlds, Joseph Brant was
(E) As with many another of his generation of Native American leaders, Joseph Brant lived in two worlds;

[Reveal] Spoiler:
Red flag : E. Parallel comparison - as with X.... as with Y. Second "with" is missing. But here the catch is we are comparing people with Joseph Brant. Like wins !


17. In one of the bloodiest battles of the Civil War, fought at Sharpsburg, Maryland, on September 17, 1862, four times as many Americans were killed as would later be killed on the beaches of Normandy during D-Day.
(A) Americans were killed as
(B) Americans were killed than
(C) Americans were killed than those who
(D) more Americans were killed as there
(E) more Americans were killed as those who

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "as many X as Y". if you don't know this idiom this SC is not for ya !



18. The value of the dollar in international markets will continue to increase, as it has been since interest rates began to rise.
(A) as it has been
(B) as it has done
(C) which it has
(D) which it has been
(E) which it had been

[Reveal] Spoiler:
Red flag : This SC is not about "As". Its about the "since". With since use present perfect.



19. In the early twentieth century, an extraordinary painter could influence nearly all advanced artists, but today, for any one artist to influence practitioners of genres as varied as painting, video, and photography is nearly impossible.
(A) as varied as
(B) as varied as are
(C) as varied as those of
(D) that are as varied as your answer
(E) that are as varied as are

[Reveal] Spoiler:
Red flag : This SC is eye opener - pay attention to what is being compared. Painter is compared with artist. Genres are compared with painting, video etc


20. Uninformed about students’ experience in urban classrooms, critics often condemn schools’ performance gauged by an index, such as standardized test scores, that are called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as that in higher-level reasoning.
A. an index, such as standardized test scores, that are called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as that
B. an index, such as standardized test scores, that are called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as what is made
C. an index, such as standardized test scores, that is called objective and can be quantified and overlook less measurable progress, such as what is made
D. a so-called objective index, such as standardized test scores, that can be quantified and overlook less measurable progress, such as what is made
E. a so-called objective index, such as standardized test scores, that can be quantified and overlook less measurable progress, such as that

[Reveal] Spoiler:
Red flag : "such as" is used to give examples. Pay attention to what is being compared in the SC.


21. Like Haydn, Schubert wrote a great deal for the stage, but he is remembered principally for his chamber and concert-hall music.
(A) Like Haydn, Schubert
(B) Like Haydn, Schubert also
(C) As has Haydn, Schubert
(D) As did Haydn, Schubert also
(E) As Haydn did, Schubert also

[Reveal] Spoiler:
I believe all of you will get one correct ! Happy ending :-D



[Reveal] Spoiler: Official Answers
OA :
1. B
2. E
3. E
4. C
5. D
6. E
7. C
8. B
9. A
10. E
11. C
12. C
13. C
14. E
15. C
16. A
17. A
18. A
19. A
20. E
21. A
[/quote]

Image Posted from GMAT ToolKit
Re: I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn   [#permalink] 03 Apr 2012, 13:44
    Similar topics Author Replies Last post
Similar
Topics:
133 Experts publish their posts in the topic I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn nusmavrik 57 31 Jul 2010, 02:53
4 Damn! I have made 4 mistakes in this passage that seemed to PTK 21 15 Oct 2010, 08:43
Just now realized i am struggling with RCs mavesum 4 31 Mar 2009, 03:48
i have struggled with the concepts of permutations and sidrah 2 22 Dec 2008, 01:58
I have been having trouble nailing down RC questions which bozo190101 0 08 Feb 2005, 13:12
Display posts from previous: Sort by

I have struggled with As/ Like and now I can nail any damn

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  

Go to page   Previous    1   2   3    Next  [ 58 posts ] 



GMAT Club MBA Forum Home| About| Privacy Policy| Terms and Conditions| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group and phpBB SEO

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.