Find all School-related info fast with the new School-Specific MBA Forum

It is currently 23 Jul 2014, 11:01

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

Meaning/clarity 2.According to a study, overworked truck dri

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:
Expert Post
15 KUDOS received
Moderator
Moderator
User avatar
Joined: 01 Sep 2010
Posts: 2315
Followers: 241

Kudos [?]: 2051 [15] , given: 677

Meaning/clarity 2.According to a study, overworked truck dri [#permalink] New post 19 Dec 2012, 03:47
15
This post received
KUDOS
Expert's post
5
This post was
BOOKMARKED
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  5% (low)

Question Stats:

98% (02:51) correct 3% (00:04) wrong based on 100 sessions
1) According to a study, overworked truck drivers caused more than 160 crashes
last year, they fell asleep at the wheel.

(A) year, they fell
(B) year, and falling
(C) year, and they fell
(D) year by falling
(E) year, so they were falling


2) It is difficult to study the depths of the Arctic Ocean, primarily due to the icy
surface being
difficult to penetrate using current technology.

(A) primarily due to the icy surface being
(B) primarily due to the icy surface is
(C) because the primarily icy surface is
(D) primarily caused by the icy surface
(E) primarily because the icy surface is


3) Several of the drownings that occurred last summer which were caused by
people who were careless.


(A) which were caused by people who were careless
(B) that were a result of people’s carelessness
(C) are a result of the carelessness of the people
(D) were caused by the carelessness of people
(E) happened from people being careless


4) Galileo had disproved a widely accepted theory of astronomy when he showed
that the earth was round.

(A) had disproved
(B) disproved
(C) disproves
(D) has disproved
(E) having disproved


5) As the economy battles recession, the Board of Directors of the company
believes that they will be able to maintain profits by tapping into new markets
abroad

(A) believes that they will be able to maintain profits by
(B) believe that it will be able to maintain profits by means of
(C) believes that it will be able to maintain profits by
(D) have a belief that they will maintain profits by
(E) believe in maintaining profits and



6) The three volumes of the author’s biography begin with his childhood in a small
village and culminate
with his years at Stanford University, one of the best
universities in the United States.

(A) begin with his childhood in a small village and culminate
(B) that begin with his childhood in a small village and culminate
(C) beginning with his childhood in a small village and culminating
(D) have begun with his childhood in a small village and culminated
(E) are begun as a child in a small village and culminate


7) A positive cure for rabies, scientists believe, may be found within the next
decade

(A) scientists believe, may be
(B) scientists may believe to be
(C) in the belief of some scientists, should be
(D) there are some scientists who believe it may be
(E) which, some scientists believe, may be


8) Some critics have deemed the musician’s new composition confusing, because of
its unusual structure, and its melodious final movement makes it elegant

(A) structure, and its melodious final movement makes it elegant
(B) structure, although elegant by having its melodious final movement
(C) structure, and it is elegant with its melodious final movement
(D) structure while having a melodious final movement that makes it elegant
(E) structure yet elegant because of its melodious final movement



9) By constructing new windmill farms, consumption of fossil fuels are reduced, and
tons of noxious emissions are kept
out of the atmosphere.

(A) By constructing new windmill farms, consumption of fossil fuels are reduced,
and tons of noxious emissions are kept
(B) By constructing new windmill farms, it reduces consumption of fossil fuels,
and tons of noxious emissions are kept
(C) Constructing new windmill farms reduces fossil fuel consumption and keeps
tons of noxious emissions
(D) When new windmill farms are constructed, they reduce fossil fuel
consumption, and it keeps tons of noxious emissions
(E) New windmill farms, when constructed, reduce fossil fuel consumption, and
also tons of noxious emissions are kept


10) The famous battle depicted in the movie took place in England, and many people
assume that it was
Ireland

(A) and many people assume that it was
(B) many people assuming
(C) not what many people assume
(D) not, as many people assume, in
(E) but many people assume it to be


11) The origin of the scandal can be traced to the presidency of Warren Harding,
Calvin Coolidge, and Herbert Hoover.

(A) can be traced to the presidency of
(B) took place in the presidency of
(C) happened in the presidencies of
(D) can be traced to the presidencies of
(E) that took place in the presidencies of


12) Carried by strong winds, the eruption of the volcano caused dust that crossed the
United States in three days and circled the globe in three weeks.

(A) the eruption of the volcano caused dust that
(B) the volcano’s eruption caused dust that
(C) dust from the eruption of the volcano that
(D) there was dust from the eruption of the volcano and it
(E) dust from the eruption of the volcano



13) The principal, having increased the number of teachers in the school, is being
accused of maintaining a poor ratio of students to a teacher.

(A) The principal, having increased the number of teachers in the school, is being
(B) The principal, increasing the number of teachers in the school, however is still
being
(C) Although the principal has begun to increase the number of teachers in the
school, is still being
(D) Although the principal has increased the number of teachers in the school, he
is still being
(E) Although the principal has increased the number of teachers in the school, yet
he is being

14) The shift from traditional dentistry to cosmetic dentistry is due to adults getting
fewer cavities and becoming
more conscious of their looks.

(A) dentistry to cosmetic dentistry is due to adults getting fewer cavities and
becoming
(B) dentistry to cosmetic dentistry is happening because fewer adults are getting
cavities and they are also becoming
(C) dentistry to cosmetic dentistry is because of adults who are getting both
fewer cavities and becoming
(D) dentistry to cosmetic dentistry is taking place because adults are getting
fewer cavities and are also becoming
(E) dentistry to cosmetic dentistry occurs because of adults getting fewer cavities
and becomes

15) If asked to name a favourite musical group, the Beatles would be the choice for
many, no matter what types of music are actually preferred.


(A) the Beatles would be the choice for many, no matter what types of music are
actually preferred
(B) the Beatles will be chosen by many people, no matter what types of music
they actually prefer
(C) the choice for many people, whatever kinds of music they actually prefer,
would be the Beatles
(D) many people, who actually preferred different types of music, choose the
Beatles
(E) many people, no matter what types of music they actually prefer, would
choose the Beatles

Enjoy.

_________________

COLLECTION OF QUESTIONS
Quant: 1. Bunuel Signature Collection - The Next Generation 2. Bunuel Signature Collection ALL-IN-ONE WITH SOLUTIONS 3. Veritas Prep Blog PDF Version
Verbal:1. Best EXTERNAL resources to tackle the GMAT Verbal Section 2. e-GMAT's ALL CR topics-Consolidated 3. New Critical Reasoning question bank by carcass 4. Meaning/Clarity SC Question Bank by Carcass_Souvik 5. e-GMAT's ALL SC topics-Consolidated-2nd Edition 6. The best reading to improve Reading Comprehension

TOEFL iBT
Best resources to tackle each section of the TOEFL iBT

Expert Post
5 KUDOS received
Moderator
Moderator
User avatar
Joined: 01 Sep 2010
Posts: 2315
Followers: 241

Kudos [?]: 2051 [5] , given: 677

Re: Set on meaning - Part 1 [#permalink] New post 19 Dec 2012, 12:10
5
This post received
KUDOS
Expert's post
Expert Post
2 KUDOS received
Moderator
Moderator
User avatar
Joined: 01 Sep 2010
Posts: 2315
Followers: 241

Kudos [?]: 2051 [2] , given: 677

Re: Set on meaning - Part 1 [#permalink] New post 23 Dec 2012, 08:12
2
This post received
KUDOS
Expert's post
kaushinside wrote:
carcass wrote:
Guys if someone wants to discuss the questions picked wrong here we are :)


Could you please post the OE for q14 here?
need to understand what is wrong with A.


Concepts Tested – Usage, Meaning, Parallelism, Sub-Verb Agreement

A shift always ‘takes place’ or ‘happens’ so saying that ‘the shift is because of
something’ does not make sense. Thus eliminate A and C.

E gets the parallel construction wrong and also the singular verb ‘becomes’ does
not agree with the plural subject ‘adults’

B and D both are grammatically correct but the original sentence states that
adults in general are getting fewer cavities whereas B distorts this by suggesting
that fewer adults are getting cavities. Hence D is the best answer.

Moreover (my adding), saying the shift from dentistry to cosmetic dentistry due to (also it has the meaning of cauded by) adults.......doesn't make sense. As the Oe says is a question of meaning and sense of the sentence

_________________

COLLECTION OF QUESTIONS
Quant: 1. Bunuel Signature Collection - The Next Generation 2. Bunuel Signature Collection ALL-IN-ONE WITH SOLUTIONS 3. Veritas Prep Blog PDF Version
Verbal:1. Best EXTERNAL resources to tackle the GMAT Verbal Section 2. e-GMAT's ALL CR topics-Consolidated 3. New Critical Reasoning question bank by carcass 4. Meaning/Clarity SC Question Bank by Carcass_Souvik 5. e-GMAT's ALL SC topics-Consolidated-2nd Edition 6. The best reading to improve Reading Comprehension

TOEFL iBT
Best resources to tackle each section of the TOEFL iBT

Expert Post
1 KUDOS received
Moderator
Moderator
User avatar
Joined: 01 Sep 2010
Posts: 2315
Followers: 241

Kudos [?]: 2051 [1] , given: 677

Re: Set on meaning - Part 1 [#permalink] New post 20 Dec 2012, 05:05
1
This post received
KUDOS
Expert's post
Aristotle Prep is the source.

The questions come from my question bank with stress on meaning.

Part of this question are on the new SC book 3th edition from by Aristotle

The is good especially if you use only the meaning or what the sentence are trying to communicate, avoiding all grammar rules.

I appreciate your opinion because otherwise I ll not post other questions.

_________________

COLLECTION OF QUESTIONS
Quant: 1. Bunuel Signature Collection - The Next Generation 2. Bunuel Signature Collection ALL-IN-ONE WITH SOLUTIONS 3. Veritas Prep Blog PDF Version
Verbal:1. Best EXTERNAL resources to tackle the GMAT Verbal Section 2. e-GMAT's ALL CR topics-Consolidated 3. New Critical Reasoning question bank by carcass 4. Meaning/Clarity SC Question Bank by Carcass_Souvik 5. e-GMAT's ALL SC topics-Consolidated-2nd Edition 6. The best reading to improve Reading Comprehension

TOEFL iBT
Best resources to tackle each section of the TOEFL iBT

Expert Post
1 KUDOS received
Moderator
Moderator
User avatar
Joined: 01 Sep 2010
Posts: 2315
Followers: 241

Kudos [?]: 2051 [1] , given: 677

Re: Set on meaning - Part 1 [#permalink] New post 20 Dec 2012, 05:56
1
This post received
KUDOS
Expert's post
1 KUDOS received
GMAT Pill Representative
User avatar
Joined: 07 Nov 2012
Posts: 346
Schools: LBS '14 (A)
GMAT 1: 770 Q48 V48
Followers: 133

Kudos [?]: 165 [1] , given: 4

Re: According to a study, overworked truck drivers caused more [#permalink] New post 21 May 2013, 06:04
1
This post received
KUDOS
Hi!

Quote:
4) Galileo had disproved a widely accepted theory of astronomy when he showed
that the earth was round.

(A) had disproved
(B) disproved
(C) disproves
(D) has disproved
(E) having disproved

Why is A wrong here?


As I'm sure you've realised this question is all about tenses, and how the different verbs realte to each other (does one happen before the other, at the same time etc)

The key word that helps you with this in the sentence is 'when'. When says that the 2 verbs are happening at the same time.

e.g. I smile (present) when I eat (present) chocolate

I was smiling (past) when I was eating (past) chocolate

So you need that logic here too.

The second verb 'showed' is simple past, so we need the other verb to match that. So 'disproved' is correct. 'had disproved' suggests the disproving happened before the showing.....

James

_________________

Former GMAT Pill student, now on staff. Used GMATPILL OG 12 and nothing else: 770 (48,48) & 6.0



... and more

1 KUDOS received
Director
Director
User avatar
Joined: 14 Dec 2012
Posts: 837
Location: India
Concentration: Finance, Real Estate
GMAT 1: 640 Q49 V29
GMAT 2: 670 Q50 V29
GMAT 3: 620 Q49 V26
GMAT 4: 700 Q50 V34
GPA: 3.6
Followers: 37

Kudos [?]: 536 [1] , given: 197

GMAT ToolKit User
Re: According to a study, overworked truck drivers caused more [#permalink] New post 31 Aug 2013, 06:08
1
This post received
KUDOS
GMAT40 wrote:
Hi Carcass/Marcab,

5) As the economy battles recession, the Board of Directors of the company
believes that they will be able to maintain profits by tapping into new markets
abroad

(A) believes that they will be able to maintain profits by
(B) believe that it will be able to maintain profits by means of
(C) believes that it will be able to maintain profits by
(D) have a belief that they will maintain profits by
(E) believe in maintaining profits and

I am confused between "believe" and "believes" and hence picked up B.

Feel it should be believe

Can you help


verbs depend on the subject.

if subject is singular then use singular verb....if plural then use plural verb.

in this question :
subject: the Board ( of directors ==>this is prepositional phrase and not the subject)
now since the subject is THE BOARD ==>SINGULAR...so we need singular verb ...ie believeS ...

hope it helps

_________________

When you want to succeed as bad as you want to breathe ...then you will be successfull....

GIVE VALUE TO OFFICIAL QUESTIONS...



GMAT RCs VOCABULARY LIST: vocabulary-list-for-gmat-reading-comprehension-155228.html
learn AWA writing techniques while watching video : http://www.gmatprepnow.com/module/gmat- ... assessment
: http://www.youtube.com/watch?v=APt9ITygGss

Expert Post
1 KUDOS received
Moderator
Moderator
User avatar
Joined: 01 Sep 2010
Posts: 2315
Followers: 241

Kudos [?]: 2051 [1] , given: 677

Re: According to a study, overworked truck drivers caused more [#permalink] New post 31 Aug 2013, 07:41
1
This post received
KUDOS
Expert's post
blueseas wrote:
GMAT40 wrote:
Hi Carcass/Marcab,

5) As the economy battles recession, the Board of Directors of the company
believes that they will be able to maintain profits by tapping into new markets
abroad

(A) believes that they will be able to maintain profits by
(B) believe that it will be able to maintain profits by means of
(C) believes that it will be able to maintain profits by
(D) have a belief that they will maintain profits by
(E) believe in maintaining profits and

I am confused between "believe" and "believes" and hence picked up B.

Feel it should be believe

Can you help


verbs depend on the subject.

if subject is singular then use singular verb....if plural then use plural verb.

in this question :
subject: the Board ( of directors ==>this is prepositional phrase and not the subject)
now since the subject is THE BOARD ==>SINGULAR...so we need singular verb ...ie believeS ...

hope it helps



Well this question becomes a bit tricky because is based on meaning but AFTER you do the split based on the agreement sub verb.........otherwise you get in serious trouble.

Be carefull whe you analize a question ;)

_________________

COLLECTION OF QUESTIONS
Quant: 1. Bunuel Signature Collection - The Next Generation 2. Bunuel Signature Collection ALL-IN-ONE WITH SOLUTIONS 3. Veritas Prep Blog PDF Version
Verbal:1. Best EXTERNAL resources to tackle the GMAT Verbal Section 2. e-GMAT's ALL CR topics-Consolidated 3. New Critical Reasoning question bank by carcass 4. Meaning/Clarity SC Question Bank by Carcass_Souvik 5. e-GMAT's ALL SC topics-Consolidated-2nd Edition 6. The best reading to improve Reading Comprehension

TOEFL iBT
Best resources to tackle each section of the TOEFL iBT

Expert Post
1 KUDOS received
Moderator
Moderator
User avatar
Joined: 01 Sep 2010
Posts: 2315
Followers: 241

Kudos [?]: 2051 [1] , given: 677

Re: According to a study, overworked truck drivers caused more [#permalink] New post 31 Aug 2013, 07:51
1
This post received
KUDOS
Expert's post
Transcendentalist wrote:
BangOn wrote:
atalpanditgmat wrote:
10) The famous battle depicted in the movie took place in England, and many people
assume that it was Ireland

(A) and many people assume that it was
(B) many people assuming
(C) not what many people assume
(D) not, as many people assume, in
(E) but many people assume it to be

Carcass: please provide the OE, though i am satisfied with the answer given.


OE should be D. Reason
The famous battle depicted in the movie took place in England, not, as many people assume, in Ireland


The famous battle took place in England, not in Ireland.

Is this structure correct? Isn't an "and" missing before not?



Ehi guys you need to analize very very super careful a question, in particular from the meaning point.

AND eventually is used for these reasons: or after a comma to avoid a run on sentence or two makes two parts equivalent (i.e the same weight in the sentence's economy. Making all things consistent) or to make a subject plural.

Here if you use AND you completely distort the sense of the same. You do not have A CONTRAST: the battle took place in X place instead of Y place. AND never shows a contrast, it basically joins something, rather.

regards

_________________

COLLECTION OF QUESTIONS
Quant: 1. Bunuel Signature Collection - The Next Generation 2. Bunuel Signature Collection ALL-IN-ONE WITH SOLUTIONS 3. Veritas Prep Blog PDF Version
Verbal:1. Best EXTERNAL resources to tackle the GMAT Verbal Section 2. e-GMAT's ALL CR topics-Consolidated 3. New Critical Reasoning question bank by carcass 4. Meaning/Clarity SC Question Bank by Carcass_Souvik 5. e-GMAT's ALL SC topics-Consolidated-2nd Edition 6. The best reading to improve Reading Comprehension

TOEFL iBT
Best resources to tackle each section of the TOEFL iBT

Expert Post
Verbal Forum Moderator
Verbal Forum Moderator
User avatar
Status: Preparing for the another shot...!
Joined: 03 Feb 2011
Posts: 1425
Location: India
Concentration: Finance, Marketing
GPA: 3.75
Followers: 123

Kudos [?]: 565 [0], given: 62

GMAT ToolKit User GMAT Tests User Premium Member
Re: Set on meaning - Part 1 [#permalink] New post 19 Dec 2012, 09:37
Expert's post
1D 2E 3D 4B 5C 6D 7A 8E 9C 10D 11D 12E 13D 14A 15E.
Let me how many of these are wrong. Thanks in advance.

_________________

Prepositional Phrases Clarified|Elimination of BEING| Absolute Phrases Clarified
Rules For Posting
www.Univ-Scholarships.com

Intern
Intern
avatar
Joined: 13 Nov 2012
Posts: 1
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

Re: Set on meaning - Part 1 [#permalink] New post 19 Dec 2012, 10:47
1d 2e 3d 4b 5c 6a 7c 8d 9c 10e 11a 12e 13a 14d 15e
Intern
Intern
avatar
Joined: 21 Jul 2012
Posts: 10
Concentration: General Management, Technology
GMAT 1: 700 Q50 V33
GMAT 2: 730 Q50 V39
Followers: 1

Kudos [?]: 2 [0], given: 1

Re: Set on meaning - Part 1 [#permalink] New post 19 Dec 2012, 11:27
1. D
2. C
3. C
4. B
5. D
6. A
7. A
8. E ( I believe there should be a comma after structure)
9. C
10. D
11. D
12. E
13. A
14. A
15. E
Director
Director
User avatar
Status: Enjoying the GMAT journey....
Joined: 26 Aug 2011
Posts: 735
Location: India
GMAT 1: 620 Q49 V24
Followers: 60

Kudos [?]: 268 [0], given: 264

GMAT ToolKit User GMAT Tests User Premium Member
Re: Set on meaning - Part 1 [#permalink] New post 19 Dec 2012, 20:31
Some of them are nice ones especially the problem No 9.
Please give the source of these questions and also if the explanations are available.
Thanx

_________________

Fire the final bullet only when you are constantly hitting the Bull's eye, till then KEEP PRACTICING.

A WAY TO INCREASE FROM QUANT 35-40 TO 47 : a-way-to-increase-from-q35-40-to-q-138750.html

Q 47/48 To Q 50 + the-final-climb-quest-for-q-50-from-q47-129441.html#p1064367

Three good RC strategies three-different-strategies-for-attacking-rc-127287.html

Expert Post
Verbal Forum Moderator
Verbal Forum Moderator
User avatar
Status: Preparing for the another shot...!
Joined: 03 Feb 2011
Posts: 1425
Location: India
Concentration: Finance, Marketing
GPA: 3.75
Followers: 123

Kudos [?]: 565 [0], given: 62

GMAT ToolKit User GMAT Tests User Premium Member
Re: Set on meaning - Part 1 [#permalink] New post 20 Dec 2012, 04:44
Expert's post
Hii Carcass.
Whats the source of these questions? I really don't feel that these are on the lines of current SC standards followed by GMAT or is it?

_________________

Prepositional Phrases Clarified|Elimination of BEING| Absolute Phrases Clarified
Rules For Posting
www.Univ-Scholarships.com

Expert Post
Verbal Forum Moderator
Verbal Forum Moderator
User avatar
Status: Preparing for the another shot...!
Joined: 03 Feb 2011
Posts: 1425
Location: India
Concentration: Finance, Marketing
GPA: 3.75
Followers: 123

Kudos [?]: 565 [0], given: 62

GMAT ToolKit User GMAT Tests User Premium Member
Re: Set on meaning - Part 1 [#permalink] New post 20 Dec 2012, 05:11
Expert's post
Carcass, I will really appreciate if you post the questions.

_________________

Prepositional Phrases Clarified|Elimination of BEING| Absolute Phrases Clarified
Rules For Posting
www.Univ-Scholarships.com

Current Student
User avatar
Joined: 12 Oct 2012
Posts: 61
Concentration: Technology, Entrepreneurship
Schools: Said (M)
GMAT 1: 760 Q50 V41
GMAT 2: Q V0
GPA: 3.73
Followers: 2

Kudos [?]: 12 [0], given: 19

Re: Set on meaning - Part 1 [#permalink] New post 23 Dec 2012, 08:10
carcass wrote:
Guys if someone wants to discuss the questions picked wrong here we are :)


Could you please post the OE for q14 here?
need to understand what is wrong with A.
Senior Manager
Senior Manager
avatar
Joined: 07 Sep 2010
Posts: 340
Followers: 2

Kudos [?]: 93 [0], given: 136

Re: According to a study, overworked truck drivers caused more [#permalink] New post 22 Mar 2013, 04:14
Hi Carcass,

Great Sets of questions.Kudos.
However, a small request. I would appreciate if you post the OE in the spoiler. I think, that will benefit the community as well.
Thanks
Himanshu

_________________

+1 Kudos me, Help me unlocking GMAT Club Tests

Senior Manager
Senior Manager
avatar
Joined: 07 Sep 2010
Posts: 340
Followers: 2

Kudos [?]: 93 [0], given: 136

Re: According to a study, overworked truck drivers caused more [#permalink] New post 22 Mar 2013, 04:55
7) A positive cure for rabies, scientists believe, may be found within the next
decade

(A) scientists believe, may be
(B) scientists may believe to be
(C) in the belief of some scientists, should be
(D) there are some scientists who believe it may be
(E) which, some scientists believe, may be

Carcass, Could you please post OE of this question. I am not comfortable with the Sentence Structure of this question, defying all rules. IMO

8) Some critics have deemed the musician’s new composition confusing, because of
its unusual structure, and its melodious final movement makes it elegant

(A) structure, and its melodious final movement makes it elegant
(B) structure, although elegant by having its melodious final movement
(C) structure, and it is elegant with its melodious final movement
(D) structure while having a melodious final movement that makes it elegant
(E) structure yet elegant because of its melodious final movement

I believe, OA -E of this is wrong. "Yet" should always be followed by COMMA and should be preceded by Clause.

_________________

+1 Kudos me, Help me unlocking GMAT Club Tests

Expert Post
Moderator
Moderator
User avatar
Joined: 01 Sep 2010
Posts: 2315
Followers: 241

Kudos [?]: 2051 [0], given: 677

Re: According to a study, overworked truck drivers caused more [#permalink] New post 22 Mar 2013, 08:05
Expert's post
7) A positive cure for rabies, scientists believe, may be found within the next
decade

(A) scientists believe, may be
(B) scientists may believe to be
(C) in the belief of some scientists, should be
(D) there are some scientists who believe it may be
(E) which, some scientists believe, may be


Explanation:
Official Answer (OA) – A
Concepts Tested – Meaning, Verb, Wordiness, Run-on
The sentence is correct as written.

B distorts the meaning by changing the placement of ‘may’. It is also missing a
main verb

C - The usage of should distorts the meaning because ‘should’ implies that the
scientists ‘suggest’ (and not ‘believe’) that a cure be found. ‘In the belief of’ is
wordy

D is a run-on sentence because it uses a comma to connect two independent
clauses

E is missing a main verb

8) Some critics have deemed the musician’s new composition confusing, because of
its unusual structure, and its melodious final movement makes it elegant

(A) structure, and its melodious final movement makes it elegant
(B) structure, although elegant by having its melodious final movement
(C) structure, and it is elegant with its melodious final movement
(D) structure while having a melodious final movement that makes it elegant
(E) structure yet elegant because of its melodious final movement


Explanation:
Official Answer (OA) – E
Concepts Tested – Parallelism, Meaning (Conjunction)
The scientists have deemed the new composition two things - confusing and
elegant - so these should be put in proper parallel construction. Also a
‘contrasting’ connector such as ‘yet’ should be used to bring out the contrast
between these two qualities. E gets both of these correct and is the best answer.

A - ‘Elegant’ should follow ‘and’ to make the structure parallel with ‘confusing’.
Also ‘and’ should be replaced with a contrasting conjunction

B - The use of ‘by having its’ is awkward and not parallel with the structure of the
first part.

C - The phrase starting with ‘it’ is not parallel to the first part of the sentence.
‘Elegant’ should follow ‘and’

D - Gets the contrast right by using ‘while’ but the passive construction breaks
the parallel structure

_________________

COLLECTION OF QUESTIONS
Quant: 1. Bunuel Signature Collection - The Next Generation 2. Bunuel Signature Collection ALL-IN-ONE WITH SOLUTIONS 3. Veritas Prep Blog PDF Version
Verbal:1. Best EXTERNAL resources to tackle the GMAT Verbal Section 2. e-GMAT's ALL CR topics-Consolidated 3. New Critical Reasoning question bank by carcass 4. Meaning/Clarity SC Question Bank by Carcass_Souvik 5. e-GMAT's ALL SC topics-Consolidated-2nd Edition 6. The best reading to improve Reading Comprehension

TOEFL iBT
Best resources to tackle each section of the TOEFL iBT

Intern
Intern
avatar
Joined: 05 Mar 2013
Posts: 6
Followers: 0

Kudos [?]: 1 [0], given: 11

Re: According to a study, overworked truck drivers caused more [#permalink] New post 21 Apr 2013, 07:37
Only one wrong......This raised my moral a bit if not much...
Re: According to a study, overworked truck drivers caused more   [#permalink] 21 Apr 2013, 07:37
    Similar topics Author Replies Last post
Similar
Topics:
17 Experts publish their posts in the topic Meaning/Clarity 6.Accounting and cost-management are an exam carcass 29 10 Jan 2013, 16:43
47 Experts publish their posts in the topic Meaning/clarity 1. American Heart Association researchers souvik101990 18 02 Dec 2012, 06:08
The most chance of being an isomniac is not the overworked perfectstranger 7 20 Aug 2009, 03:27
car truck dtaneja 1 02 Jun 2009, 02:48
Trucking Capthan 2 19 Apr 2008, 00:11
Display posts from previous: Sort by

Meaning/clarity 2.According to a study, overworked truck dri

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  

Go to page    1   2   3    Next  [ 41 posts ] 



GMAT Club MBA Forum Home| About| Privacy Policy| Terms and Conditions| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group and phpBB SEO

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.