Find all School-related info fast with the new School-Specific MBA Forum

It is currently 24 Nov 2014, 07:20

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

SC questions - pls post answers

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:
Manager
Manager
avatar
Joined: 15 Apr 2009
Posts: 57
Followers: 1

Kudos [?]: 7 [0], given: 1

SC questions - pls post answers [#permalink] New post 10 Aug 2009, 20:03
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

(N/A)

Question Stats:

33% (02:08) correct 67% (01:32) wrong based on 9 sessions
Hi,

I have few SC questions downloaded from some site but don't have answers. Please post the answers asap.

9. The company announced that its profits declined much less in the second quarter than analysts had
expected it to and its business will improve in the second half of the year.
(A) had expected it to and its business will improve
(B) had expected and that its business would improve
(C) expected it would and that it will improve its business
(D) expected them to and its business would improve
(E) expected and that it will have improved its business

11. The gyrfalcon, an Arctic bird of prey, has survived a close brush with extinction; its numbers are now
five times greater than when the use of DDT was sharply restricted in the early 1970's.
(A) extinction; its numbers are now five times greater than
(B) extinction; its numbers are now five times more than
(C) extinction, their numbers now fivefold what they were
(D) extinction, now with fivefold the numbers they had
(E) extinction, now with numbers five times greater than

13. Three out of every four automobile owners in the United States also own a bicycle.
(A) Three out of every four automobile owners in the United States also own a bicycle.
(B) Out of every four, three automobile owners in the United States also owns a bicycle.
(C) Bicycles are owned by three out of every four owners of automobiles in the United States.
(D) In the United States, three out of every four automobile owners owns bicycles.
(E) Out of every four owners of automobiles in the United States, bicycles are also owned by three.

14. Analysts blamed May's sluggish retail sales on unexciting merchandise as well as the weather, colder
and wetter than was usual in some regions. which slowed sales of barbecue grills and lawn furniture.
(A) colder and wetter than was usual in some regions, which slowed
(B) which was colder and wetter than usual in some regions, slowing
(C) since it was colder and wetter than usually in some regions, which slowed
(D) being colder and wetter than usually in some regions, slowing
(E) having been colder and wetter than was usual in some regions and slowed

19. Balding is much more common among White males than males of other races.
(A) than
(B) than among
(C) than is so of
(D) compared to
(E) in comparison with

20. The bank holds $3 billion in loans that are seriously delinquent or in such trouble that they do not
expect payments when due.
(A) they do not expect payments when
(B) it does not expect payments when it is
(C) it does not expect payments to be made when they are
(D) payments are not to be expected to be paid when
(E) payments are not expected to be paid when they will be

22. The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.
(A) The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.
(B) To the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote two letters, being the only eyewitness
accounts of the great eruption of Vesuvius.
(C) The only eyewitness account is in two letters by the nephew of Pliny the Elder writing to the historian
Tacitus an account of the great eruption of Vesuvius.
(D) Writing the only eyewitness account, Pliny the Elder's nephew accounted for the great eruption of
Vesuvius in two letters to the historian Tacitus.
(E) In two letters to the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness
account of the great eruption of Vesuvius.

23. In A.D. 391. resulting from the destruction of the largest library of the ancient world at Alexandria,
later generations lost all but the lliad and Odyssey among Greek epics, most of the poetry of Pindar and
Sappho, and dozens of plays by Aeschylus and Euripides.
(A) resulting from the destruction of the largest library of the ancient world at Alexandria,
(B) the destroying of the largest library of the ancient world at Alexandria resulted and
(C) because of the result of the destruction of the library at Alexandria, the largest of the ancient world,
(D) as a result of the destruction of the library at Alexandria, the largest of the ancient world,
(E) Alexandria's largest library of the ancient world was destroyed, and the result was

24. Scientists believe that unlike the males of most species of moth, the male whistling moths of
Nambung, Australia, call female moths to them by the use of acoustical signals, but not olfactory ones,
and they attract their mates during the day, rather than at night.
(A) by the use of acoustical signals, but not olfactory ones, and they attract
(B) by the use of acoustical signals instead of using olfactory ones, and attracting
(C) by using acoustical signals, not using olfactory ones, and by attracting
(D) using acoustical signals, rather than olfactory ones, and attract
(E) using acoustical signals, but not olfactory ones, and attracting

28. The British sociologist and activist Barbara Wootton once noted as a humorous example of income
maldistribution that the elephant that gave rides to children at the Whipsnade Zoo was earning annually
exactly what she then earned as director of adult education for London.
(A) that the elephant that gave rides to children at the Whipsnade Zoo was earning
(B) that the elephant, giving rides to children at the Whipsnade Zoo, had been earning
(C) that there was an elephant giving rides to children at the Whipsnade Zoo, and it earned
(D) the elephant that gave rides to children at the Whipsnade Zoo and was earning
(E) the elephant giving rides to children at the Whipsnade Zoo and that it earned

29. Five fledgling sea eagles left their nests in western Scotland this summer, bringing to 34 the number
of wild birds successfully raised since transplants from Norway began in 1975.
(A) bringing
(B) and brings
(C) and it brings
(D) and it brought
(E) and brought

30. According to some economists, the July decrease in unemployment so that it was the lowest in two
years suggests that the gradual improvement in the job market is continuing.
(A) so that it was the lowest in two years
(B) so that it was the lowest two-year rate
(C) to what would be the lowest in two years
(D) to a two-year low level
(E) to the lowest level in two years

Calcutta in 1940 and being a United States citizen since 1988, author Bharati
Mukherjee

37. Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992. Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(A) Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992, Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(B) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World, a $100
million investment in the search for -extraterrestrial intelligence was pledged by Project SETI.
(C) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World, Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(D) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence, the . initiation of
Project SETI five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992.
(E) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence five centuries after
Europeans arrived in the New World, on Columbus Day 1992, the initiation of Project SETI took place.

39. The direction in which the Earth and the other solid planets --Mercury, Venus, and Mars -- spins were
determined from collisions with giant celestial bodies in the early history of the Solar System.
(A) spins were determined from
(B) spins were determined because of
(C) spins was determined through
(D) spin was determined by
(E) spin was determined as a result of

40. Thomas Eakins' powerful style and his choices of subject--the advances in modern surgery, the
discipline of sport, the strains of individuals in tension with society or even with themselves--was as
disturbing to his own time as it is compelling for ours.
(A) was as disturbing to his own time as it is
(B) were as disturbing to his own time as they are
(C) has been as disturbing in his own time as they are
(D) had been as disturbing in his own time as it was
(E) have been as disturbing in his own time as

41. In a recent poll, 86 percent of the public favored a Clean Air Act as strong or stronger than the
present act.
(A) a Clean Air Act as strong or stronger than
(B) a Clean Air Act that is stronger, or at least so strong as,
(C) at least as strong a Clean Air Act as is
(D) a Clean Air Act as strong or stronger than is
(E) a Clean Air Act at least as strong as
Manager
Manager
avatar
Joined: 14 Jun 2009
Posts: 96
Followers: 2

Kudos [?]: 5 [0], given: 9

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 10 Aug 2009, 20:10
it will b much more easier to go thru these sentences if u can mark the underline portions..!!!
Manager
Manager
avatar
Joined: 15 Apr 2009
Posts: 57
Followers: 1

Kudos [?]: 7 [0], given: 1

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 10 Aug 2009, 20:41
9. The company announced that its profits declined much less in the second quarter than analysts had expected it to and its business will improve in the second half of the year.
(A) had expected it to and its business will improve
(B) had expected and that its business would improve
(C) expected it would and that it will improve its business
(D) expected them to and its business would improve
(E) expected and that it will have improved its business

11. The gyrfalcon, an Arctic bird of prey, has survived a close brush with extinction; its numbers are now
five times greater than
when the use of DDT was sharply restricted in the early 1970's.
(A) extinction; its numbers are now five times greater than
(B) extinction; its numbers are now five times more than
(C) extinction, their numbers now fivefold what they were
(D) extinction, now with fivefold the numbers they had
(E) extinction, now with numbers five times greater than

13. Three out of every four automobile owners in the United States also own a bicycle.
(A) Three out of every four automobile owners in the United States also own a bicycle.
(B) Out of every four, three automobile owners in the United States also owns a bicycle.
(C) Bicycles are owned by three out of every four owners of automobiles in the United States.
(D) In the United States, three out of every four automobile owners owns bicycles.
(E) Out of every four owners of automobiles in the United States, bicycles are also owned by three.

14. Analysts blamed May's sluggish retail sales on unexciting merchandise as well as the weather, colder
and wetter than was usual in some regions. which slowed
sales of barbecue grills and lawn furniture.
(A) colder and wetter than was usual in some regions, which slowed
(B) which was colder and wetter than usual in some regions, slowing
(C) since it was colder and wetter than usually in some regions, which slowed
(D) being colder and wetter than usually in some regions, slowing
(E) having been colder and wetter than was usual in some regions and slowed

19. Balding is much more common among White males than males of other races.
(A) than
(B) than among
(C) than is so of
(D) compared to
(E) in comparison with

20. The bank holds $3 billion in loans that are seriously delinquent or in such trouble that they do not
expect payments when
due.
(A) they do not expect payments when
(B) it does not expect payments when it is
(C) it does not expect payments to be made when they are
(D) payments are not to be expected to be paid when
(E) payments are not expected to be paid when they will be

22. The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.

(A) The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.
(B) To the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote two letters, being the only eyewitness
accounts of the great eruption of Vesuvius.
(C) The only eyewitness account is in two letters by the nephew of Pliny the Elder writing to the historian
Tacitus an account of the great eruption of Vesuvius.
(D) Writing the only eyewitness account, Pliny the Elder's nephew accounted for the great eruption of
Vesuvius in two letters to the historian Tacitus.
(E) In two letters to the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness
account of the great eruption of Vesuvius.

23. In A.D. 391. resulting from the destruction of the largest library of the ancient world at Alexandria,later generations lost all but the lliad and Odyssey among Greek epics, most of the poetry of Pindar and
Sappho, and dozens of plays by Aeschylus and Euripides.
(A) resulting from the destruction of the largest library of the ancient world at Alexandria,
(B) the destroying of the largest library of the ancient world at Alexandria resulted and
(C) because of the result of the destruction of the library at Alexandria, the largest of the ancient world,
(D) as a result of the destruction of the library at Alexandria, the largest of the ancient world,
(E) Alexandria's largest library of the ancient world was destroyed, and the result was

24. Scientists believe that unlike the males of most species of moth, the male whistling moths of
Nambung, Australia, call female moths to them by the use of acoustical signals, but not olfactory ones,
and they attract
their mates during the day, rather than at night.
(A) by the use of acoustical signals, but not olfactory ones, and they attract
(B) by the use of acoustical signals instead of using olfactory ones, and attracting
(C) by using acoustical signals, not using olfactory ones, and by attracting
(D) using acoustical signals, rather than olfactory ones, and attract

28. The British sociologist and activist Barbara Wootton once noted as a humorous example of income maldistribution that the elephant that gave rides to children at the Whipsnade Zoo was earning annually exactly what she then earned as director of adult education for London.
(A) that the elephant that gave rides to children at the Whipsnade Zoo was earning
(B) that the elephant, giving rides to children at the Whipsnade Zoo, had been earning
(C) that there was an elephant giving rides to children at the Whipsnade Zoo, and it earned
(D) the elephant that gave rides to children at the Whipsnade Zoo and was earning
(E) the elephant giving rides to children at the Whipsnade Zoo and that it earned

29. Five fledgling sea eagles left their nests in western Scotland this summer, bringing to 34 the number of wild birds successfully raised since transplants from Norway began in 1975.
(A) bringing
(B) and brings
(C) and it brings
(D) and it brought
(E) and brought

30. According to some economists, the July decrease in unemployment so that it was the lowest in two years suggests that the gradual improvement in the job market is continuing.
(A) so that it was the lowest in two years
(B) so that it was the lowest two-year rate
(C) to what would be the lowest in two years
(D) to a two-year low level
(E) to the lowest level in two years

36. Being a United States citizen since 1988 and born in Calcutta in 1940, author Bharati Mukherjee haslived in England and Canada, and first came to the United States in 1961 to study at the Iowa Writers' Workshop.
(A) Being a United States citizen since 1988 and born in Calcutta in 1940, author Bharati Mukherjee has
(B) Having been a United States citizen since 1988, she was born in Calcutta in 1940; author Bharati
Mukherjee
(C) Born in Calcutta in 1940, author Bharati Mukherjee became a United States citizen in 1988; she has
(D) Being born in Calcutta in 1940 and having been a United States citizen since 1988, author Bharati
Mukherjee
(E) Having been born in Calcutta in 1940 and being a United States citizen since 1988, author Bharati
Mukherjee

37. Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992. Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.

(A) Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992, Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(B) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World, a $100
million investment in the search for -extraterrestrial intelligence was pledged by Project SETI.
(C) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World, Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(D) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence, the . initiation of
Project SETI five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992.
(E) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence five centuries after
Europeans arrived in the New World, on Columbus Day 1992, the initiation of Project SETI took place.

39. The direction in which the Earth and the other solid planets --Mercury, Venus, and Mars -- spins were determined from collisions with giant celestial bodies in the early history of the Solar System.
(A) spins were determined from
(B) spins were determined because of
(C) spins was determined through
(D) spin was determined by
(E) spin was determined as a result of

40. Thomas Eakins' powerful style and his choices of subject--the advances in modern surgery, the discipline of sport, the strains of individuals in tension with society or even with themselves--was as disturbing to his own time as it is compelling for ours.
(A) was as disturbing to his own time as it is
(B) were as disturbing to his own time as they are
(C) has been as disturbing in his own time as they are
(D) had been as disturbing in his own time as it was
(E) have been as disturbing in his own time as

41. In a recent poll, 86 percent of the public favored a Clean Air Act as strong or stronger than the present act.
(A) a Clean Air Act as strong or stronger than
(B) a Clean Air Act that is stronger, or at least so strong as,
(C) at least as strong a Clean Air Act as is
(D) a Clean Air Act as strong or stronger than is
(E) a Clean Air Act at least as strong as
Manager
Manager
avatar
Joined: 14 Jun 2009
Posts: 96
Followers: 2

Kudos [?]: 5 [0], given: 9

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 10 Aug 2009, 22:02
well alotta questions 2 answer...:P...i just hope i get a reasonable amount f tem right.. :P

here is my list f answers>>

9)B
11)B
13)A
14) B
19) B
20) C
22) D
23) E
24) D
28) B
29) A
30) E
36) C
37) C
39) D>>.determine by (correct idiom)
40) B
41) E

wuld be grt if u culd post the OA 4 them also..:)
Intern
Intern
avatar
Joined: 04 Aug 2009
Posts: 11
Followers: 0

Kudos [?]: 4 [0], given: 4

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 10 Aug 2009, 22:32
sakshiag28 wrote:
Hi,

I have few SC questions downloaded from some site but don't have answers. Please post the answers asap.

9. The company announced that its profits declined much less in the second quarter than analysts had
expected it to and its business will improve in the second half of the year.
(A) had expected it to and its business will improve
(B) had expected and that its business would improve
(C) expected it would and that it will improve its business
(D) expected them to and its business would improve
(E) expected and that it will have improved its business

11. The gyrfalcon, an Arctic bird of prey, has survived a close brush with extinction; its numbers are now
five times greater than when the use of DDT was sharply restricted in the early 1970's.
(A) extinction; its numbers are now five times greater than
(B) extinction; its numbers are now five times more than
(C) extinction, their numbers now fivefold what they were
(D) extinction, now with fivefold the numbers they had
(E) extinction, now with numbers five times greater than

13. Three out of every four automobile owners in the United States also own a bicycle.
(A) Three out of every four automobile owners in the United States also own a bicycle.
(B) Out of every four, three automobile owners in the United States also owns a bicycle.
(C) Bicycles are owned by three out of every four owners of automobiles in the United States.
(D) In the United States, three out of every four automobile owners owns bicycles.
(E) Out of every four owners of automobiles in the United States, bicycles are also owned by three.

14. Analysts blamed May's sluggish retail sales on unexciting merchandise as well as the weather, colder
and wetter than was usual in some regions. which slowed sales of barbecue grills and lawn furniture.
(A) colder and wetter than was usual in some regions, which slowed
(B) which was colder and wetter than usual in some regions, slowing
(C) since it was colder and wetter than usually in some regions, which slowed
(D) being colder and wetter than usually in some regions, slowing
(E) having been colder and wetter than was usual in some regions and slowed

19. Balding is much more common among White males than males of other races.
(A) than
(B) than among
(C) than is so of
(D) compared to
(E) in comparison with

20. The bank holds $3 billion in loans that are seriously delinquent or in such trouble that they do not
expect payments when due.
(A) they do not expect payments when
(B) it does not expect payments when it is
(C) it does not expect payments to be made when they are
(D) payments are not to be expected to be paid when
(E) payments are not expected to be paid when they will be

22. The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.
(A) The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.
(B) To the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote two letters, being the only eyewitness
accounts of the great eruption of Vesuvius.
(C) The only eyewitness account is in two letters by the nephew of Pliny the Elder writing to the historian
Tacitus an account of the great eruption of Vesuvius.
(D) Writing the only eyewitness account, Pliny the Elder's nephew accounted for the great eruption of
Vesuvius in two letters to the historian Tacitus.
(E) In two letters to the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness
account of the great eruption of Vesuvius.


23. In A.D. 391. resulting from the destruction of the largest library of the ancient world at Alexandria,
later generations lost all but the lliad and Odyssey among Greek epics, most of the poetry of Pindar and
Sappho, and dozens of plays by Aeschylus and Euripides.
(A) resulting from the destruction of the largest library of the ancient world at Alexandria,
(B) the destroying of the largest library of the ancient world at Alexandria resulted and
(C) because of the result of the destruction of the library at Alexandria, the largest of the ancient world,
(D) as a result of the destruction of the library at Alexandria, the largest of the ancient world,
(E) Alexandria's largest library of the ancient world was destroyed, and the result was

24. Scientists believe that unlike the males of most species of moth, the male whistling moths of
Nambung, Australia, call female moths to them by the use of acoustical signals, but not olfactory ones,
and they attract their mates during the day, rather than at night.
(A) by the use of acoustical signals, but not olfactory ones, and they attract
(B) by the use of acoustical signals instead of using olfactory ones, and attracting
(C) by using acoustical signals, not using olfactory ones, and by attracting
(D) using acoustical signals, rather than olfactory ones, and attract
(E) using acoustical signals, but not olfactory ones, and attracting

28. The British sociologist and activist Barbara Wootton once noted as a humorous example of income
maldistribution that the elephant that gave rides to children at the Whipsnade Zoo was earning annually
exactly what she then earned as director of adult education for London.
(A) that the elephant that gave rides to children at the Whipsnade Zoo was earning
(B) that the elephant, giving rides to children at the Whipsnade Zoo, had been earning
(C) that there was an elephant giving rides to children at the Whipsnade Zoo, and it earned
(D) the elephant that gave rides to children at the Whipsnade Zoo and was earning
(E) the elephant giving rides to children at the Whipsnade Zoo and that it earned

29. Five fledgling sea eagles left their nests in western Scotland this summer, bringing to 34 the number
of wild birds successfully raised since transplants from Norway began in 1975.
(A) bringing
(B) and brings
(C) and it brings
(D) and it brought
(E) and brought

30. According to some economists, the July decrease in unemployment so that it was the lowest in two
years suggests that the gradual improvement in the job market is continuing.
(A) so that it was the lowest in two years
(B) so that it was the lowest two-year rate
(C) to what would be the lowest in two years
(D) to a two-year low level
(E) to the lowest level in two years

Calcutta in 1940 and being a United States citizen since 1988, author Bharati
Mukherjee

37. Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992. Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(A) Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992, Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(B) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World, a $100
million investment in the search for -extraterrestrial intelligence was pledged by Project SETI.
(C) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World, Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.

(D) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence, the . initiation of
Project SETI five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992.
(E) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence five centuries after
Europeans arrived in the New World, on Columbus Day 1992, the initiation of Project SETI took place.

39. The direction in which the Earth and the other solid planets --Mercury, Venus, and Mars -- spins were
determined from collisions with giant celestial bodies in the early history of the Solar System.
(A) spins were determined from
(B) spins were determined because of
(C) spins was determined through
(D) spin was determined by
(E) spin was determined as a result of

40. Thomas Eakins' powerful style and his choices of subject--the advances in modern surgery, the
discipline of sport, the strains of individuals in tension with society or even with themselves--was as
disturbing to his own time as it is compelling for ours.
(A) was as disturbing to his own time as it is
(B) were as disturbing to his own time as they are
(C) has been as disturbing in his own time as they are
(D) had been as disturbing in his own time as it was
(E) have been as disturbing in his own time as

41. In a recent poll, 86 percent of the public favored a Clean Air Act as strong or stronger than the
present act.
(A) a Clean Air Act as strong or stronger than
(B) a Clean Air Act that is stronger, or at least so strong as,
(C) at least as strong a Clean Air Act as is
(D) a Clean Air Act as strong or stronger than is
(E) a Clean Air Act at least as strong as
1 KUDOS received
Director
Director
avatar
Joined: 05 Jun 2009
Posts: 852
WE 1: 7years (Financial Services - Consultant, BA)
Followers: 8

Kudos [?]: 191 [1] , given: 106

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 11 Aug 2009, 01:05
1
This post received
KUDOS
Quote:
9. The company announced that its profits declined much less in the second quarter than analysts had expected it to and its business will improve in the second half of the year.
(A) had expected it (incorrectly referring to plural profits)to and its business will improve also it and its are ambiguous
(B) had expected and that its business would improve
(C) expected it would and that it will improve its business
(D) expected them to and that is preferred hereits business would improve
(E) expected and that it will have improved its business

11. The gyrfalcon, an Arctic bird of prey, has survived a close brush with extinction; its numbers are now
five times greater than
when the use of DDT was sharply restricted in the early 1970's.
(A) extinction; its numbers are now five times greater than
(B) extinction; its numbers are now five times more than
(C) extinction, their numbers now fivefold what they were
(D) extinction, now with fivefold the numbers they had
(E) extinction, now with numbers five times greater than
Semi-colon is preferred.

13. Three out of every four automobile owners in the United States also own a bicycle.
(A) Three out of every four automobile owners in the United States also own a bicycle.
(B) Out of every four, three automobile owners in the United States also owns a bicycle.
(C) Bicycles are owned by three out of every four owners of automobiles in the United States.Passive
(D) In the United States, three out of every four automobile owners owns bicycles.
(E) Out of every four owners of automobiles in the United States, bicycles are also owned by three.

14. Analysts blamed May's sluggish retail sales on unexciting merchandise as well as the weather, colder
and wetter than was usual in some regions. which slowed
sales of barbecue grills and lawn furniture.
(A) colder and wetter than was usual in some regions, which slowed
(B) which was colder and wetter than usual in some regions, slowing
(C) since it was colder and wetter than usually in some regions, which slowed
(D) being colder and wetter than usually in some regions, slowing
(E) having been colder and wetter than was usual in some regions and slowed

19. Balding is much more common among White males than males of other races.
(A) than
(B) than among - Parallel
(C) than is so of
(D) compared to
(E) in comparison with

20. The bank holds $3 billion in loans that are seriously delinquent or in such trouble that they do not
expect payments when
due.
(A) they do not expect payments when
(B) it does not expect payments when it is
(C) it does not expect payments to be made when they are
(D) payments are not to be expected to be paid when
(E) payments are not expected to be paid(wordy) when they will be

22. The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.

(A) The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.seems awkward
(B) To the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote two letters, being the only eyewitness
accounts of the great eruption of Vesuvius.
(C) The only eyewitness account is in two letters by the nephew of Pliny the Elder writing to the historian
Tacitus an account of the great eruption of Vesuvius.
(D) Writing the only eyewitness account, Pliny the Elder's nephew accounted for the great eruption of
Vesuvius in two letters to the historian Tacitus.
(E) In two letters to the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius.

23. In A.D. 391. resulting from the destruction of the largest library of the ancient world at Alexandria,later generations lost all but the lliad and Odyssey among Greek epics, most of the poetry of Pindar and
Sappho, and dozens of plays by Aeschylus and Euripides.
(A) resulting from the destruction of the largest library of the ancient world at Alexandria,
(B) the destroying of the largest library of the ancient world at Alexandria resulted and
(C) because of the result of the destruction of the library at Alexandria, the largest of the ancient world,
(D) as a result of the destruction of the library at Alexandria, the largest of the ancient world,
(E) Alexandria's largest library of the ancient world was destroyed, and the result was

24. Scientists believe that unlike the males of most species of moth, the male whistling moths of
Nambung, Australia, call female moths to them by the use of acoustical signals, but not olfactory ones,
and they attract
their mates during the day, rather than at night.
(A) by the use of acoustical signals, but not olfactory ones, and they attract
(B) by the use of acoustical signals instead of using olfactory ones, and attracting
(C) by using acoustical signals, not using olfactory ones, and by attracting
(D) using acoustical signals, rather than olfactory ones, and attract

28. The British sociologist and activist Barbara Wootton once noted as a humorous example of income maldistribution that the elephant that gave rides to children at the Whipsnade Zoo was earning annually exactly what she then earned as director of adult education for London.
(A) that the elephant that gave rides to children at the Whipsnade Zoo was earning
(B) that the elephant, giving rides to children at the Whipsnade Zoo, (should be restrictive with 'that'had been earning
(C) that there was an elephant giving rides to children at the Whipsnade Zoo, and it earned (changes the meaning)
(D) the elephant that gave rides to children at the Whipsnade Zoo and was earning
(E) the elephant giving rides to children at the Whipsnade Zoo and that it earned

29. Five fledgling sea eagles left their nests in western Scotland this summer, bringing to 34 the number of wild birds successfully raised since transplants from Norway began in 1975.
(A) bringing - correctly modifying the preceding clause
(B) and brings
(C) and it brings
(D) and it brought
(E) and brought

30. According to some economists, the July decrease in unemployment so that it was the lowest in two years suggests that the gradual improvement in the job market is continuing.
(A) so that it was the lowest in two years
(B) so that it was the lowest two-year rate
(C) to what would be the lowest in two years - wordy
(D) to a two-year low level
(E) to the lowest level in two years

36. Being a United States citizen since 1988 and born in Calcutta in 1940, author Bharati Mukherjee haslived in England and Canada, and first came to the United States in 1961 to study at the Iowa Writers' Workshop.
(A) Being a United States citizen since 1988 and born in Calcutta in 1940, author Bharati Mukherjee has
(B) Having been a United States citizen since 1988, she was born in Calcutta in 1940; author Bharati
Mukherjee
(C) Born in Calcutta in 1940, author Bharati Mukherjee became a United States citizen in 1988; she has
(D) Being born in Calcutta in 1940 and having been a United States citizen since 1988, author Bharati
Mukherjee
(E) Having been born in Calcutta in 1940 and being a United States citizen since 1988, author Bharati
Mukherjee

37. Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992. Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.

(A) Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992, Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(B) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World, a $100
million investment in the search for -extraterrestrial intelligence was pledged by Project SETI.- wrong modifier)
(C) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World(seems to modify the project correctly), Project
??In this case, is modifier(five centuries ---) inside the modifier (..initiated..) correct?
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(D) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence, the . initiation of
Project SETI five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992.
(E) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence five centuries after
Europeans arrived in the New World, on Columbus Day 1992, the initiation of Project SETI took place.
C for me in this case

39. The direction in which the Earth and the other solid planets --Mercury, Venus, and Mars -- spins were determined from collisions with giant celestial bodies in the early history of the Solar System.
(A) spins were determined from
(B) spins were determined because of
(C) spins was determined through
(D) spin was determined by
(E) spin was determined as a result of

40. Thomas Eakins' powerful style and his choices of subject--the advances in modern surgery, the discipline of sport, the strains of individuals in tension with society or even with themselves--was as disturbing to his own time as it is compelling for ours.
(A) was as disturbing to his own time as it is
(B) were as disturbing to his own time as they are - parallel
(C) has been as disturbing in his own time as they are
(D) had been as disturbing in his own time as it was
(E) have been as disturbing in his own time as

41. In a recent poll, 86 percent of the public favored a Clean Air Act as strong or stronger than the present act.
(A) a Clean Air Act as strong or stronger than
(B) a Clean Air Act that is stronger, or at least so strong as,
(C) at least as strong a Clean Air Act as is
(D) a Clean Air Act as strong or stronger than is
(E) a Clean Air Act at least as strong as

_________________

Consider kudos for the good post ... :beer
My debrief : journey-670-to-720-q50-v36-long-85083.html


Last edited by sudeep on 11 Aug 2009, 09:14, edited 3 times in total.
Senior Manager
Senior Manager
User avatar
Affiliations: ACA, CPA
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 445
Location: Vagabond
Schools: BC
WE 1: Big4, Audit
WE 2: Banking
Followers: 5

Kudos [?]: 39 [0], given: 41

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 11 Aug 2009, 01:10
Nice collection. Some of them are OG repeats
_________________

If you have made mistakes, there is always another chance for you. You may have a fresh start any moment you choose, for this thing we call "failure" is not the falling down, but the staying down.

Senior Manager
Senior Manager
User avatar
Affiliations: ACA, CPA
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 445
Location: Vagabond
Schools: BC
WE 1: Big4, Audit
WE 2: Banking
Followers: 5

Kudos [?]: 39 [0], given: 41

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 11 Aug 2009, 02:07
22. The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.
(A) The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.

(B) To the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote two letters, being the only eyewitness
accounts of the great eruption of Vesuvius.
(C) The only eyewitness account is in two letters by the nephew of Pliny the Elder writing to the historian
Tacitus an account of the great eruption of Vesuvius.
(D) Writing the only eyewitness account, Pliny the Elder's nephew accounted for the great eruption of
Vesuvius in two letters to the historian Tacitus.
(E) In two letters to the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius.

Why is A wrong ? B C D are out
_________________

If you have made mistakes, there is always another chance for you. You may have a fresh start any moment you choose, for this thing we call "failure" is not the falling down, but the staying down.

Senior Manager
Senior Manager
User avatar
Affiliations: ACA, CPA
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 445
Location: Vagabond
Schools: BC
WE 1: Big4, Audit
WE 2: Banking
Followers: 5

Kudos [?]: 39 [0], given: 41

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 11 Aug 2009, 02:16
37. Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992. Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(A) Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992, Project
SETI
pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.

(B) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World, a $100
million investment in the search for -extraterrestrial intelligence was pledged by Project SETI.
(C) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World, Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(D) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence, the . initiation of
Project SETI five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992.
(E) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence five centuries after
Europeans arrived in the New World, on Columbus Day 1992, the initiation of Project SETI took place

I pick A.
_________________

If you have made mistakes, there is always another chance for you. You may have a fresh start any moment you choose, for this thing we call "failure" is not the falling down, but the staying down.

Director
Director
avatar
Joined: 05 Jun 2009
Posts: 852
WE 1: 7years (Financial Services - Consultant, BA)
Followers: 8

Kudos [?]: 191 [0], given: 106

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 11 Aug 2009, 03:59
snipertrader wrote:
37. Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992. Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(A) Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992, Project
SETI
pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.

(B) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World, a $100
million investment in the search for -extraterrestrial intelligence was pledged by Project SETI.
(C) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World, Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(D) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence, the . initiation of
Project SETI five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992.
(E) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence five centuries after
Europeans arrived in the New World, on Columbus Day 1992, the initiation of Project SETI took place

I pick A.


IMO in A, it seems as if five centuries after (Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992)
===> It seems like that Europeans arrived on Columbus day 1992.

Also, five centuries after Europeans arrived in the New World is the modifier for the Columbus Day 1992
as it is modifying in C.

opinions!
_________________

Consider kudos for the good post ... :beer
My debrief : journey-670-to-720-q50-v36-long-85083.html

Senior Manager
Senior Manager
User avatar
Affiliations: ACA, CPA
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 445
Location: Vagabond
Schools: BC
WE 1: Big4, Audit
WE 2: Banking
Followers: 5

Kudos [?]: 39 [0], given: 41

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 11 Aug 2009, 05:28
Got it... tough one.. at least for me

sudeep wrote:
snipertrader wrote:
37. Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992. Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(A) Initiated five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992, Project
SETI
pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.

(B) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World, a $100
million investment in the search for -extraterrestrial intelligence was pledged by Project SETI.
(C) Initiated on Columbus Day 1992, five centuries after Europeans arrived in the New World, Project
SETI pledged a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence.
(D) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence, the . initiation of
Project SETI five centuries after Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992.
(E) Pledging a $100 million investment in the search for extraterrestrial intelligence five centuries after
Europeans arrived in the New World, on Columbus Day 1992, the initiation of Project SETI took place

I pick A.


IMO in A, it seems as if five centuries after (Europeans arrived in the New World on Columbus Day 1992)
===> It seems like that Europeans arrived on Columbus day 1992.

Also, five centuries after Europeans arrived in the New World is the modifier for the Columbus Day 1992
as it is modifying in C.

opinions!

_________________

If you have made mistakes, there is always another chance for you. You may have a fresh start any moment you choose, for this thing we call "failure" is not the falling down, but the staying down.

Director
Director
avatar
Joined: 05 Jun 2009
Posts: 852
WE 1: 7years (Financial Services - Consultant, BA)
Followers: 8

Kudos [?]: 191 [0], given: 106

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 11 Aug 2009, 05:40
Can someone, if possible, post the available OAs of the above questions?
_________________

Consider kudos for the good post ... :beer
My debrief : journey-670-to-720-q50-v36-long-85083.html

Manager
Manager
avatar
Joined: 15 Apr 2009
Posts: 57
Followers: 1

Kudos [?]: 7 [0], given: 1

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 11 Aug 2009, 08:20
snipertrader wrote:
22. The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.
(A) The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.

(B) To the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote two letters, being the only eyewitness
accounts of the great eruption of Vesuvius.
(C) The only eyewitness account is in two letters by the nephew of Pliny the Elder writing to the historian
Tacitus an account of the great eruption of Vesuvius.
(D) Writing the only eyewitness account, Pliny the Elder's nephew accounted for the great eruption of
Vesuvius in two letters to the historian Tacitus.
(E) In two letters to the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius.

Why is A wrong ? B C D are out


====> Can you please explain the real meaning of the sentence....
Manager
Manager
avatar
Joined: 15 Apr 2009
Posts: 57
Followers: 1

Kudos [?]: 7 [0], given: 1

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 11 Aug 2009, 08:28
11. The gyrfalcon, an Arctic bird of prey, has survived a close brush with extinction; its numbers are now
five times greater than
when the use of DDT was sharply restricted in the early 1970's.
(A) extinction; its numbers are now five times greater than
(B) extinction; its numbers are now five times more than
(C) extinction, their numbers now fivefold what they were
(D) extinction, now with fivefold the numbers they had
(E) extinction, now with numbers five times greater than
Semi-colon is preferred.

Can someone please explain the usage of semi-colon in general. I marked the E as the answer
Again, difference between greater than / more than. I have read, that one is used for countable and the other for non-countable… Please explain
Director
Director
avatar
Joined: 05 Jun 2009
Posts: 852
WE 1: 7years (Financial Services - Consultant, BA)
Followers: 8

Kudos [?]: 191 [0], given: 106

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 11 Aug 2009, 09:20
snipertrader wrote:
22. The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.
(A) The nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius in
two letters to the historian Tacitus.

(B) To the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote two letters, being the only eyewitness
accounts of the great eruption of Vesuvius.
(C) The only eyewitness account is in two letters by the nephew of Pliny the Elder writing to the historian
Tacitus an account of the great eruption of Vesuvius.
(D) Writing the only eyewitness account, Pliny the Elder's nephew accounted for the great eruption of
Vesuvius in two letters to the historian Tacitus.
(E) In two letters to the historian Tacitus, the nephew of Pliny the Elder wrote the only eyewitness account of the great eruption of Vesuvius.

Why is A wrong ? B C D are out


IMO, E is more clear with the placement of 'in two letters to the historian Tacitus'
In A ==> it seems to say that eruption of Vesuvius in letters ...

Opinions?
Opinions.
_________________

Consider kudos for the good post ... :beer
My debrief : journey-670-to-720-q50-v36-long-85083.html

Senior Manager
Senior Manager
User avatar
Affiliations: ACA, CPA
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 445
Location: Vagabond
Schools: BC
WE 1: Big4, Audit
WE 2: Banking
Followers: 5

Kudos [?]: 39 [0], given: 41

Re: SC questions - pls post answers [#permalink] New post 11 Aug 2009, 18:25
Two things here..

1. Use of greater vs more - pls refer below
http://gmatclub.com/forum/grammar-greater-vs-more-48664.html


Use of Semi colon -

Semicolons are used between clauses which could stand alone, but which are closely related. They mark a long pause in a sentence.

Read the sentence below with a comma and then re-read it with a semi-colon. Which makes sense?
Also ensure that the clause after the semi colon can stand on its own.

hope this helps



sakshiag28 wrote:
11. The gyrfalcon, an Arctic bird of prey, has survived a close brush with extinction; its numbers are now five times greater than when the use of DDT was sharply restricted in the early 1970's.
(A) extinction; its numbers are now five times greater than
(B) extinction; its numbers are now five times more than
(C) extinction, their numbers now fivefold what they were
(D) extinction, now with fivefold the numbers they had
(E) extinction, now with numbers five times greater than
Semi-colon is preferred.

Can someone please explain the usage of semi-colon in general. I marked the E as the answer
Again, difference between greater than / more than. I have read, that one is used for countable and the other for non-countable… Please explain

_________________

If you have made mistakes, there is always another chance for you. You may have a fresh start any moment you choose, for this thing we call "failure" is not the falling down, but the staying down.

Re: SC questions - pls post answers   [#permalink] 11 Aug 2009, 18:25
    Similar topics Author Replies Last post
Similar
Topics:
Experts publish their posts in the topic MGMAT SC question.. answer this ameyagmat1989 4 20 May 2014, 10:52
Experts publish their posts in the topic CR question with answer, pls explain vishukhandelwal 1 20 Feb 2014, 11:08
Quant Question...Answer Pls rvind 2 06 Nov 2011, 09:03
Answer SC question tashu 2 15 Jul 2009, 06:41
hi guys pls answer this question ? shobuj 3 12 Apr 2008, 21:34
Display posts from previous: Sort by

SC questions - pls post answers

  Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


GMAT Club MBA Forum Home| About| Privacy Policy| Terms and Conditions| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group and phpBB SEO

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.