John and Mary were each paid X dollars in advance to do a : Quant Question Archive [LOCKED]
Check GMAT Club App Tracker for the Latest School Decision Releases http://gmatclub.com/AppTrack

 It is currently 08 Dec 2016, 08:22

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Events & Promotions

###### Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

# John and Mary were each paid X dollars in advance to do a

Author Message
Manager
Joined: 29 Aug 2007
Posts: 110
Followers: 1

Kudos [?]: 9 [0], given: 0

John and Mary were each paid X dollars in advance to do a [#permalink]

### Show Tags

14 Sep 2007, 03:45
This topic is locked. If you want to discuss this question please re-post it in the respective forum.

John and Mary were each paid X dollars in advance to do a certain job together. John worked in the job for 10 Hours and Mary worked for 2 Hours less than john. If May gayve john y dollars of her payement so that they would have recieved the same hourly wage, what was the amount in terms of Y that john ws paid in advance

John has = X
Mary has = X

John worked 10 Hours = His hourly pay is 10w
Mary worked 8 hours = her hourly pay is 8w

Put for the Hourly wage to be equay mary had to give = Y dollars

so equation for Mary now for money she has is

X + 10w-y

Money that John has is X + y + 8w

How do you solve after this ! according to OG, they are equating

X -y = 8w
X+y = 10W

I dont understand how they are equating this?
VP
Joined: 08 Jun 2005
Posts: 1146
Followers: 7

Kudos [?]: 187 [0], given: 0

### Show Tags

14 Sep 2007, 04:48
John and Mary got paid ---> x+x = 2x

They worked for ---> 10+8 = 18 hours

so, the same amount per hour is ---> 2x/18 = x/9

Since Mary gave John y dollars of her money then:

(x-y)/8 = x/9

or

(x+y)/10 = x/9

solving for y will yield:

x-y = (x*8)/9

y = x/9

9y = x

John got in advance x dollars so ---> 9y

Manager
Joined: 29 Aug 2007
Posts: 110
Followers: 1

Kudos [?]: 9 [0], given: 0

### Show Tags

14 Sep 2007, 06:30
(x-y)/8 = x/9

or

(x+y)/10 = x/9

solving for y will yield:

x-y = (x*8)/9

y = x/9

9y = x

John got in advance x dollars so ---> 9y
Quote:

How are you equating

x-y/8 = x/9?

You are equating money she has ( X -y) / the number of hours she worked to hourly wage?

VP
Joined: 08 Jun 2005
Posts: 1146
Followers: 7

Kudos [?]: 187 [1] , given: 0

### Show Tags

14 Sep 2007, 06:51
1
KUDOS
beatgmat wrote:
(x-y)/8 = x/9

or

(x+y)/10 = x/9

solving for y will yield:

x-y = (x*8)/9

y = x/9

9y = x

John got in advance x dollars so ---> 9y
Quote:

How are you equating

x-y/8 = x/9?

You are equating money she has ( X -y) / the number of hours she worked to hourly wage?

Lets assume Mary got 180 dollars and John got 180 dollars.

they worked for a total of 18 houres.

so the average pay per hour of both of them is 360/18 = 20

since Mary got 180/8 = 22.5 per hour and John got 180/10 = 18 per hour Mary gave John (2.5*8) dollars, this is y !!! she now has 180 (i.e x) - 20 (i.e y) = 160/8 = 20 per hour.

John got y (i.e 2.5*8) dollars and now he has 180 (i.e x) + 20 (i.e y) = 200/10 = 20 per hour

9y = x

20*9 = 180

CEO
Joined: 21 Jan 2007
Posts: 2756
Location: New York City
Followers: 11

Kudos [?]: 830 [0], given: 4

### Show Tags

30 Jan 2008, 05:30
KillerSquirrel wrote:
beatgmat wrote:
(x-y)/8 = x/9

or

(x+y)/10 = x/9

solving for y will yield:

x-y = (x*8)/9

y = x/9

9y = x

John got in advance x dollars so ---> 9y
Quote:

How are you equating

x-y/8 = x/9?

You are equating money she has ( X -y) / the number of hours she worked to hourly wage?

Lets assume Mary got 180 dollars and John got 180 dollars.

they worked for a total of 18 houres.

so the average pay per hour of both of them is 360/18 = 20

since Mary got 180/8 = 22.5 per hour and John got 180/10 = 18 per hour Mary gave John (2.5*8) dollars, this is y !!! she now has 180 (i.e x) - 20 (i.e y) = 160/8 = 20 per hour.

John got y (i.e 2.5*8) dollars and now he has 180 (i.e x) + 20 (i.e y) = 200/10 = 20 per hour

9y = x

20*9 = 180

its much easier to plug in smart numbers.
$80 each person j =$8 an hour
m = $10 In order for j and m to have the same amount of money per hour, 10+8 / 2 =$9 per hour for both ppl.

m must give 1 dollar. y=1

therefore, john receives $9 dollars an hour, as does M.$9/hr in terms of y is 9y.
_________________

You tried your best and you failed miserably. The lesson is 'never try'. -Homer Simpson

Re:   [#permalink] 30 Jan 2008, 05:30
Display posts from previous: Sort by