einstein10 wrote:

Without stoppages a train travels a certain distance with an average speed of 80 kmph and with stoppages it covers the same distance with an average speed of 60 kmph. What is the time in minutes per hour for which train stops?

A. 15 min/hr

B. 10 min/hr

C. 20 min/hr

D. 25 min/hr

E. None

Pick a smart number for the distance. lets say LCM 240

Without = 240/80 = 3 hours

With = 240/60= 4 hours

So in a trip of 4 hours, 1 hour is spent in stoppages

Hence, 60/4 = 15 min/hr on stoppages

Hope its clear

Cheers!

J