Find all School-related info fast with the new School-Specific MBA Forum

It is currently 30 Aug 2014, 09:01

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

M01 Q07

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
4 KUDOS received
Intern
Intern
avatar
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 29
Followers: 0

Kudos [?]: 11 [4] , given: 5

M01 Q07 [#permalink] New post 21 Feb 2009, 22:35
4
This post received
KUDOS
2
This post was
BOOKMARKED
A luxury liner, Queen Marry II, is transporting several cats as well as the crew (sailors, a cook, and one-legged captain) to a nearby port. Altogether, these passengers have 15 heads and 41 legs. How many cats does the ship host?

(A) 3
(B) 5
(C) 6
(D) 7
(E) 8

[Reveal] Spoiler: OA
C

Source: GMAT Club Tests - hardest GMAT questions

Total number of heads and legs on the ships is 15 and 41 respectively. Since we know that captain and cook together have 2 heads and 3 legs, then cats and sailors would have together 13 heads and 38 legs. From this information we can construct system of equalities, where S is number of sailors and C - cats.
\left{ \begin{eqnarray*} 4C + 2S &=& 38\\ C + S &=& 13\\ \end{eqnarray*}
\begin{eqnarray*} 4C + 2(13-C) &=& 38\\ 2C = 38 - 26 &=& 12\\ C &=& 6\\ \end{eqnarray*}

Therefore, the ship has 6 cats on board.

On actual test it might be easier to construct the system of equations and plug the answer choices into it.
The correct answer is C.

--------------------------------------------------------------------------------------
How do we know that there are 4C + 2S?? Like where is the 4 cats coming from?

Thanks
JF
Kaplan GMAT Prep Discount CodesKnewton GMAT Discount CodesVeritas Prep GMAT Discount Codes
Manager
Manager
avatar
Joined: 22 Feb 2009
Posts: 67
Followers: 1

Kudos [?]: 5 [0], given: 0

GMAT ToolKit User
Re: M01. Q.7 [#permalink] New post 22 Feb 2009, 09:28
As cat has 4 legs , and sailor has 2 legs. Total legs = 4C +2S = ( 41-3) = 38.

Hope this helps
Intern
Intern
avatar
Joined: 15 Dec 2008
Posts: 37
Followers: 1

Kudos [?]: 15 [0], given: 0

Re: M01. Q.7 [#permalink] New post 23 Feb 2009, 07:40
4C is not 4 cats here... it means 4 * No of cats because each Cat will have 4 legs and similarly 2S means 2 * No of sailors because each sailor will have 2 legs... I hope this cleared your doubt...
Manager
Manager
avatar
Joined: 27 Oct 2008
Posts: 186
Followers: 1

Kudos [?]: 77 [0], given: 3

GMAT Tests User
Re: M01 Q07 [#permalink] New post 30 Aug 2009, 10:15
Number of Cats = C
Number of Sailors = S

Since the cook and the captain together have 2 heads and 3 legs

Eq 1) Total heads = 15
C + S = 15 - 2 = 13

Eq 2) Total Legs = 41
4C + 2S = 41 - 3 = 38

Solving Eq 1 and Eq 2,
we get, C = 6.

Hence No. of Cats = 6.
2 KUDOS received
Intern
Intern
avatar
Joined: 31 Aug 2009
Posts: 5
Followers: 0

Kudos [?]: 2 [2] , given: 0

Re: M01 Q07 [#permalink] New post 01 Oct 2009, 19:58
2
This post received
KUDOS
A faster way of tackling this question would be to consider the cook as a sailor, since no feature quantitatively distinguishes a cook from a sailor. If the question asked for number of sailors, that would be a different matter, but because it only asks for cats, the following solution is easier:

One-legged captain= 1 leg and 1 head

Remaining cats (C) and people (P) have 14 heads and 40 legs.

Equation 1 (heads): C + P = 14
Equation 2 (legs): 4C + 2P = 40

Solving equations 1 and 2 for C gives C=6.
1 KUDOS received
Intern
Intern
avatar
Joined: 15 Nov 2009
Posts: 31
Location: Moscow, Russia
Followers: 0

Kudos [?]: 12 [1] , given: 0

Re: M01 Q07 [#permalink] New post 10 Feb 2010, 05:33
1
This post received
KUDOS
Let all x cats stand on only two legs and count captain's wooden leg as a leg. Then total number of legs on the floor will be 15x2 =30. The remaining (41+1) – 30 =12 legs are in the air and belong to the cats (2 legs per each). 2x = 12 and x=6. Answer. is C.
Manager
Manager
avatar
Joined: 26 Nov 2009
Posts: 178
Followers: 3

Kudos [?]: 53 [0], given: 5

GMAT ToolKit User GMAT Tests User
Re: M01 Q07 [#permalink] New post 11 Feb 2010, 10:56
It can be solved by forming equation as explained above and the ans is 6

Posted from my mobile device Image
Intern
Intern
avatar
Joined: 27 Jun 2009
Posts: 36
Location: United States
Concentration: Finance, Strategy
WE: Analyst (Retail Banking)
Followers: 0

Kudos [?]: 9 [0], given: 2

Re: M01 Q07 [#permalink] New post 29 Jul 2010, 18:38
"A ship is transporting several cats and a crew (sailors, a cook, and a one-legged captain) to a nearby port. If these passengers combined have 15 heads and 41 legs, then how many cats is the ship transporting?"

Could this problem -- or a problem like it -- be solved effectively in this way:

c= cats, p= people

Two equations:
First: c + p = 15

Second: 4c + 2P = 42 (42, because if Captain Barbossa had had his other leg, the Black Pearl's passengers would have had a total of 15 heads and 42 legs.)

Then,
p = 15-c

Thus,
4c + 2(15-c) =42 ======> 4c + 30 -2c=42 =====>, 2c=12, and c=6

Would that kind of thinking get me into trouble on test day?
SVP
SVP
avatar
Joined: 16 Nov 2010
Posts: 1691
Location: United States (IN)
Concentration: Strategy, Technology
Followers: 30

Kudos [?]: 288 [0], given: 36

GMAT Tests User Premium Member Reviews Badge
Re: M01 Q07 [#permalink] New post 15 Feb 2011, 05:37
c*4 + 2 * S + 2 + 1 = 41 (S -> # of sailors)

C + S + 2 = 15

4c + 2s = 38

c + s = 13

2c = 38-26 = 12

=> c = 12/2 = 6

So the answer is C.
_________________

Formula of Life -> Achievement/Potential = k * Happiness (where k is a constant)

Get the best GMAT Prep Resources with GMAT Club Premium Membership

Intern
Intern
avatar
Joined: 03 Dec 2010
Posts: 3
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

Re: M01 Q07 [#permalink] New post 15 Feb 2011, 07:41
lets take the middle number from the answer i.e 6 cats.
then cats leg = 24.
41 - 24 =17
captain has one leg= 1
total persons = 16/2 =8 persons

so it is 8+1+6=15.

so the answer is 6 cats.
Manager
Manager
avatar
Joined: 04 Dec 2009
Posts: 72
Location: INDIA
Followers: 2

Kudos [?]: 9 [0], given: 4

Re: M01 Q07 [#permalink] New post 16 Feb 2011, 00:29
ans:c
cat+crew=14
4cat+2crew=40

by solving this two equation No of cat=6
_________________

MBA (Mind , Body and Attitude )

Intern
Intern
avatar
Joined: 20 Feb 2011
Posts: 14
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 27

Re: M01 Q07 [#permalink] New post 21 Feb 2011, 05:49
I tried to do it by myself before even looking at the answer. I am not sure if my way is right too:

The total number of heads and legs is: 56

A cat comprises 1 head and 4 legs equals 5
A human being comprises 1 head and 2 legs equal 3

Total number of heads and legs of one cat and one human being is 8.

8*?=56
8*7=56

7. As the question says that there is one legged captain so deduct 7-1=6 is the answer.

Plz let me know if this way also right without forming an equation.
Intern
Intern
avatar
Joined: 05 Feb 2012
Posts: 21
Location: Uruguay
Concentration: Marketing, General Management
GMAT 1: 650 Q39 V41
GPA: 3.7
WE: General Management (Non-Profit and Government)
Followers: 0

Kudos [?]: 7 [0], given: 12

Reviews Badge
Re: M01 Q07 [#permalink] New post 17 Feb 2012, 05:37
Finally an easy one! :lol:
Manager
Manager
avatar
Joined: 02 Feb 2012
Posts: 195
Location: United States
GPA: 3.08
Followers: 1

Kudos [?]: 2 [0], given: 104

Re: M01 Q07 [#permalink] New post 17 Feb 2012, 20:06
What level is this question considered? I found the two equations pretty quickly and was able to solve within the time limit.
Manager
Manager
User avatar
Joined: 27 Apr 2010
Posts: 107
Followers: 0

Kudos [?]: 12 [0], given: 23

GMAT ToolKit User GMAT Tests User
Re: M01 Q07 [#permalink] New post 17 Feb 2012, 21:04
very easy.

just subtract the captain from the first equation
c+r=15 (15-1captain = 14)
4c+2r=41 (41-1 leg = 40)

c = 6.
_________________

GOAL: 7xx

Intern
Intern
avatar
Joined: 09 Jan 2012
Posts: 28
Concentration: Strategy, Finance
GMAT Date: 10-17-2013
WE: Consulting (Computer Software)
Followers: 0

Kudos [?]: 8 [0], given: 22

Re: M01 Q07 [#permalink] New post 19 Feb 2012, 22:57
Ans is C.

Lets say x = no of cats and y = no of sailors

4x + 2y + 2(Cook's legs) + 1 (Captain's legs) = 41

4x + 2y = 38 ...(1)

x + y + 1 (Cook's head) + 1 (Captain's head) = 15
x + y = 13 ...(2)

Solving equation 1 and 2 we get x = 6(no. of cats head) and y = 7
_________________

Thanks & Regards
Yodee



‘A good plan violently executed now is better than a
perfect plan executed next week.’

- General Georg S. Patton

Intern
Intern
avatar
Joined: 19 Aug 2011
Posts: 30
Concentration: Finance, Entrepreneurship
Followers: 0

Kudos [?]: 6 [0], given: 2

Re: M01 Q07 [#permalink] New post 21 Feb 2012, 04:23
I think a quicker way to do this is to use a most likely answer from the options given so that it satisfies the no. of heads and legs. i.e 13 H and 38L
Intern
Intern
avatar
Joined: 15 Apr 2011
Posts: 49
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 8

GMAT ToolKit User
Re: M01 Q07 [#permalink] New post 22 Feb 2012, 10:50
Thanks for the alternate approach. I was totally confused.

:)
1 KUDOS received
Intern
Intern
avatar
Joined: 10 Aug 2012
Posts: 19
Location: India
Followers: 0

Kudos [?]: 5 [1] , given: 12

Re: M01 Q07 [#permalink] New post 26 Feb 2013, 21:32
1
This post received
KUDOS
One Captain (1 legged), 1 cook, S sailors and C cats.

For legs:
4 (legs) * C + 2 * S + 1 (Captain) + 2 (cook) = 41 legs

4C + 2S = 38......eqn 1


For heads:

C +S + 1 (Captain) + 1 (cook) = 15 Heads


C+S = 13......eqn 2


From Eqn 1 and 2...

C=6...


Answer: C
2 KUDOS received
Intern
Intern
avatar
Joined: 10 Mar 2013
Posts: 10
Followers: 0

Kudos [?]: -25 [2] , given: 1

Re: M01 Q07 [#permalink] New post 12 Mar 2013, 04:01
2
This post received
KUDOS
Let no. of cats = x
Let no. of crew except one captain = y

The equations can be set up as

4x+2y+1=41
and x+y+1=15

solving for x we get x=6 hence correct ans = c
Re: M01 Q07   [#permalink] 12 Mar 2013, 04:01
    Similar topics Author Replies Last post
Similar
Topics:
Experts publish their posts in the topic v04 Q07 achiever01 3 11 Jul 2010, 20:35
Experts publish their posts in the topic m01 cgyuyo 1 27 May 2009, 10:20
4 M01 27 IanStewart 11 21 Aug 2008, 09:29
18 Experts publish their posts in the topic M01-Q15 goalsnr 20 16 Jul 2008, 20:25
Access to M01 Test Guest 1 27 Nov 2007, 12:31
Display posts from previous: Sort by

M01 Q07

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  

Go to page    1   2    Next  [ 21 posts ] 

Moderators: Bunuel, WoundedTiger



GMAT Club MBA Forum Home| About| Privacy Policy| Terms and Conditions| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group and phpBB SEO

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.