Find all School-related info fast with the new School-Specific MBA Forum

 It is currently 28 Jun 2016, 08:19

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Events & Promotions

###### Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

# In a certain class consisting of 36 students some boys and

Author Message
Manager
Joined: 05 Oct 2005
Posts: 200
Followers: 1

Kudos [?]: 5 [0], given: 0

In a certain class consisting of 36 students some boys and [#permalink]

### Show Tags

23 Nov 2005, 16:40
00:00

Difficulty:

(N/A)

Question Stats:

0% (00:00) correct 0% (00:00) wrong based on 0 sessions

### HideShow timer Statistics

This topic is locked. If you want to discuss this question please re-post it in the respective forum.

In a certain class consisting of 36 students some boys and some girls exactly 1/3 OF THE BOY AND 1/4 OF THE GIRLS walk to the school
what is the greatest possible number of students in this class who walk to school ?

9
10
11
12
13

i actually found that the number of boy will be 12 and the girl student be 24 and the ones that walk be 10
Why is that wrong ?
thanks
_________________

when there is a will there is a way

best regards

Director
Joined: 09 Jul 2005
Posts: 595
Followers: 2

Kudos [?]: 42 [0], given: 0

### Show Tags

23 Nov 2005, 16:47
24 boys and 12 girls would result in 8+3=11 walking children
Director
Joined: 14 Sep 2005
Posts: 993
Location: South Korea
Followers: 2

Kudos [?]: 113 [0], given: 0

### Show Tags

23 Nov 2005, 17:42
X = Number of boys
Y = Number of girls
36 = X + Y

What is the greatest possible value of (1/3)X + (1/4)Y ?

====================================

Z =(1/3)X + (1/4)Y
12Z = 4X+3Y
108 = 3X + 3Y
12Z - 108 = X
12(Z - 9) = X

If Z = 9, X = 0 & Y = 36
If Z = 10, X = 12 & Y = 24
If Z = 11, X = 24 & Y = 12
If Z = 12, X = 36 & Y = 0

If Z = 9, (1/3)X = 0 & (1/4)Y = 9
If Z = 10, (1/3)X = 4 & (1/4)Y = 6
If Z = 11, (1/3)X = 8 & (1/4)Y = 3
If Z = 12, (1/3)X = 9 & (1/4)Y = 0

Thus, 8 + 3 = 11
_________________

Auge um Auge, Zahn um Zahn !

Senior Manager
Joined: 11 May 2004
Posts: 458
Location: New York
Followers: 1

Kudos [?]: 37 [0], given: 0

### Show Tags

23 Nov 2005, 22:37
Good way to practice your plug-ins

look for way to split 36 between 1/3 and 1/4.
As noted above, you get 24 +12 = 36

ie.11
SVP
Joined: 28 May 2005
Posts: 1723
Location: Dhaka
Followers: 7

Kudos [?]: 190 [0], given: 0

### Show Tags

23 Nov 2005, 23:41
the maximum possibility will be 36/3 = 12 girls. but in this case we have to assume that there are boys, which is invalid.

the second highest possibility is 24/3= 8 girls and 12/4 =3 boys

so 8+3 =11 students walks home.

_________________

hey ya......

Director
Joined: 19 Mar 2007
Posts: 524
Followers: 3

Kudos [?]: 24 [0], given: 0

### Show Tags

04 Apr 2007, 04:35
Hi guys!

Smth's wrong with those explanations above. Let's revise this hard PS
Director
Joined: 18 Jul 2006
Posts: 528
Followers: 1

Kudos [?]: 42 [0], given: 0

### Show Tags

04 Apr 2007, 15:34
boys+girls = 36

no of boys should be divided by 4 and no of girls should be divided by 3.

Now start plugging no..i.e 4+32(no), 8+28(no), 12+24(yes) => 3 boys + 8 girls => 11
Director
Joined: 19 Mar 2007
Posts: 524
Followers: 3

Kudos [?]: 24 [0], given: 0

### Show Tags

04 Apr 2007, 15:56
Juaz wrote:
boys+girls = 36

no of boys should be divided by 4 and no of girls should be divided by 3.

Now start plugging no..i.e 4+32(no), 8+28(no), 12+24(yes) => 3 boys + 8 girls => 11

Sorry, don't understand the logic. The stem gives us 1/3 (not 1/4) OF THE BOY. Why should we divide boys by 4?
Director
Joined: 14 Jan 2007
Posts: 777
Followers: 2

Kudos [?]: 110 [0], given: 0

### Show Tags

04 Apr 2007, 16:50
Total students = 36
To maximise the number of students who walk, boys should be greater than the girls. Maximum number of boys can be 24. Number of girls will be 12.
Hence students who walk = 8 + 3 = 11
Director
Joined: 19 Mar 2007
Posts: 524
Followers: 3

Kudos [?]: 24 [0], given: 0

### Show Tags

05 Apr 2007, 02:53
vshaunak@gmail.com wrote:
Total students = 36
To maximise the number of students who walk, boys should be greater than the girls. Maximum number of boys can be 24. Number of girls will be 12.
Hence students who walk = 8 + 3 = 11

But why should the boys be greater than the girls? Why 24? Because it is divided by 3? But 12 is also divided by 3. What's the logic? I can't see it
Display posts from previous: Sort by