Answer is E
25 YEARS AGO :-Total hours available to a worker each week = 7 Days X 24 Hours = 168 Hours
Off course the worker will not work for all 24 hours a day. He would finish his job and relax. Those Relaxing hours are called Leisure hours.
Mathematically speaking :- Total hours in a week (Work hours in a week + Leisure hours in a week)
Lets assume 25 YEARS AGO worker works all 7 days for 10 hours a day (70 hours per week) and his rate was 10 toys an hour==> 10 toys per hour X 70 hours a week = 700 toys per week
Total weekly hours available= 168 hours
His weekly work hours = 70 hours
Weekly leisure time available to worker = (168-70)= 98 Hours
25 years ago Weekly output ===> 700 toys per week.
Now statements tells us that TODAY weekly output has grown by X amount But leisure time has grown by only X/2 amount.
Since the weekly production has definitely increased, lets assume it has increased 10 times
. (it can be 2 times, 200 times, 1.8 times.. How many times it doesn't matter but the sure thing is that "hourly" output has increased and by extension the "weekly" output has also increased) so now the worker makes 10 times of 700 toys = 10 X 700==> 7000 toys
But his leisure time has increased only half the original leisure time= 98 hours + half of 98 hours= 98+49=147 hours (This statement is not totally useless by the way, as it will be used to calculate TODAYS working hours )
Today Worker works 168-147=21 hours .. WHATTTTT !! Today the worker works only 21 hours in a whole week and still produces 7000 toys a week
His weekly Production ===> 7000 TOYS per week
So , we can see that 25 years ago a worker produced 700 toys and today he produces 7000 toys. It means 25 years ago his weekly production was less compared to today.
What answer choice is reconfirming the math. It's E
(E) Twenty-five years ago the average weekly output per worker was less than it is today.
Posting an answer without an explanation is "GOD COMPLEX". The world doesn't need any more gods. Please explain you answers properly.
FINAL GOODBYE :- 17th SEPTEMBER 2016.