Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Thank you for using the timer!
We noticed you are actually not timing your practice. Click the START button first next time you use the timer.
There are many benefits to timing your practice, including:

If Leah is 6 years older than her sister, Sue, and John is 5 [#permalink]
20 Nov 2006, 18:05

1. If Leah is 6 years older than her sister, Sue, and John is 5 years older than Leah, and the total of their ages is 41. Then how old is Sue?

8 answer. HOW?

2. Two cyclists start biking from a trailâ€™s start 3 hours apart. The second cyclist travels at 10 miles per hour and starts 3 hours after the first cyclist who is traveling at 6 miles per hour. How much time will pass before the second cyclist catches up with the first from the time the second cyclist started biking?

4 Â½ hours answer. HOW?

what are the solutions?
could you recommend a website that lays out problems for each kind?

Sue's Age = x
Leah's Age = x+6
John's Age = (x+6) + 5
x+(x+6)+(x+6+5) = 41
3x+17=41
This gives x=(41-17)/3=8
---------
Suppose A and B are cyclists.
A starts first (@6 miles/hr) and bikes for 3 hrs. Distance travelled = 6x3 = 18 miles
Distance between A and B = 18 miles.
Difference between A's and B's speed = 10-6 = 4 m/h
Time taken = 18/4 = 4 1/2 hrs.

1. If Leah is 6 years older than her sister, Sue, and John is 5 years older than Leah, and the total of their ages is 41. Then how old is Sue?

8 answer. HOW?

(1)L = S + 6
(2) J = L + 5
Add (1) and (2)
L+J= S+L+11
Cancel out L
J = S+11
We know
L+S+J = 41
Substitute L=S+6 and J = S+11
S+6 + S + S+11=41
3S=41-11-6=24
S=8

2. Two cyclists start biking from a trailâ€™s start 3 hours apart. The second cyclist travels at 10 miles per hour and starts 3 hours after the first cyclist who is traveling at 6 miles per hour. How much time will pass before the second cyclist catches up with the first from the time the second cyclist started biking?

4 Â½ hours answer. HOW?

In 3 hour 1st cyclist has lead of 6*3=18 miles

2nd has to overcome this lead to catch up

Diff of speed b/w 1st and nd cyclist = 10 miles - 6 miles = 4 miles

5nd cyclist gains 4 miles in 1 hour
so he gains 18 miles in 18/4=4.5 hours

I couldn’t help myself but stay impressed. young leader who can now basically speak Chinese and handle things alone (I’m Korean Canadian by the way, so...