GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

 It is currently 18 Oct 2019, 04:48

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# A group of 20 friends went out for lunch. Five of them spent \$21 each

Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 58458
A group of 20 friends went out for lunch. Five of them spent \$21 each  [#permalink]

### Show Tags

17 Oct 2018, 00:22
00:00

Difficulty:

75% (hard)

Question Stats:

46% (02:25) correct 54% (02:25) wrong based on 36 sessions

### HideShow timer Statistics

A group of 20 friends went out for lunch. Five of them spent \$21 each and each of the rest spent \$x less than the average of all of them. Is the value of the average amount spent by all the friends \$12?

(1) x = 3
(2) The total amount spent by all the friends is \$240.

_________________
CEO
Status: GMATINSIGHT Tutor
Joined: 08 Jul 2010
Posts: 2978
Location: India
GMAT: INSIGHT
Schools: Darden '21
WE: Education (Education)
Re: A group of 20 friends went out for lunch. Five of them spent \$21 each  [#permalink]

### Show Tags

19 Oct 2018, 06:17
Bunuel wrote:
A group of 20 friends went out for lunch. Five of them spent \$21 each and each of the rest spent \$x less than the average of all of them. Is the value of the average amount spent by all the friends \$12?

(1) x = 3
(2) The total amount spent by all the friends is \$240.

Total Friends = 20
5 spent \$21 each i.e. total spend of 5 friends = 5*21 = 105
If average of all 20 friends = a
Then, total spend of remaining 15 friends = 15*(a-x)

Total Spend of all 20 friends = 105+15(a-x)

For Average to be \$12, total spend = 105+15(12-x) = 12*20

i.e. 12-x = 135/15 = 9

Question REPHRASED: Is x = 3?

Statement 1: x = 3

SUFFICIENT

Statement 2: The total amount spent by all the friends is \$240.

i.e. Average = 240/20 = 12

SUFFICIENT

_________________
Prosper!!!
GMATinsight
Bhoopendra Singh and Dr.Sushma Jha
e-mail: info@GMATinsight.com I Call us : +91-9999687183 / 9891333772
Online One-on-One Skype based classes and Classroom Coaching in South and West Delhi
http://www.GMATinsight.com/testimonials.html

ACCESS FREE GMAT TESTS HERE:22 ONLINE FREE (FULL LENGTH) GMAT CAT (PRACTICE TESTS) LINK COLLECTION
Re: A group of 20 friends went out for lunch. Five of them spent \$21 each   [#permalink] 19 Oct 2018, 06:17
Display posts from previous: Sort by