Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

It appears that you are browsing the GMAT Club forum unregistered!

Signing up is free, quick, and confidential.
Join other 500,000 members and get the full benefits of GMAT Club

Registration gives you:

Tests

Take 11 tests and quizzes from GMAT Club and leading GMAT prep companies such as Manhattan GMAT,
Knewton, and others. All are free for GMAT Club members.

Applicant Stats

View detailed applicant stats such as GPA, GMAT score, work experience, location, application
status, and more

Books/Downloads

Download thousands of study notes,
question collections, GMAT Club’s
Grammar and Math books.
All are free!

Thank you for using the timer!
We noticed you are actually not timing your practice. Click the START button first next time you use the timer.
There are many benefits to timing your practice, including:

Two persons C & D started traveling from A and B which are 3 [#permalink]

Show Tags

05 Apr 2013, 13:28

Two persons C & D started traveling from A and B which are 300 km apart, towards B and A respectively at 1.00 p.m. C travels at a constant speed of 30 kmph whereas D doubles his speed every hour. If D reaches A in 4 5/8 hours, at what time did C and D meet each other?

a) 4:30 p.m. b) 4:40 p.m. c) 5:00 p.m. d) 5:10 p.m.

Two trains T1 and T2 start simultaneously from two stations [#permalink]

Show Tags

05 Apr 2013, 13:48

Two trains T1 and T2 start simultaneously from two stations X and Y respectively towards each other. If they are 70 km apart both 3 and 6 hours after start, then find the distance between the two stations.

In a class of 150, students can enroll for Judo or Taekwondo [#permalink]

Show Tags

12 Apr 2013, 15:08

In a class of 150, students can enroll for Judo or Taekwondo or both or none.The number of students enrolling for Taekwondo only is twice the number of students enrolling for Judo. The number of students opting for both is ten more than the number of students who opt out of both. The number of students opting at least 1 course is nine times the number of students opting for none. find -

1) the number of students who enrolled for Taekwondo A. 110 B. 115 C. 90 D. 125 E. NONE

2) the number of students who enrolled for Judo only A. 20 B. 25 C. 15 D. 40 E. 45

Re: In a 1000 m race Usha beats Shiny by 50 m. In the same race, [#permalink]

Show Tags

12 Apr 2013, 15:41

1

This post received KUDOS

Two persons C & D started traveling from A and B which are 300 km apart, towards B and A respectively at 1.00 p.m. C travels at a constant speed of 30 kmph whereas D doubles his speed every hour. If D reaches A in 4 5/8 hours, at what time did C and D meet each other?

a) 4:30 p.m. b) 4:40 p.m. c) 5:00 p.m. d) 5:10 p.m.

To calculate the speed of D we use this formula: (it travels 1h at v, 1h at 2v and so on till it reach 300 km) \(v+2v+4v+8v+5/8*16v=300\) , \(25v=300\) , \(v=12\) D started at 12kmph. C travels at 30 kmph. They meet after 4 hours. Distance of C=30*4=120km Distence of D=12+24+48+96=180km. 120+180=300km. They meet at 1pm + 4 h = 5pm. C _________________

It is beyond a doubt that all our knowledge that begins with experience.

Re: In a 1000 m race Usha beats Shiny by 50 m. In the same race, [#permalink]

Show Tags

12 Apr 2013, 17:38

1

This post received KUDOS

Quote:

Two trains T1 and T2 start simultaneously from two stations X and Y respectively towards each other. If they are 70 km apart both 3 and 6 hours after start, then find the distance between the two stations.

a) 210 km b)240 km c)220km d)180km

Variables - a the speed of train T1 b the speed of train T2 d the distance between A and B

a + b = (d - 70) /3 - trains are traveling towards each other a + b = (d + 70) /6 - trains are traveling away from each other

(d-70)/3 = (d + 70)/6 ==> d = 210

Answer is A

What is the source of these problems? This problem took me long time... more than 15 mins.. Not good...

//Kudos please, if the explanation is good. _________________

Re: In a 1000 m race Usha beats Shiny by 50 m. In the same race, [#permalink]

Show Tags

13 Apr 2013, 03:25

Expert's post

iwantto wrote:

In a 1000 m race Usha beats Shiny by 50 m. In the same race, by what time margin Shiny beats Mercy who runs at 4 m/s

a) 100 sec. b) 50 sec c) 25 sec d) Data not sufficient

Usha beats Shiny by 50 m means Usha reaches the finish line when Shiny is 50 m away from the finish line i.e. Usha covers 1000m in the time in which Shiny covers 950m. We can say that the Ratio of their speeds, speed of Usha : speed of Shiny = 1000:950 = 20:19 We don't know their actual speeds. Usha's speed could be 20 m/s and Shiny's will be 19 m/s. or Usha's speed could be 40 m/s and Shiny's will be 38 m/s. or Usha's speed could be 10 m/s and Shiny's will be 9.5 m/s. etc

We know Mercy's speed is 4 m/s so we know Mercy takes 1000/4 = 250 s to complete the 1000m but we don't know Shiny's speed. We don't know how long Shiny takes to complete the 1000 m hence data is not sufficient here. _________________

Re: Two persons C & D started traveling from A and B which are 3 [#permalink]

Show Tags

13 Apr 2013, 03:34

1

This post received KUDOS

Expert's post

iwantto wrote:

Two persons C & D started traveling from A and B which are 300 km apart, towards B and A respectively at 1.00 p.m. C travels at a constant speed of 30 kmph whereas D doubles his speed every hour. If D reaches A in 4 5/8 hours, at what time did C and D meet each other?

a) 4:30 p.m. b) 4:40 p.m. c) 5:00 p.m. d) 5:10 p.m.

Responding to a pm:

Case of C is simple. Distance he needs to cover is 300 km at constant speed of 30 kmph so he takes 10 hrs and covers 30 km every hour.

Case of D. He starts with a speed of s and covers s km in the first hr. Then his speed becomes 2s and he covers 2s km in the next hr. Then his speed becomes 4s and he covers 4s km in the next hour and so on... s + 2s + 4s + 8s + 16s*(5/8) = 300 25s = 300 s = 12 kmph So distance covered by D every hr: 12, 24, 48, 96, 120

Together, to meet, they need to cover a total distance of 300 km. Now just try to sum up the distance covered by them in each hr till you get 300.

(30+12) + (30+24) + (30+ 48) + (30+96) = 300

So they take a total of 4 hrs together to cover 300 km.

Re: Two trains T1 and T2 start simultaneously from two stations [#permalink]

Show Tags

13 Apr 2013, 03:43

1

This post received KUDOS

Expert's post

iwantto wrote:

Two trains T1 and T2 start simultaneously from two stations X and Y respectively towards each other. If they are 70 km apart both 3 and 6 hours after start, then find the distance between the two stations.

a) 210 km b)240 km c)220km d)180km

Responding to a pm:

What information do you get from this: If they are 70 km apart both 3 and 6 hours after start? Say, they started at 12:00 noon. This means that distance between them at 3:00 pm was 70 km. Then they met. Then they traveled further and the distance between them at 6:00 pm was again 70 km.

It means that in 3 hrs (from 3:00 pm to 6:00 pm), they together covered 140 km (70 km between them, then they met and then they traveled further to create a distance of 70 km between them again so total 140 km)

Now, to have a distance of 70 km between them for the first time i.e. at 3:00 pm, how much must have they traveled since 12:00 noon? They both traveled for 3 hrs. How much distance do they cover together in 3 hrs? We already know that they together cover 140 km in 3 hrs.

Hence the distance between the stations must be 140 + 70 = 210 km _________________

Re: In a class of 150, students can enroll for Judo or Taekwondo [#permalink]

Show Tags

13 Apr 2013, 03:54

1

This post received KUDOS

Expert's post

iwantto wrote:

In a class of 150, students can enroll for Judo or Taekwondo or both or none.The number of students enrolling for Taekwondo only is twice the number of students enrolling for Judo. The number of students opting for both is ten more than the number of students who opt out of both. The number of students opting at least 1 course is nine times the number of students opting for none. find -

1) the number of students who enrolled for Taekwondo A. 110 B. 115 C. 90 D. 125 E. NONE

2) the number of students who enrolled for Judo only A. 20 B. 25 C. 15 D. 40 E. 45

Total number of students = 150

Given: The number of students opting at least 1 course is nine times the number of students opting for none

This means no of students opting for at least 1 course: No of students opting for no course = 9:1 Since total number of students is 150, the number of students opting for at least 1 course = 135 the number of students opting for none = 15

Given: The number of students opting for both is ten more than the number of students who opt out of both.

This means no of students opting for both = 15 + 10 = 25

Given: The number of students enrolling for Taekwondo only is twice the number of students enrolling for Judo. If no of students enrolling for Judo is J, number of students enrolling for Taekwondo only = 2J 2J + J = 135 J = 45

No of students who enrolled for Taekwondo only = 2J = 2*45 = 90 Total no of students who enrolled for Taekwondo (Taekwondo only + Both) = 90 + 25 = 115

No of students who enrolled for Judo = J = 45 No of students who enrolled for Judo only (Judo - Both) = 45 - 25 = 20

Re: AD:DC = 2:3, then angle ABC is equal to? [#permalink]

Show Tags

14 Jun 2013, 03:37

1

This post received KUDOS

iwantto wrote:

Attachment:

The attachment Untitled.jpg is no longer available

AD:DC = 2:3, then angle ABC is equal to? A. 30 B. 40 C. 45 D. 60 E. 110 Hi, This may be very easy ... I couldn't solve ,, or may be this is missing some information. Please help...

Well the easy way to look at it would be with the angle-bisector theorem, which states that if the angle bisector divides the opposite side by a given ratio such as given in the diagram. The ratio: AD/DC = AB/BC always holds. Now, the reverse can be assumed as true as well.

Now we know that DBC = 20 degree from the traingle property. Now it can also be seen, AB/BC = 10/15 = 2/3 which is equal to AD/DC as per the question. Hence it can be assumed that BD is the angle bisector. Hence the total angle B is 2*20 = 40 degrees. Hence the answer is [B].

MBA Admission Calculator Officially Launched After 2 years of effort and over 1,000 hours of work, I have finally launched my MBA Admission Calculator . The calculator uses the...

Final decisions are in: Berkeley: Denied with interview Tepper: Waitlisted with interview Rotman: Admitted with scholarship (withdrawn) Random French School: Admitted to MSc in Management with scholarship (...

The London Business School Admits Weekend officially kicked off on Saturday morning with registrations and breakfast. We received a carry bag, name tags, schedules and an MBA2018 tee at...

I may have spoken to over 50+ Said applicants over the course of my year, through various channels. I’ve been assigned as mentor to two incoming students. A...