Find all School-related info fast with the new School-Specific MBA Forum

 It is currently 01 Jul 2016, 22:37

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Events & Promotions

###### Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

# Please solve this RATE problem

Author Message
Intern
Joined: 19 Mar 2007
Posts: 2
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

### Show Tags

19 Mar 2007, 10:11
This topic is locked. If you want to discuss this question please re-post it in the respective forum.

Hello,

Steve gets on the elevator at the 11th floor of a building and rides up at a rate of 57 floors per minute. At the same time Joyce gets on an elevator on the 51st floor of the same building and rides down at a rate of 63 floors per minute. If they continue traveling at these rates, at which floor will their paths cross?
A. 19
B. 28
C. 30
D. 32
E. 44
Senior Manager
Joined: 29 Jan 2007
Posts: 450
Location: Earth
Followers: 2

Kudos [?]: 58 [0], given: 0

### Show Tags

19 Mar 2007, 11:03

They both started same time so they would have travelled same amount of time when they meet.
Let that time be T
Also they together would have travelled 51 -11 = 40 floors

so 57*T + 63*T = 40
solving we get T = 3
Substituting for Steve 57*T = 19
Therfore they meet at 11+19 = 30th Floor
Director
Joined: 13 Mar 2007
Posts: 545
Schools: MIT Sloan
Followers: 4

Kudos [?]: 54 [0], given: 0

### Show Tags

19 Mar 2007, 13:40
another way to look at it :

for any problem, when its asked about two objects travelling at different rates meeting/crossing the path - its easier to assume one
of the objects to be stationary

here A - 57 floors/min
B - 63 floors/min

so lets assume A is stationary,

so relative speed of B = 63 + 57 = 120 floors/min

now, the distance = 51-11 = 40

120 x T = 40 => T = 1/3

now, the actual distance (floors) travelled by B in time 1/3 => 63 x 1/3 => 21

so the floor where B will meet A = 51 - 21 = 30 !

PS: in case of problems where objects are travelling in the same direction (how long A takes to catch up with B) just subtract the rates
Intern
Joined: 19 Mar 2007
Posts: 2
Followers: 0

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

### Show Tags

19 Mar 2007, 18:24
Thanks so much for solution, I can't believe it was this mind-boggling, seems so easy now!
Thanks   [#permalink] 19 Mar 2007, 18:24
Display posts from previous: Sort by