Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

It appears that you are browsing the GMAT Club forum unregistered!

Signing up is free, quick, and confidential.
Join other 350,000 members and get the full benefits of GMAT Club

Registration gives you:

Tests

Take 11 tests and quizzes from GMAT Club and leading GMAT prep companies such as Manhattan GMAT,
Knewton, and others. All are free for GMAT Club members.

Applicant Stats

View detailed applicant stats such as GPA, GMAT score, work experience, location, application
status, and more

Books/Downloads

Download thousands of study notes,
question collections, GMAT Club’s
Grammar and Math books.
All are free!

Thank you for using the timer!
We noticed you are actually not timing your practice. Click the START button first next time you use the timer.
There are many benefits to timing your practice, including:

Lionel left his house and walked towards Walt's house, 48 [#permalink]
17 Mar 2012, 02:25

2

This post was BOOKMARKED

00:00

A

B

C

D

E

Difficulty:

35% (medium)

Question Stats:

72% (02:24) correct
28% (01:33) wrong based on 268 sessions

Lionel left his house and walked towards Walt's house, 48 miles away. Two hours later, Walt left his house and ran towards Lionel's house. If Lionel's speed was 4 miles per hour and Walt's 6 miles per hour, how many miles had Lionel walked when he met Walt?

A. 12 B. 16 C. 20 D. 24 E. 28

Hi - can someone please explain the step by step approach to solve this question? Its in the GMATCub Test m03.

Unless, my approach is wrong this is how I solved this:

Lionel Speed = 4mph

Walt speed = 6 mph

Let T be the time taken by Lionel, then T-2 will be the time taken by Walt

4T + 6(T-2) = 48 [ Rate = Distance/Time and therefore Distance = Time * Rate]. I solved this to get

Re: Lionel left his house and walked towards Walt's house, 48 [#permalink]
17 Mar 2012, 02:41

1

This post received KUDOS

Expert's post

1

This post was BOOKMARKED

enigma123 wrote:

Lionel left his house and walked towards Walt's house, 48 miles away. Two hours later, Walt left his house and ran towards Lionel's house. If Lionel's speed was 4 miles per hour and Walt's 6 miles per hour, how many miles had Lionel walked when he met Walt?

A. 12 B. 16 C. 20 D. 24 E. 28

Hi - can someone please explain the step by step approach to solve this question? Its in the GMATCub Test m03.

In the first 2 hours Lionel at the rate of 4 miles per hour covered distance=rate*time=4*2=8 miles. So, the distance between him and Walt was 48-8=40 miles when Walt left his house. Now, their combined rate to cover this distance was 4+6=10 miles per hour, hence they will meet (they will cover that distance) in time=distance/rate=40/10=4 hours. Total time that Lionel was walking is 2+4=6 hours, which means that he covered in that time interval distance=rate*time=4*6=24 miles.

Re: Lionel left his house and walked towards Walt's house, 48 [#permalink]
15 Apr 2012, 18:36

1

This post received KUDOS

First step - same as Bunuel suggested In the first 2 hours Lionel at the rate of 4 miles per hour covered distance=rate*time=4*2=8 miles. So, the distance between him and Walt was 48-8=40 miles when Walt left his house.

Then apply the formula Time to meet = Distance between L and W/(Rate of L + Rate of B) Time to meet = 40/(4+6) Time to meet = 40/10 Time to meet = 4 hrs

Lionel will travel 16 miles in 4 hrs and he has initially traveled is 8miles. So 16+8=24 miles

Re: Lionel left his house and walked towards Walt's house, 48 [#permalink]
12 Aug 2012, 19:24

The First 2 hours Lionel covers- 8 miles (4 X 2).................... (1) The remaining distance= 48-8= 40 miles. Since they are moving in opposite directions the distance between them increases at the rate of 10 miles/hr (6+4) Now both of them meet at 40/10= 4 hours Now in 4 hours Lionel travels 4X4= 16 miles.............. (2) therefore, Total distance Lionel would have travelled (1)+(2)=16+8= 24 miles.

Kudos is always an energy booster _________________

I've failed over and over and over again in my life and that is why I succeed--Michael Jordan Kudos drives a person to better himself every single time. So Pls give it generously Wont give up till i hit a 700+

Re: Lionel left his house and walked towards Walt's house, 48 [#permalink]
16 Apr 2014, 02:38

I tried to solve this problem by visualising it a bit more.

Rate L = 4m/hour Rate W = 6m/hour

I made a small table ( which is possible, since they are working with easy numbers here). In the first column the hours, second counting (second column) is the new counting of hours for W.) Since the third hour of L can be considered as the first hour walking for W.

Michigan Ross: Center for Social Impact : The Center for Social Impact provides leaders with practical skills and insight to tackle complex social challenges and catalyze a career in...

The Importance of Financial Regulation : Before immersing in the technical details of valuing stocks, bonds, derivatives and companies, I always told my students that the financial system is...

The following pictures perfectly describe what I’ve been up to these days. MBA is an extremely valuable tool in your career, no doubt, just that it is also...