Find all School-related info fast with the new School-Specific MBA Forum

 It is currently 27 Mar 2015, 09:21

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Events & Promotions

###### Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

# Ps-calculators

Author Message
TAGS:
Manager
Joined: 09 Feb 2003
Posts: 82
Followers: 1

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

Ps-calculators [#permalink]  28 Nov 2003, 10:59
00:00

Difficulty:

(N/A)

Question Stats:

0% (00:00) correct 0% (00:00) wrong based on 0 sessions
A merchant paid \$300 for a shipment of x identical calculators. The merchant used 2 of the calculators as demonstrators and sold each of the other for 55 more than the average (arithmetic mean) cost of x calculators. If the total revenue from the sale of the calculators was \$ 120 more than the cost of the shipment, how many calculators were in the shipment

24
25
26
28
30
The answer is 30. Can anybody explain why?
Director
Joined: 13 Nov 2003
Posts: 971
Location: Florida
Followers: 1

Kudos [?]: 31 [0], given: 0

the eq. will be:
(x-2)(300/x + 55) = 120

solve for x - 30
Manager
Joined: 09 Feb 2003
Posts: 82
Followers: 1

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

Are you sure about the equation? If you substitute 30 in the equation you get
(x-2)(300/x + 55) = 120

(30-2)((300/30)+55)

28*65= 1820 doesnтАЩt equal to 120
Also what happens to the part of the question that says тАЬthe total revenue from the sale of the calculators was \$ 120 more than the cost of the shipmentтАЭ
I agree with LHS of the equation, but not sure about the RHS.
Director
Joined: 13 Nov 2003
Posts: 971
Location: Florida
Followers: 1

Kudos [?]: 31 [0], given: 0

(x-2)(300/x + 5) = 420

28*15 = 420

btw, merchant must have sold it for \$5 more than average price.. then only we can relate these eqs.
Intern
Joined: 24 Nov 2003
Posts: 30
Location: Champaign
Followers: 0

Kudos [?]: 2 [0], given: 0

Here is the explaination.

x calculators for \$300
2 used for Demo so x-2 calcs left for sale.

Average cost of each calc = 300/x
Sale price of each calc = 300/x + 55

Total revenue = Total Cost + 120 = 300 + 120 = 420

So,

(x-2)*(300/x + 55) = 420

We get the equation: 55x^2 -230x -600 = 0

Solving we get a negative number and a positive number 6, since objects cannot be -ve, we except 6.
Display posts from previous: Sort by