Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

It appears that you are browsing the GMAT Club forum unregistered!

Signing up is free, quick, and confidential.
Join other 500,000 members and get the full benefits of GMAT Club

Registration gives you:

Tests

Take 11 tests and quizzes from GMAT Club and leading GMAT prep companies such as Manhattan GMAT,
Knewton, and others. All are free for GMAT Club members.

Applicant Stats

View detailed applicant stats such as GPA, GMAT score, work experience, location, application
status, and more

Books/Downloads

Download thousands of study notes,
question collections, GMAT Club’s
Grammar and Math books.
All are free!

Thank you for using the timer!
We noticed you are actually not timing your practice. Click the START button first next time you use the timer.
There are many benefits to timing your practice, including:

GMAT Tiger, I’ve gotta be honest with you. I don’t get your logic and I tried three times to get one of these answers but I got none of them. Would you mind letting me know where my error is?

Here is an easier way to do it. Let's start with the end of the problem. The question asks for the amount of pounds you get from $95.

Now, let's use that in the first part of the problem: Since $10 = 24 Franc, let's find how many Francs = $95

So for every $10, you get 24 Franc. For $20, you get 48 Franc (by multiplying 24 x 2). So for $95, multiply 24 x 9.5. This tells you that for $95, you get 24 x 9.5 = 228 Francs

Now let's move to the second part: It tells you 12 pound = 36 Franc. But since we know that we are now looking for 228 Franc (since that is equal to $95), we can set up an easy proportion:

(12 pound / 36 Franc) = (x pound / 228 Franc)

Reducing the first fraction to 1 / 3 helps, but this lets you find how many pounds you get for 228 Franc (which, as we found out, is equivalent to $95). This leads you to 76, Answer D

------------------------------------------------------------------------- Ros. Nice Post + Some help + Lucid solution = Kudos

The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do | Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people. -------------------------------------------------------------------------

Bingo I got it. Thanks guys. You've gotta multiply both sides by the 95 once you solve for d which is really 1d and we want to get 95d. So I don't replace d with 95. Instead I solve for 95d. _________________

He that is in me > he that is in the world. - source 1 John 4:4

A good way to solve this problem is to simply multiply the ratios at the same time. One can do this by setting up the fractions keeping in mind that want to start with dollar (D) and end with pound (P). We use "??" to represent a given quantity

Therefore we have: (D)*(??/??)*(P/??)

Now let's flesh out our equations to make terms cancel out to leave final answer in terms of "P". We have:

(D)*(F/D)*(P/F) This cancels everything leaving "P" (our desired currency as the last man standing) (95D)*(24F/10D)*(12P/36F)= 76P

Answer is D.

Cheers, Der alte Fritz. _________________

+1 Kudos me - I'm half Irish, half Prussian.

Last edited by OldFritz on 25 Jun 2012, 04:46, edited 1 time in total.

Hey folks, just an FYI. I started my MBA this summer, but I still work these questions because I think it keeps me sharp. Anyway, a question almost identical to this came up on my International Business tests. Even if you don't get it on the GMAT, it's good to know.

If 10 dollars are equivalent to 24 francs and 12 pounds are equivalent to 36 francs, what is the pound equivalent of 95 dollars?

(A) 58 (B) 64 (C) 68 (D) 76 (E) 82

Most importantly this a ratio type of question were we need to a common base:

So 10 dollars --> 24 francs And 12 pounds ---> 36 francs

If multiply the first equation by 3/2 both sides: 15 dollars --> 36 francs

As you can see both 12 pounds and 15 dollars is equal to 36 francs, hence: 12 pounds ---> 15 dollars then: x pounds --> 95 dollars

x = (12*95)/15 = 76 Tip: if you simplify the numerator and denominator you would get => 4 * 19 = 76 ; also there is only answer with unit digit 6, hence 4* 9 is sufficient enough.

This helps me be quicker in both problem solving and data sufficiency questions.

[quote="dakhan"]If 10 dollars are equivalent to 24 francs and 12 pounds are equivalent to 36 francs, what is the pound equivalent of 95 dollars?

(A) 58 (B) 64 (C) 68 (D) 76 (E) 82

ANSWER: What is common in both data - Franc. Now Convert all into francs by taking LCM of 24 and 36 (francs) = 72. 10d = 24f (24x3times=72) Therefore, 10x3times=30d 12p = 36f (36x3times=72 or 72/36=2. therefore 12x2times=24p Now the equation can be seen as: 30d=72f and 24p=72f. Therefore 30d=24p We are asked- how many p equivalent to 95d. since 24p=30d ? = 95d 24x95/30= 76

I took a bit longer but solved this using ratios. Convert dollars to francs: 10/24 = 95/x. Simplified this to 1/2.4 = 95/x. Cross multiply to get x=95*2.4 or x = 228. So 95 dollars = 228 franc. Now convert francs to pounds: 12/36 = x/228. Simplified this to 1/3 = x/228. Cross multiply to get 3x = 228 or 76