Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Thank you for using the timer!
We noticed you are actually not timing your practice. Click the START button first next time you use the timer.
There are many benefits to timing your practice, including:

Okay - so here is how I did it without picking up my pen

New Bar - 8KG's anf G:S = 5:11 (5+11 = 16) So I took 8 KG's as 80 to make my life easy --> 80 = 16*5 so G:S = 25:55 .... (1)

Old bars are 2:3 and 3:7 - so we DEFINITELY know that the second bar has to be or a greater weight to get a 5:11 in the final bar - eliminated options C, D and E in my head

Check option A - if first bar is 10 KGs (remember I assumed 80 for 8KG) - G:S = 2:3 = 4KG:6KG Remaining gold in final Bar of 80 KG = 25-4 = 21 KG Second bar would be on 70KG (80-10) so in a ratio of 3:7 it will have 3*7 = 21KG gold

So 4 KG (from first bar) + 21 KG (second bar) = 25 KG (what we were looking for)