Find all School-related info fast with the new School-Specific MBA Forum

It is currently 23 Oct 2014, 03:48

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

Lets destroy OG , Started with OG 10

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:
1 KUDOS received
Current Student
avatar
Status: Final Lap Up!!!
Affiliations: NYK Line
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1097
Location: India
GMAT 1: 410 Q35 V11
GMAT 2: 530 Q44 V20
GMAT 3: 630 Q45 V31
GPA: 3.84
WE: Engineering (Transportation)
Followers: 31

Kudos [?]: 274 [1] , given: 67

Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 26 Dec 2012, 16:42
1
This post received
KUDOS
Here goes Another Set Date 27 Dec 12 06:00 IST

21. Defense attorneys have occasionally argued that their clients' misconduct stemmed from a reaction to
something ingested, but in attributing criminal or delinquent behavior to some food allergy, the perpetrators
are in effect told that they are not responsible for their actions.
(A) in attributing criminal or delinquent behavior to some food allergy
(B) if criminal or delinquent behavior is attributed to an allergy to some food
(C) in attributing behavior that is criminal or delinquent to an allergy to some food
(D) if some food allergy is attributed as the cause of criminal or delinquent behavior
(E) in attributing a food allergy as the cause of criminal or delinquent behavior
22. The voluminous personal papers of Thomas Alva Edison reveal that his inventions typically sprang to life
not in a flash of inspiration but evolved slowly
from previous works.
(A) (A) sprang to life not in a flash of inspiration but evolved slowly
(B) sprang to life not in a flash of inspiration but were slowly evolved
(C) did not spring to life in a flash of inspiration but evolved slowly
(D) did not spring to life in a flash of inspiration but had slowly evolved
(E) did not spring to life in a flash of inspiration but they were slowly evolved
23. A Labor Department study states that the numbers of women employed outside the home grew by more
than a thirty-five percent increase
in the past decade and accounted for more than sixty-two percent of the
total growth in the civilian work force.
(A) numbers of women employed outside the home grew by more than a thirty-five percent increase
(B) numbers of women employed outside the home grew more than thirty-five percent
(C) numbers of women employed outside the home were raised by more than thirty-five percent
(D) number of women employed outside the home increased by more than thirty-five percent
(E) number of women employed outside the home was raised by more than a thirty-five percent increase
24. The first decision for most tenants living in a building undergoing being converted to cooperative ownership
is if to sign
a no-buy pledge with the other tenants.
(A) being converted to cooperative ownership is if to sign
(B) being converted to cooperative ownership is whether they should be signing
(C) being converted to cooperative ownership is whether or not they sign
(D) conversion to cooperative ownership is if to sign
(E) conversion to cooperative ownership is whether to sign
25. The end of the eighteenth century saw the emergence of prize-stock breeding, with individual bulls and
cows receiving awards, fetching unprecedented prices, and excited enormous interest whenever they were
put on show.
(A) excited
(B) it excited
(C) exciting
(D) would excite
(E) it had excited
1 KUDOS received
Current Student
avatar
Status: Final Lap Up!!!
Affiliations: NYK Line
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1097
Location: India
GMAT 1: 410 Q35 V11
GMAT 2: 530 Q44 V20
GMAT 3: 630 Q45 V31
GPA: 3.84
WE: Engineering (Transportation)
Followers: 31

Kudos [?]: 274 [1] , given: 67

Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 26 Dec 2012, 16:55
1
This post received
KUDOS
Just one day completed of this topic and 55 posts over 15 Kudos.....It has become the most discussed post...in the forum.

well I would like to inform that I will step up the number of questions posted from today evening to 25 in one go That will make 50 Question OG questions...After we are done Pls write Take aways from all 50 question that will help all readers of the posts.......After Take aways i will start posting Questions again..I think we can learn from our mistake...We are practicing a lot but must emphasize of Quality (Take Aways) than only we will increase our Accuracy level.....

-------------------------------------------
Consider Kudos, If my post Helped!!!!
1 KUDOS received
Verbal Forum Moderator
Verbal Forum Moderator
User avatar
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 488
Followers: 43

Kudos [?]: 441 [1] , given: 249

GMAT ToolKit User Premium Member CAT Tests
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 26 Dec 2012, 17:18
1
This post received
KUDOS
bluemints wrote:
Archit143 wrote:
dentobizz wrote:
18. Each of Hemingway's wives--Hadley Richardson. Pauline Pfeiffer. Martha Gelhom. and Mary Welsh --were
strong and interesting women
, very different from the often pallid women who populate his novels.

Each as a subject will need a singular verb so each --were/women--all S-V mismatches

(A) Each of Hemingway's wives--Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gelhom, and Mary
Welsh--were strong and interesting women,S-V ERROR
(B) Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gelhorn, and Mary Welsh--each of them Hemingway's
wives--were strong and, interesting women,S-V Agreement error

(C) Hemingway's wives--Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gelhom, and Mary Welsh--were all
strong and interesting women,--correct sent structure and S-V match
(D) Strong and interesting women—Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gelhom, and Mary
Welsh--each a wife of Hemingway, was women--was S-V error
(E) Strong and interesting women—Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gelhom, and Mary
Welsh--every one of Hemingway's wives were.noun --pronoun mismatch ie pronoun everyone (singular) is used for women (plural). and everyone of Hemingway's wives were--is non-nonsensical



hey
you are wrong in your exlanation of Q 18 option B
There is no S- V ambiguity its absolutely fine to mention A,B and C each were....
but its wrong to mention Each A,B and C were....It should be singular...Thats a take away from here..Moreover Here the mistake is with placement of Modifier "Strong and intersted should modify the character as it is modifying the noun present here hence it must be placed close to the noun" In GMAt placement of modifier for noun is very important......it should be close to the noun.....But same is not the case with Verb..You may refer the OA if possible or i will post ..Nowhere it is mentioned about S-V error in Option B....
Hope that helps



----------------------------------------
Consider Kudos, If my post helped!!!!!



The OA doesn't mention disagreement


well i meant was the pronoun each couldn't refer back to wives (pl)...women (pl). so it should be pronoun disagreement, sorry for the mistake. I don't have the og 10 so don't know the official explanation. one more thing wrong with B is ----Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gelhorn, and Mary Welsh--each of them Hemingway's
wives--were strong and, interesting women (them is not needed) a, b, and c each of Hemingway's ............would be correct
_________________

How to CHOOSE your Business School
Thanks = Kudos. Kudos are appreciated

Rules for posting on the verbal forum
When you post a question Pls. Provide its source & TAG your questions
Avoid posting from unreliable sources such as 1000 series.

1 KUDOS received
Current Student
avatar
Status: Final Lap Up!!!
Affiliations: NYK Line
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1097
Location: India
GMAT 1: 410 Q35 V11
GMAT 2: 530 Q44 V20
GMAT 3: 630 Q45 V31
GPA: 3.84
WE: Engineering (Transportation)
Followers: 31

Kudos [?]: 274 [1] , given: 67

Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 26 Dec 2012, 19:49
1
This post received
KUDOS
posting the OA's 21 - 30

21-b
22-c
23-d
24-e
25-c
26-b
27-c
28-e
29-a
30-c

Next set of 20 will follow in 2 hrs
1 KUDOS received
Current Student
avatar
Status: Final Lap Up!!!
Affiliations: NYK Line
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1097
Location: India
GMAT 1: 410 Q35 V11
GMAT 2: 530 Q44 V20
GMAT 3: 630 Q45 V31
GPA: 3.84
WE: Engineering (Transportation)
Followers: 31

Kudos [?]: 274 [1] , given: 67

Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 27 Dec 2012, 08:28
1
This post received
KUDOS
Sorry for being late

This set will contain Q 31 - 50

31. Unlike computer skills or other technical skills, there is a disinclination on the part of many people to
recognize the degree to which their analytical skills are weak
.
(A) Unlike computer skills or other technical skills, there is a disinclination on the part of many people to
recognize the degree to which their analytical skills are weak.
(B) Unlike computer skills or other technical skills, which they admit they lack, many people are disinclined
to recognize that their analytical skills are weak.
(C) Unlike computer skills or other technical skills, analytical skills bring out a disinclination in many people
to recognize that they are weak to a degree.
(D) Many people, willing to admit that they lack computer skills or other technical skills, are disinclined to
recognize that their analytical skills are weak.
(E) Many people have a disinclination to recognize the weakness of their analytical skills while willing to
admit their lack of computer skills or other technical skills.
32. Some buildings that were destroyed and heavily damaged in the earthquake last year were constructed in
violation of the city's building code.
(A) Some buildings that were destroyed and heavily damaged in the earthquake last year were
(B) Some buildings that were destroyed or heavily damaged in the earthquake last year had been
(C) Some buildings that the earthquake destroyed and heavily damaged last year have been
(D) Last year the earthquake destroyed or heavily damaged some buildings that have been
(E) Last year some of the buildings that were destroyed or heavily damaged in the earthquake had been
33. From the earliest days of the tribe, kinship determined the way in which the Ojibwa society organized its
labor, provided access to its resources, and defined rights and obligations involved in the distribution and
consumption of those resources.

(A) and defined rights and obligations involved in the distribution and consumption of those resources
(B) defining rights and obligations involved in their distribution and consumption
(C) and defined rights and obligations as they were involved in its distribution and consumption
(D) whose rights and obligations were defined in their distribution and consumption
(E) the distribution and consumption of them defined by rights and obligations
34. A report by the American Academy for the Advancement of Science has concluded that much of the
currently uncontrolled dioxins to which North Americans are exposed comes
from the incineration of
wastes.
(A) much of the currently uncontrolled dioxins to which North Americans are exposed comes
(B) much of the currently uncontrolled dioxins that North Americans are exposed to come
(C) much of the dioxins that are currently uncontrolled and that North Americans are exposed to comes
(D) many of the dioxins that are currently uncontrolled and North Americans are exposed to come
(E) many of the currently uncontrolled dioxins to which North Americans are exposed come
35. In June of 1987, The Bridge of Trinquetaille, Vincent van Gogh's view of an iron bridge over the Rhone sold
for $20.2 million and it was
the second highest price ever paid for a painting at auction.
(A) Rhone sold for $20.2 million and it was
(B) Rhone, which sold for $20.2 million, was
(C) Rhone, was sold for $20.2 million,
(D) Rhone was sold for $20.2 million, being
(E) Rhone, sold for $20.2 million, and was
1 KUDOS received
Current Student
avatar
Status: Final Lap Up!!!
Affiliations: NYK Line
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1097
Location: India
GMAT 1: 410 Q35 V11
GMAT 2: 530 Q44 V20
GMAT 3: 630 Q45 V31
GPA: 3.84
WE: Engineering (Transportation)
Followers: 31

Kudos [?]: 274 [1] , given: 67

Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 27 Dec 2012, 08:31
1
This post received
KUDOS
36. Bufo marinus toads, fierce predators that will eat frogs, lizards, and even small birds, are native to South
America but were introduced into Florida during the 1930's in an attempt to control
pests in the state's vast
sugarcane fields.
(A) are native to South America but were introduced into Florida during the 1930's in an attempt to control
(B) are native in South America but were introduced into Florida during the 1930's as attempts to control
(C) are natives of South America but were introduced into Florida during the 1930's in an attempt at
controlling
(D) had been native to South America but were introduced to Florida during the 1930's as an attempt at
controlling
(E) had been natives of South America but were introduced to Florida during the 1930's as attempts at
controlling
37. While some academicians believe that business ethics should be integrated into every business course,
others say that students will take ethics seriously only if it would be taught as a separately required course.
(A) only if it would be taught as a separately required course
(B) only if it is taught as a separate, required course
(C) if it is taught only as a course required separately
(D) if it was taught only as a separate and required course
(E) if it would only be taught as a required course, separately
38. Scientists have observed large concentrations of
heavy-metal deposits in the upper twenty centimeters of Baltic Sea sediments, which are consistent with the
growth of industrial activity there.

(A) Baltic Sea sediments, which are consistent with the growth of industrial activity there
(B) Baltic Sea sediments, where the growth of industrial activity is consistent with these findings
(C) Baltic Sea sediments, findings consistent with its growth of industrial activity
(D) sediments from the Baltic Sea, findings consistent with the growth of industrial activity in the area
(E) sediments from the Baltic Sea, consistent with the growth of industrial activity there
39. For members of the seventeenth-century Ashanti nation in Africa, animal-hide shields with wooden frames
were essential items of military equipment, a method to protect warriors against enemy arrows and spears.
(A) a method to protect
(B) as a method protecting
(C) protecting
(D) as a protection of
(E) to protect
40. In metalwork one advantage of adhesive-bonding over spot-welding is that the contact, and hence the
bonding, is effected continuously over a broad surface instead of a series of regularly spaced points with no
bonding in between.
(A) instead of
(B) as opposed to
(C) in contrast with
(D) rather than at
(E) as against being at
1 KUDOS received
Verbal Forum Moderator
Verbal Forum Moderator
User avatar
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 488
Followers: 43

Kudos [?]: 441 [1] , given: 249

GMAT ToolKit User Premium Member CAT Tests
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 27 Dec 2012, 09:10
1
This post received
KUDOS
Archit143 wrote:
After completing the set
Pls post Take Away's Only after we have a massive take away list I will continue posting.......However OA's to 31 - 50 will be posted in the morning.


Will try and post all my takeaways for these 50 questions by tomorrow. Archit143 please compile all the takeaways received in a list which can be made available as a single document later.Thanks
_________________

How to CHOOSE your Business School
Thanks = Kudos. Kudos are appreciated

Rules for posting on the verbal forum
When you post a question Pls. Provide its source & TAG your questions
Avoid posting from unreliable sources such as 1000 series.

1 KUDOS received
Verbal Forum Moderator
Verbal Forum Moderator
User avatar
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 488
Followers: 43

Kudos [?]: 441 [1] , given: 249

GMAT ToolKit User Premium Member CAT Tests
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 27 Dec 2012, 17:16
1
This post received
KUDOS
My answers
31 D
32 B
33 A
34 E
35 C
36 A
37 B
38 D
39 C
40 D
_________________

How to CHOOSE your Business School
Thanks = Kudos. Kudos are appreciated

Rules for posting on the verbal forum
When you post a question Pls. Provide its source & TAG your questions
Avoid posting from unreliable sources such as 1000 series.

1 KUDOS received
Verbal Forum Moderator
Verbal Forum Moderator
User avatar
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 488
Followers: 43

Kudos [?]: 441 [1] , given: 249

GMAT ToolKit User Premium Member CAT Tests
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 27 Dec 2012, 18:00
1
This post received
KUDOS
IMO
*41 e (are you sure about the full stop in the option?)
42 c
*43 e
*44 e
45 c
*46 e
47 e
48 c
49 b
50 d
_________________

How to CHOOSE your Business School
Thanks = Kudos. Kudos are appreciated

Rules for posting on the verbal forum
When you post a question Pls. Provide its source & TAG your questions
Avoid posting from unreliable sources such as 1000 series.

1 KUDOS received
Current Student
avatar
Status: Final Lap Up!!!
Affiliations: NYK Line
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1097
Location: India
GMAT 1: 410 Q35 V11
GMAT 2: 530 Q44 V20
GMAT 3: 630 Q45 V31
GPA: 3.84
WE: Engineering (Transportation)
Followers: 31

Kudos [?]: 274 [1] , given: 67

Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 27 Dec 2012, 18:17
1
This post received
KUDOS
Posting OA's 31- 40

31 d
32 b
33 a
34 e
35 c
36 a
37 b
38 d
39 c
40 d

Answers from 41 - 50 will follow by noon time..
1 KUDOS received
Current Student
avatar
Status: Final Lap Up!!!
Affiliations: NYK Line
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1097
Location: India
GMAT 1: 410 Q35 V11
GMAT 2: 530 Q44 V20
GMAT 3: 630 Q45 V31
GPA: 3.84
WE: Engineering (Transportation)
Followers: 31

Kudos [?]: 274 [1] , given: 67

Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 27 Dec 2012, 18:46
1
This post received
KUDOS
35. In June of 1987, The Bridge of Trinquetaille, Vincent van Gogh's view of an iron bridge over the Rhone sold
for $20.2 million and it was the second highest price ever paid for a painting at auction.
(A) Rhone sold for $20.2 million and it was<<<<<<<<<<Sold modifies Bridge over Rhone ...wrong>>>>
(B) Rhone, which sold for $20.2 million, was<<<<<<Which stands for Rhone wrong>>>>>>>
(C) Rhone, was sold for $20.2 million, <<<Correct>>>>>>>
(D) Rhone was sold for $20.2 million, being<<<<Wrong usage of Being change in meaning>>>>
(E) Rhone, sold for $20.2 million, and was<<<It means The book was sold for the amount and book was the second highest price <<<<wrong How can book be paid its humna being who are paid>>> moreover noun clause should modify 20.2 Million $ and not the book>>>>>>>>>>

Consider Kudos If my post helped
1 KUDOS received
Verbal Forum Moderator
Verbal Forum Moderator
User avatar
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 488
Followers: 43

Kudos [?]: 441 [1] , given: 249

GMAT ToolKit User Premium Member CAT Tests
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 27 Dec 2012, 19:57
1
This post received
KUDOS
Q 33
ConceptsParallelism

Elements in the list need to be logically and grammatically // since thay are of equal significance

Gmat loves to trick you by making you pick the wrong elements on the list or by making grammatical constructions // erroneously
eg- simple gerunds and complex gerunds and concrete nouns and action nouns CANNOT BE //
Try to check for //m from Right to left (in a list) most important words will be place far away from the underlined portions

Q 34

Concepts tested
MUCH vs MANY
Countable noun—many
Non-countable nouns –much

s-v agreement
dioxins—come both plural
dioxin comes --singular
.
you shouldn't end modifiers with prepositions.
* "that north Americans are exposed to" is WRONG

Previous Expert comments—Ron on Mgmt forum
* "much of the dioxins" is not good.
if you're going to use uncountable quantity words, like "much", then you should use them with singular mass nouns (money, furniture, water, etc.)

* "that north Americans are exposed to" is WRONG.
you shouldn't end modifiers with prepositions.
this should be "to which north Americans are exposed".


* "much" is singular (as are all uncountable quantity words - "much", "little", as well as more/less etc. when used with uncountable quantities), so the plural verb "come" is wrong.

LINK to a previous useful disscuss on the same
http://www.manhattangmat.com/forums/post36051.html

rests of the Takeaways later today..this a good deal of work must say
_________________

How to CHOOSE your Business School
Thanks = Kudos. Kudos are appreciated

Rules for posting on the verbal forum
When you post a question Pls. Provide its source & TAG your questions
Avoid posting from unreliable sources such as 1000 series.

1 KUDOS received
Intern
Intern
avatar
Joined: 15 May 2012
Posts: 41
Followers: 0

Kudos [?]: 5 [1] , given: 94

Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 28 Dec 2012, 13:35
1
This post received
KUDOS
41. Under a provision of the Constitution that was never applied. Congress has been required to call a convention
for considering possible amendments to the document when formally asked to do it by the legislatures
of two-thirds of the states.
(A) was never applied, Congress has been required to call a convention for considering possible
amendments to the document when formally asked to do it
(B) was never applied, there has been a requirement that Congress call a convention for consideration of
possible amendments to the document when asked to do it formally
(C) was never applied, whereby Congress is required to call a convention for considering possible
amendments to the document when asked to do it formally
(D) has never been applied, whereby Congress is required to call a convention to consider possible
amendments to the document when formally asked to do so
(E) has never been applied. Congress is required to call a convention to consider possible amendments to
the document when formally asked to do so

E is the answer. "has never been applied" is appropriate here. Clear and concise. It conveys the intended meaning.
1 KUDOS received
Verbal Forum Moderator
Verbal Forum Moderator
User avatar
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 488
Followers: 43

Kudos [?]: 441 [1] , given: 249

GMAT ToolKit User Premium Member CAT Tests
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 29 Dec 2012, 08:40
1
This post received
KUDOS
Archit143 wrote:
dentobizz wrote:
IMO
*41 e (are you sure about the full stop in the option?)
42 c
*43 e
*44 e
45 c
*46 e
47 e
48 c
49 b
50 d


Good Job dentobizzz!!! just one wrong
I see that both you and sharmila got Q 43 wrong... Since i got it right i ll post my understanding of it
You pointed out some query about full stop in Q 41 ..Its GMAT forget about dobting anything that is official and do not care even if RON questions it...He too learned from it.

In Q 41 for Q 41 When i referd my error log i found that "Whereby ' introduces a fragment and hence is considered wrong on GMAT....

Consider Kudos If my post helped!!!


I will just quote what Ron wrote in the mgmt forum , he hasn't questioned the og just said that we will NEVER see 2 sentences in the SC problems on the official test. It will always be a single sentence

''For our Yankee readers, 'full stop' is the British commonwealth way of saying 'period' (= punctuation mark that denotes the end of a sentence; not the other meanings of 'period').

One thing that NEVER changes about Sentence Correction questions is that they are single sentences. You will NEVER see a SC question in which the problem - or ANY single one of the answer choices - contains a period ('full stop') anywhere except at the very end. They just don't do that.

I don't have the 10th edition OG in front of me, but I can guarantee you that, if you look closely enough, all the marks you're currently mistaking for 'full stops' are actually commas.''
--Ron
_________________

How to CHOOSE your Business School
Thanks = Kudos. Kudos are appreciated

Rules for posting on the verbal forum
When you post a question Pls. Provide its source & TAG your questions
Avoid posting from unreliable sources such as 1000 series.

1 KUDOS received
Verbal Forum Moderator
Verbal Forum Moderator
User avatar
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 488
Followers: 43

Kudos [?]: 441 [1] , given: 249

GMAT ToolKit User Premium Member CAT Tests
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 29 Dec 2012, 13:13
1
This post received
KUDOS
Here are some more takeaways
The format will be as follows:---
Q numbers
Concepts tested
Expert comments & articles related to the concept or question
Link to previous valuable discussions on the same topic


Q 35 36 37
CONCEPT TESTED
Use of And
--'and' is used to join two sentences as a coordinating conjunction; it means that these two don't have a cause-effect relation but are two independent thaught
I failed in the exam and I didn't study enough (this means that the failure is NOT linked to lack of studying)

Use of 'being'
being is wrong on the GMAT almost always , unless it cannot be replaced by a better construction

use of native of and native to
In general, we use "native of" when we're speaking of an individual (human or otherwise); we use "native to" when we're speaking about a other things such as plant/animals.the verb preceding "native to" should always be in the present tense.
John is a native of Houston
Clove is native to Africa

appositive modifier
IN Q35 In June of 1987, The Bridge of Trinquetaille, Vincent van Gogh's view of an iron bridge over the Rhone, was sold for $20.2million, the second highest price ever paid for a painting at auction.
the orange part is a modifier. (it's called an "appositive" modifier.)
Modifiers can be removed in grammatical analysis, so you can just look at the remaining part -- The Bridge of Trinq was sold...
The key is just to be able to recognize which parts of a sentence are modifiers.
Punctuation and so on can help you here, but the meaning of the sentence makes this job much easier

Coordinate adjectives
these are adjectives that modify a single noun and are not joined by any conjunctions. For example, we say an amazing, mammoth profession. The adjectives ‘amazing and mammoth’ both refer to the procession and are not joined the usual ‘and’. A comma is used to separate both the adjectives; In effect it means an amazing and mammoth procession.
eg--in Q 37 only if it is taught as a separate, required course-Cordinating conj.

Expert comments & articles related to the concept or question

Usage of BEING
There is no official rule about the use of the word "being." The GMAT just tends to use it in awkward and/or passive constructions; therefore its presence is generally a sign of a wrong answer. If it's in a correct choice, it is most likely to appear at the beginning of a sentence, as in this example:

"Being the president is both difficult and rewarding."
Naturally, if "being" is in the non-underlined portion, or if it appears in every answer choice, then it is being used correctly. Still, most of its uses are not so good. Here are some examples of GMAT-style wrong choices containing "being":
I was not aware of of the situation being so bad. (Better is: I was not aware that the situation was so bad.)
He was not interested in working hard, but being rich. (Better: He was interested not in working hard, but in becoming rich.)
The CFO suggested a reduction in the number of employees being assigned to the project. (Better: Simply remove "being.")
These are just a few examples. It may help to spend some time looking through SC questions that contain "being" and asking "What purpose does the word serve here? Could it be replaced with something better, or simply eliminated? Is there a more direct way to say this that would not require the use of 'being'?"
Still, if you need to make a quick decision, avoiding "being" is usually the way to go.
I hope this helps!—dmitry faber Mgmt
_________________

How to CHOOSE your Business School
Thanks = Kudos. Kudos are appreciated

Rules for posting on the verbal forum
When you post a question Pls. Provide its source & TAG your questions
Avoid posting from unreliable sources such as 1000 series.

Verbal Forum Moderator
Verbal Forum Moderator
User avatar
Joined: 23 Jul 2010
Posts: 488
Followers: 43

Kudos [?]: 441 [0], given: 249

GMAT ToolKit User Premium Member CAT Tests
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 25 Dec 2012, 18:24
Gr8 initiative Archit143, I guess it will help all irrespective of their preparation stage.

here are my answers

1-D
2-C
3-B
4-E
5-B
6-E
7--C ?( the greater their intellectual advantage in skills underlying reading ability and nonverbal logic) the word 'is' seems to be missing
8- D
9-E
10-A
_________________

How to CHOOSE your Business School
Thanks = Kudos. Kudos are appreciated

Rules for posting on the verbal forum
When you post a question Pls. Provide its source & TAG your questions
Avoid posting from unreliable sources such as 1000 series.

Current Student
avatar
Status: Final Lap Up!!!
Affiliations: NYK Line
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1097
Location: India
GMAT 1: 410 Q35 V11
GMAT 2: 530 Q44 V20
GMAT 3: 630 Q45 V31
GPA: 3.84
WE: Engineering (Transportation)
Followers: 31

Kudos [?]: 274 [0], given: 67

Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 25 Dec 2012, 19:37
dentobizz wrote:
Gr8 initiative Archit143, I guess it will help all irrespective of their preparation stage.

here are my answers

1-D
2-C
3-B
4-E
5-B
6-E
7--C ?( the greater their intellectual advantage in skills underlying reading ability and nonverbal logic) the word 'is' seems to be missing
8- D
9-E
10-A


All your answers are correct and yes the option given in Q7 is correct and is not mentioned in the source which i have i checked a previous post on the same question that also does not has "is"....i think is should be mentioned or else we will have a Sub Verb must exit error "the greater their intellectual advantage in skills underlying reading ability and nonverbal logic" is a dependent clause and it does not has a verb.. Correct me if i am wrong but yes OG questions cannot have an issue they are undoubtedly the proven answer.
Current Student
avatar
Status: Final Lap Up!!!
Affiliations: NYK Line
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1097
Location: India
GMAT 1: 410 Q35 V11
GMAT 2: 530 Q44 V20
GMAT 3: 630 Q45 V31
GPA: 3.84
WE: Engineering (Transportation)
Followers: 31

Kudos [?]: 274 [0], given: 67

Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 25 Dec 2012, 19:40
2. Since 1981, when the farm depression began, the number of acres overseen by professional
farm-management companies have grown from 48 million to nearly 59 million, an area that is about
Colorado's size.
(A) have grown from 48 million to nearly 59 million, an area that is about Colorado's size
(B) have grown from 48 million to nearly 59 million, about the size of Colorado
(C) has grown from 48 million to nearly 59 million, an area about the size of Colorado
(D) has grown from 48 million up to nearly 59 million, an area about the size of Colorado's
(E) has grown from 48 million up to nearly 59 million, about Colorado's size

Pls comment on what is wrong is the usage of "about Colorado's size" i think its perfectly fine...only thing is that it has an idionm error in option E i.e from X up to y
Current Student
avatar
Status: Final Lap Up!!!
Affiliations: NYK Line
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1097
Location: India
GMAT 1: 410 Q35 V11
GMAT 2: 530 Q44 V20
GMAT 3: 630 Q45 V31
GPA: 3.84
WE: Engineering (Transportation)
Followers: 31

Kudos [?]: 274 [0], given: 67

Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 25 Dec 2012, 19:41
Comments on other questions are welcome...
Current Student
avatar
Status: Final Lap Up!!!
Affiliations: NYK Line
Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1097
Location: India
GMAT 1: 410 Q35 V11
GMAT 2: 530 Q44 V20
GMAT 3: 630 Q45 V31
GPA: 3.84
WE: Engineering (Transportation)
Followers: 31

Kudos [?]: 274 [0], given: 67

Re: Lets destroy OG , Started with OG 10 [#permalink] New post 25 Dec 2012, 20:06
Agre with you Marcab seems very informal without appositive here. Coming to the point of possessive is it the case only restricted to comparision or SC as a whole.
Hey Marcab need ur help in 9 th question. I m not sure what is wrong with Option C.
Re: Lets destroy OG , Started with OG 10   [#permalink] 25 Dec 2012, 20:06
    Similar topics Author Replies Last post
Similar
Topics:
OG 10 OG 11 SUNGMAT710 0 12 Aug 2013, 07:16
Experts publish their posts in the topic OG 10 ? akhileshgupta05 5 12 Jul 2011, 00:13
OG Start Range bfman 0 05 Jun 2010, 16:24
OG 10 lumone 0 09 Jan 2009, 01:37
OG10 vardmark 0 13 Sep 2005, 02:06
Display posts from previous: Sort by

Lets destroy OG , Started with OG 10

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  

Go to page   Previous    1   2   3   4   5   6   7    Next  [ 123 posts ] 



GMAT Club MBA Forum Home| About| Privacy Policy| Terms and Conditions| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group and phpBB SEO

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.