Find all School-related info fast with the new School-Specific MBA Forum

It is currently 20 Oct 2014, 00:14

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

Meaning/clarity 3.In the 1960s, to reduce the discharge of

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:
Expert Post
7 KUDOS received
Moderator
Moderator
User avatar
Joined: 01 Sep 2010
Posts: 2438
Followers: 310

Kudos [?]: 2601 [7] , given: 695

Meaning/clarity 3.In the 1960s, to reduce the discharge of [#permalink] New post 23 Dec 2012, 06:07
7
This post received
KUDOS
Expert's post
3
This post was
BOOKMARKED
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

(N/A)

Question Stats:

100% (02:08) correct 0% (00:00) wrong based on 49 sessions
1) In the 1960s, to reduce the discharge of untreated wastes into the Great Lakes,
limits were set by the United States and its neighbouring countries on the
amount of effluents that could be discharged into these water bodies

(A) limits were set by the United States and its neighbouring countries on
(B) limits set by the United States and its neighbouring countries for
(C) the United States and its neighbouring countries have set limits on
(D) limits have been set by the United States and its neighbouring countries
restricting
(E) the United States and its neighbouring countries set limits on

2) Jim Denver, already certified as a doctor in his native country, supported himself
by washing cars and delivering newspapers while pursuing an advanced degree at
Oxford University

(A) Denver, already certified as a doctor
(B) Denver, already a certifiable doctor
(C) Denver was already certified as a doctor
(D) Denver, already certified for being a doctor
(E) Denver was certified as a doctor already


3) The scientists noted that rats suffering from the rare degenerative disease had
begun to die six months earlier, even though they had shown no signs of the
disease then.


(A) earlier, even though they had shown no signs of the disease then
(B) earlier, but they were not showing no signs of the disease then
(C) earlier, no outward signs of the disease had been shown in them, however
(D) earlier without any signs of the disease shown then
(E) earlier, even though no signs of it were seen in them at that time

4) While the exact cause of the disease is not known, experts say that improper diet
and a sedentary lifestyle contributes to the onset of the disease.

(A) sedentary lifestyle contributes to
(B) sedentary lifestyle contributes for
(C) sedentary lifestyle are contributing for
(D) sedentary lifestyle contribute to
(E) sedentary lifestyle has been contributing to

5) Friends of the reclusive poet say that he is annoying because of his erratic nature
but his words are still a delight

(A) but his words are still a delight
(B) although he uses delightful words
(C) and he is delightful in his use of words too
(D) while being delightful because of his words
(E) but delightful because of his words


6) The talent-show participant decided to spend the night before the finals listening
to music and relaxing but not to be practicing

(A) but not to be practicing
(B) and not for practicing
(C) more than practice
(D) rather than having practiced
(E) rather than practicing

7) Driving through the mountains, the waterfalls and mist-covered peaks, which we
photographed, were beautiful.

(A) the waterfalls and mist-covered peaks, which we photographed, were
beautiful
(B) the beautiful waterfalls and mist-covered peaks were what we photographed
(C) our photographs consisted of beautiful waterfalls and mist-covered peaks
(D) we photographed the beautiful waterfalls and mist-covered peaks
(E) what we photographed were the waterfalls and mist-covered peaks, which
were beautiful


8) The legendary traveller, Ibn Battuta, wrote and published the Rihla with his
purpose being to recount
stories of his travels across the world.

(A) with his purpose being to recount
(B) to recount
(C) and his purpose was recounting
(D) thus recounted
(E) for recounting


9) As a painter, M F Husain enriched the world of painting, he uses as his work’s
inspiration
many Indian gods and goddesses

(A) Husain enriched the world of painting, he uses as his work’s inspiration
(B) Husain enriched the world of painting with works inspired by
(C) Husain, who has enriched the world of painting by works, whose inspirations
are
(D) Husain had enriched the world of painting through works that had the
inspiration of
(E) Husain is enriching the world of painting through works that had the
inspiration of

10) The acclaimed writer said that his writing, which were powerfully influenced by
storytellers in its family
and that the landscape of his childhood also shaped his
thinking and provided themes for his stories.

(A) his writing, which were powerfully influenced by storytellers in its family
(B) his writing was influenced by powerful storytellers in his family
(C) storytellers in his family powerfully influenced his writing
(D) storytellers in the family being powerful influence on his writing
(E) powerfully influential in his writing were family storytellers
_________________

COLLECTION OF QUESTIONS
Quant: 1. Bunuel Signature Collection - The Next Generation 2. Bunuel Signature Collection ALL-IN-ONE WITH SOLUTIONS 3. Veritas Prep Blog PDF Version
Verbal:1. Best EXTERNAL resources to tackle the GMAT Verbal Section 2. e-GMAT's ALL CR topics-Consolidated 3. New Critical Reasoning question bank by carcass 4. Meaning/Clarity SC Question Bank by Carcass_Souvik 5. e-GMAT's ALL SC topics-Consolidated-2nd Edition 6. The best reading to improve Reading Comprehension 7.Verbal question bank and Directories

Manager
Manager
User avatar
Joined: 12 Oct 2012
Posts: 61
Concentration: Technology, Entrepreneurship
Schools: Said (M)
GMAT 1: 760 Q50 V41
GMAT 2: Q V0
GPA: 3.73
Followers: 2

Kudos [?]: 12 [0], given: 19

Re: Set on Meaning - Part 2 [#permalink] New post 23 Dec 2012, 07:48
1E 2A 3A/E 4D 5E 6E 7D 8B 9B 10C

waiting for the official answers..!

Last edited by kaushinside on 23 Dec 2012, 10:06, edited 1 time in total.
Expert Post
Verbal Forum Moderator
Verbal Forum Moderator
User avatar
Status: Preparing for the another shot...!
Joined: 03 Feb 2011
Posts: 1425
Location: India
Concentration: Finance, Marketing
GPA: 3.75
Followers: 128

Kudos [?]: 642 [0], given: 62

GMAT ToolKit User Premium Member
Re: Set on Meaning - Part 2 [#permalink] New post 23 Dec 2012, 08:59
Expert's post
1E 2A 3A 4D 5E 6E 7D 8B 9B 10C.

I am pretty confused with the Q-3 and shall be needing OE for this. Till then, I shall really appreciate Carcass if you let me know how many went wrong.
_________________

Prepositional Phrases Clarified|Elimination of BEING| Absolute Phrases Clarified
Rules For Posting
www.Univ-Scholarships.com

Expert Post
2 KUDOS received
Moderator
Moderator
User avatar
Joined: 01 Sep 2010
Posts: 2438
Followers: 310

Kudos [?]: 2601 [2] , given: 695

Re: Set on Meaning - Part 2 [#permalink] New post 23 Dec 2012, 09:45
2
This post received
KUDOS
Expert's post
OA

E A A D E E D B B C

Concepts Tested – Verb Tense, Run-on, Pronoun Reference

The sentence is correct the way it is written.

B - The use of the past continuous tense (were not showing) is incorrect. We
actually need to use the past perfect tense to match ‘had begun’ in the non-
underlined part

C - This is a run-on sentence because a comma is used to connect two
independent clauses

D - By omitting the pronoun ‘they’ or ‘them’, this sentence fails to clarify who
should have shown the signs of the disease

E - The usage of the pronouns ‘it’ and ‘they’ introduces ambiguity in the sentence
_________________

COLLECTION OF QUESTIONS
Quant: 1. Bunuel Signature Collection - The Next Generation 2. Bunuel Signature Collection ALL-IN-ONE WITH SOLUTIONS 3. Veritas Prep Blog PDF Version
Verbal:1. Best EXTERNAL resources to tackle the GMAT Verbal Section 2. e-GMAT's ALL CR topics-Consolidated 3. New Critical Reasoning question bank by carcass 4. Meaning/Clarity SC Question Bank by Carcass_Souvik 5. e-GMAT's ALL SC topics-Consolidated-2nd Edition 6. The best reading to improve Reading Comprehension 7.Verbal question bank and Directories

Manager
Manager
User avatar
Joined: 12 Oct 2012
Posts: 61
Concentration: Technology, Entrepreneurship
Schools: Said (M)
GMAT 1: 760 Q50 V41
GMAT 2: Q V0
GPA: 3.73
Followers: 2

Kudos [?]: 12 [0], given: 19

Re: Set on Meaning - Part 2 [#permalink] New post 23 Dec 2012, 10:08
i made a typo in marking answer to 5. edited my post.
5 is E.
nice questions!
AGSM Thread Master
User avatar
Joined: 19 Jul 2012
Posts: 167
Location: India
Concentration: Marketing, International Business
GMAT 1: 630 Q49 V28
GPA: 3.3
Followers: 6

Kudos [?]: 92 [0], given: 31

Re: Set on Meaning - Part 2 [#permalink] New post 24 Dec 2012, 05:12
Hi carcass!!

Great set of questions..

In question 1: was stuck between C & E and then finally went with C. Request you to please throw some light on why C is wrong and E is right.

Thanks!
Manager
Manager
avatar
Joined: 05 Nov 2012
Posts: 163
Followers: 1

Kudos [?]: 10 [0], given: 56

Re: Set on Meaning - Part 2 [#permalink] New post 24 Dec 2012, 08:25
can someone explain 1... what is wrong in saying "have set" as in option C?

to my understanding have + verb cannot be used when we are referring to an exact date and time... right? or is there any other reason I am not seeing?
Manager
Manager
avatar
Joined: 05 Nov 2012
Posts: 163
Followers: 1

Kudos [?]: 10 [0], given: 56

Re: Set on Meaning - Part 2 [#permalink] New post 24 Dec 2012, 08:27
Vineetk wrote:
Hi carcass!!

Great set of questions..

In question 1: was stuck between C & E and then finally went with C. Request you to please throw some light on why C is wrong and E is right.

Thanks!

Hope this will help....
http://www.englishpage.com/verbpage/presentperfect.html
Manager
Manager
avatar
Joined: 05 Nov 2012
Posts: 72
Concentration: International Business, Operations
Schools: Foster '15 (S)
GPA: 3.65
Followers: 1

Kudos [?]: 48 [0], given: 8

GMAT ToolKit User
Re: Set on Meaning - Part 2 [#permalink] New post 20 Jan 2013, 23:19
carcass wrote:
OA

E A A D E E D B B C

Concepts Tested – Verb Tense, Run-on, Pronoun Reference

The sentence is correct the way it is written.

B - The use of the past continuous tense (were not showing) is incorrect. We
actually need to use the past perfect tense to match ‘had begun’ in the no:n-
underlined part

C - This is a run-on sentence because a comma is used to connect two
independent clauses

D - By omitting the pronoun ‘they’ or ‘them’, this sentence fails to clarify who
should have shown the signs of the disease

E - The usage of the pronouns ‘it’ and ‘they’ introduces ambiguity in the sentence



Can somebody explain why C is the answer for qu 10 and not B. I thought C completely changes the intended meaning of the sentence from the story tellers as a powerful influence to one exerting power. That's why I chose B
_________________

___________________________________________
Consider +1 Kudos if my post helped

SVP
SVP
User avatar
Joined: 01 Oct 2013
Posts: 2278
Followers: 276

Kudos [?]: 64 [0], given: 0

Premium Member
Re: Meaning/clarity 3.In the 1960s, to reduce the discharge of [#permalink] New post 02 May 2014, 04:28
Hello from the GMAT Club VerbalBot!

Thanks to another GMAT Club member, I have just discovered this valuable topic, yet it had no discussion for over a year. I am now bumping it up - doing my job. I think you may find it valuable (esp those replies with Kudos).

Want to see all other topics I dig out? Follow me (click follow button on profile). You will receive a summary of all topics I bump in your profile area as well as via email.
Intern
Intern
avatar
Joined: 17 Jul 2013
Posts: 31
Location: India
WE: Information Technology (Health Care)
Followers: 0

Kudos [?]: 6 [0], given: 12

GMAT ToolKit User Reviews Badge
Re: Meaning/clarity 3.In the 1960s, to reduce the discharge of [#permalink] New post 06 May 2014, 09:17
Yeah baby!! All correct! :)
Great set of questions, Carcass. Kudos to u!
_________________

Consider Kudos if post found to be helpful :)

--------------------------------------------------------------
GMAT prep 1 : 650 Q49 V30
MGMAT 1 : 600 Q44 V30

Re: Meaning/clarity 3.In the 1960s, to reduce the discharge of   [#permalink] 06 May 2014, 09:17
    Similar topics Author Replies Last post
Similar
Topics:
3 Experts publish their posts in the topic In the 1960s, to reduce the discharge of untreated wastes iamitgoyal 8 18 Nov 2012, 04:20
16) In the 1960s, to reduce the discharge of untreated iamitgoyal 0 18 Nov 2012, 04:23
In the 1960's paranoia was viewed by social scientists as tarek99 6 14 Mar 2008, 04:18
Hippies, rebellious of the 1960's and 1970's, expressed enginpasa1 1 02 Feb 2008, 23:41
At the height of its popularity in the 1960s, the designer scorer 8 20 Mar 2005, 22:06
Display posts from previous: Sort by

Meaning/clarity 3.In the 1960s, to reduce the discharge of

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


GMAT Club MBA Forum Home| About| Privacy Policy| Terms and Conditions| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group and phpBB SEO

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.