m25 #12 : Retired Discussions [Locked]
Check GMAT Club Decision Tracker for the Latest School Decision Releases http://gmatclub.com/AppTrack

 It is currently 24 Jan 2017, 16:51

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Events & Promotions

###### Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

# m25 #12

 new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics
Author Message
Retired Moderator
Joined: 18 Jul 2008
Posts: 994
Followers: 10

Kudos [?]: 196 [2] , given: 5

Between 12:24 and 14:36 the hour hand of the clock turns by [#permalink]

### Show Tags

28 Oct 2008, 05:23
2
KUDOS
2
This post was
BOOKMARKED
This topic is locked. If you want to discuss this question please re-post it in the respective forum.

Between 12:24 and 14:36 the hour hand of the clock turns by

(A) 60 degrees
(B) 66 degrees
(C) 72 degrees
(D) 74 degrees
(E) 76 degrees

[Reveal] Spoiler: OA
B

Source: GMAT Club Tests - hardest GMAT questions
Director
Joined: 14 Aug 2007
Posts: 733
Followers: 10

Kudos [?]: 183 [0], given: 0

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

28 Oct 2008, 06:38
Between 12:24 and 14:36 the hour hand of the clock turns by

60 degrees
66 degrees
72 degrees
74 degrees
76 degrees

~66 degrees

At 12:24 hour hand will be at 2 * 6 = 12 degrees from 12.

After 18 degrees it will reach 13:00 (3 divisions remaining so 3*6 degrees)
After 30 degrees it will reach 14:00 ( 5 divisions 5*6)
After 18 degrees it will reach 14:36 ( 3 divisions 3*6)
Thus hour hand will turn by 18 + 30 + 18 = 66 degrees
SVP
Joined: 30 Apr 2008
Posts: 1887
Location: Oklahoma City
Schools: Hard Knocks
Followers: 40

Kudos [?]: 571 [8] , given: 32

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

28 Oct 2008, 09:18
8
KUDOS
I agree with the 66 degrees answer.

First, there is 360 degrees movement every 12 hours. 360 / 12 = 30 degrees between each number, which the hour hand moves in 60 minutes. So in 1 minute, the hour hand moves one half degree. Now that we know how far the hour hand moves per minute, we can figure out how many minutes there are between 12:24 and 14:36. That would be 2 hours 12 minutes, or 132 minutes. 132 * 1/2 = 66.

Between 12:24 and 14:36 the hour hand of the clock turns by

60 degrees
66 degrees
72 degrees
74 degrees
76 degrees

_________________

------------------------------------
J Allen Morris
**I'm pretty sure I'm right, but then again, I'm just a guy with his head up his a.

GMAT Club Premium Membership - big benefits and savings

Manager
Affiliations: NCC,SAE,YHIA
Joined: 04 May 2010
Posts: 52
Location: Mumbai , India
WE 1: 3 years international sales & mktg-projects
Followers: 1

Kudos [?]: 18 [0], given: 2

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

07 May 2010, 07:02
66 degrees seems to be the right answer.
Angular distance traveled = Angular speed <degrees traveled /minute> * Time <minutes>.
Which in this case will be 0.5 deg/min * 132 = 66 degrees.
_________________

Sun Tzu-Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.

Manager
Joined: 04 Dec 2009
Posts: 71
Location: INDIA
Followers: 2

Kudos [?]: 9 [1] , given: 4

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

07 May 2010, 19:19
1
KUDOS
Ans: B
in 1 hour 30 DEG. & 1/2 DEG in min.
so in 2 hour 12 min 66 DEG
_________________

MBA (Mind , Body and Attitude )

Director
Joined: 21 Dec 2009
Posts: 591
Concentration: Entrepreneurship, Finance
Followers: 18

Kudos [?]: 664 [5] , given: 20

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

09 May 2010, 14:03
5
KUDOS
12:24 - 14:24 = 120mins
14:24 - 14:36 = 12mins
total time = 2 hrs 12mins

12 hours = 360 degrees
1 hr = 30 deg
2 hrs = 60 degrees
12mins = 12/60 * 30 = 6 degrees

Angular distance covered = 66 degrees
_________________

KUDOS me if you feel my contribution has helped you.

Senior Manager
Joined: 21 Dec 2009
Posts: 268
Location: India
Followers: 10

Kudos [?]: 235 [0], given: 25

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

20 May 2010, 05:27
total min = 132

So hour hand moved 132 * (1/2) degree = 66

66 is the snswer.
_________________

Cheers,
SD

Manager
Joined: 08 May 2010
Posts: 143
Followers: 1

Kudos [?]: 65 [1] , given: 39

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

20 May 2010, 05:41
1
KUDOS
Okay once again before peeking. The first thing is to figure how many degrees each hour segment is. This is easy. 12 hours and 360 degrees. One twelfth of 360=30 degrees. Then how much for minutes. 60 minutes = 30 degrees.

Next the difference between the two times is 2 hours (30x2=60 degrees) and 12 minutes. So we want to see how any degrees in 12 minutes. 12/60 = 1/5. we multiply this by 30 degrees and get 6 degrees.

So very quickly we see the answer is 66 degrees. Answer B.

Now peeking. B. Yay!

I hope these comments helped you. If so, please give kudos.
Thanks,
Skip
SVP
Joined: 16 Nov 2010
Posts: 1672
Location: United States (IN)
Concentration: Strategy, Technology
Followers: 33

Kudos [?]: 514 [0], given: 36

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

11 May 2011, 04:14
In 12 * 60 min, hour hand turns by 360 degrees

12:24 - 14:36 = 2 hrs 12 min = 120 + 12 = 132 min

=> Angles turned = 360/720 * 132 degrees

= 132/2 = 66 degrees

_________________

Formula of Life -> Achievement/Potential = k * Happiness (where k is a constant)

GMAT Club Premium Membership - big benefits and savings

Intern
Joined: 02 Nov 2010
Posts: 41
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 23

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

11 May 2011, 07:25
66 degrees. Pretty easy to logic this one out.
Manager
Joined: 15 Apr 2011
Posts: 65
Location: Bangalore India
Schools: LBS, HBS, ISB, Kelloggs, INSEAD
Followers: 2

Kudos [?]: 7 [0], given: 2

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

11 May 2011, 07:44
In one hour, the hour hand moves 360/12 = 30 degree.
so from 12:24 to 14:24 it will move 30 + 30 = 60 degrees.
now from 14:24 to 14:36 the total time passed is 12 minutes which is 1/5 of one hour so the hour hand will move 1/5 of what it moves in one hour i.e. 30/5 = 6
so the total angle the hour hand has moved is 30+30+6 = 66 degrees.

hence answer is B
_________________

Thanks,
AM

Director
Joined: 01 Feb 2011
Posts: 755
Followers: 14

Kudos [?]: 115 [0], given: 42

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

13 May 2011, 12:27
12 hr = 360 degree rotation
=> 1 hour =30 degree rotation
=>2.2 hours =66 degree rotation

Posted from my mobile device
Intern
Joined: 16 Oct 2011
Posts: 1
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

08 Mar 2012, 21:15
Hi there, I can't figure out what's wrong..but..

I understand 360 degrees/ 12 hour = 30 degrees per hour..
but 360 degree/60min = 6 degree per min...
why 1/2??
Intern
Joined: 15 May 2012
Posts: 7
Followers: 0

Kudos [?]: 2 [0], given: 1

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

15 May 2012, 09:44
Ans: 66 Deg

12 Hrs --> 360 Deg
1 Hr --> (360/12) --> 30 Deg
1 min --> 30/60 --> 0.5 Deg

12:24 to 14:36 = 2 hrs 12 mins => (30x2) +(12x0.5) = 60 +6 = 66 Deg
Intern
Joined: 20 Dec 2011
Posts: 19
Followers: 0

Kudos [?]: 2 [0], given: 2

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

15 May 2012, 11:19
+1 for 66 degree....
Intern
Joined: 13 Jul 2010
Posts: 17
Followers: 1

Kudos [?]: 2 [0], given: 25

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

16 May 2012, 00:37
Answer is B - 66 degrees.

12 hours equal 360 degrees -> 2 hours would be 60 degrees. Now we can eliminate answer choice A, which equals 60.
1 hour= 60 minutes = 30 degrees, so 12 minutes would be less than 12 degrees, so answer choice C (which equals 72) and D, E (which are larger) are also eliminated. No further calculations are required and B is correct.
Intern
Joined: 13 Jul 2010
Posts: 17
Followers: 1

Kudos [?]: 2 [0], given: 25

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

19 May 2012, 20:55
abhishekshannu wrote:
Hi there, I can't figure out what's wrong..but..

I understand 360 degrees/ 12 hour = 30 degrees per hour..
but 360 degree/60min = 6 degree per min...
why 1/2??

Hi there,

As you wrote correctly, its 30 degrees per hour=30/60 =1/2 degrees per minute (since there are 60 minutes in an hour..)
In other words, the correct form is "360 degrees/(12*60)" and not "360 degree/60min".
Intern
Joined: 21 May 2013
Posts: 7
Location: United States
GMAT 1: 640 Q49 V27
Followers: 0

Kudos [?]: 5 [1] , given: 15

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

22 May 2013, 21:53
1
KUDOS
hey, the question asks for the the number of degrees in revolving from 12:24 to 2:36 .
lets first calculate how many degrees a hour hand cover in rotating one minute.
hour hand moves (12*60 = 720 minutes) a day. and for covering these 720 minutes, it moves 360 degrees.

so for every minutes it moves 360/720 = 1/2 degrees/ minutes.

here the hour hand moved = 36+ 60 + 30 = 132 minutes
so the hour hand will move 132/2 = 66 degrees.

so correct answer is B.

is you like, please give me kudos
Intern
Joined: 23 May 2013
Posts: 1
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

23 May 2013, 16:40
Well Explained !!!
Intern
Joined: 17 Jan 2012
Posts: 16
Followers: 0

Kudos [?]: 5 [0], given: 8

Re: m25 #12 [#permalink]

### Show Tags

30 Jun 2013, 14:47

For every 60 mins - the hour hand moves 360/12 = 30 degrees

For 24 mins - the hour hand will move 30*24/60 = 12 degrees
For 36 mins - the hour hand will move 30 *36/60 = 18 degrees

At 1400, the hour hand would move 2 *30 = 60 Degrees
So at 1436 it moves 60+ 18 = 78 Degrees

The difference between the two times is 78 - 12 = 66 degrees. (B)
Re: m25 #12   [#permalink] 30 Jun 2013, 14:47

Go to page    1   2    Next  [ 21 posts ]

Similar topics Replies Last post
Similar
Topics:
1/(2 - sqrt(3)) = ? (m25#36) 2 15 Feb 2012, 06:04
19 M25 #16 22 04 Nov 2008, 20:16
18 m25#02 29 17 Oct 2008, 13:28
27 m25 #22 21 20 Oct 2008, 14:27
17 M25 #29 23 09 Oct 2008, 06:34
Display posts from previous: Sort by

# m25 #12

 new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics

Moderator: Bunuel

 Powered by phpBB © phpBB Group and phpBB SEO Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.