Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

It appears that you are browsing the GMAT Club forum unregistered!

Signing up is free, quick, and confidential.
Join other 500,000 members and get the full benefits of GMAT Club

Registration gives you:

Tests

Take 11 tests and quizzes from GMAT Club and leading GMAT prep companies such as Manhattan GMAT,
Knewton, and others. All are free for GMAT Club members.

Applicant Stats

View detailed applicant stats such as GPA, GMAT score, work experience, location, application
status, and more

Books/Downloads

Download thousands of study notes,
question collections, GMAT Club’s
Grammar and Math books.
All are free!

Thank you for using the timer!
We noticed you are actually not timing your practice. Click the START button first next time you use the timer.
There are many benefits to timing your practice, including:

At a speed of 50 miles per hour, a certain car uses 1 gallon [#permalink]

Show Tags

23 Sep 2010, 14:37

4

This post received KUDOS

19

This post was BOOKMARKED

00:00

A

B

C

D

E

Difficulty:

25% (medium)

Question Stats:

79% (01:06) correct 21% (01:22) wrong based on 1155 sessions

HideShow timer Statistics

At a speed of 50 miles per hour, a certain car uses 1 gallon of gasoline every 30 miles. If the car starts with a full 12 gallon tank of gasoline and travels for 5 hours at 50 miles per hour, the amount of gasoline used would be what fraction of a full tank?

A. 3/25 B. 11/36 C. 7/12 D. 2/3 E. 25/36

I am getting 2/3 .Please explain what am i missing?

At a speed of 50 miles per hour, a certain car uses 1 gallon of gasoline every 30 miles. If the car starts with a full 12 gallon tank of gasoline and travels for 5 hours at 50 miles per hour, the amount of gasoline used would be what fraction of a full tank?

A. 3/25 B. 11/36 C. 7/12 D. 2/3 E. 25/36

In 5 hours at 50 miles per hour car will travel 5*50=250 miles and thus will use 250/30=25/3 gallons of gasoline. Gasoline used/full tank equals to \(\frac{(\frac{25}{3})}{12} =\frac{25}{36}\).

Hi, Could you please advice how to solve below problem

At a speed of 50 miles per hour, a certain car uses 1 gallon of gasoline every 30 miles. If the car starts with a full 12 gallon tank of gasoline and travels for 5 hours. the amount of gasoline used would be what fraction of full tank?

Re: At a speed of 50 miles per hour, a certain car uses 1 gallon [#permalink]

Show Tags

30 May 2012, 11:50

1

This post received KUDOS

Round off doesn't work.....250/30 is nearly 8.3 gallons..

Now 8.3/12 is not equal to 8/12(which most people who get wrong answer do) or 2/3 which is a trap and hence wrong answer...I fell in the trap,hence i know -:)

Re: At a speed of 50 miles per hour, a certain car uses 1 gallon [#permalink]

Show Tags

18 Aug 2013, 19:43

1

This post received KUDOS

Speed - 50m/h Consumption - 1gallon ever 30 miles Given : 12 gallons of fuel at start Expected travel on full Tank - 360m/h Actual Travel : 5 * 50 = 250 m/h

Re: At a speed of 50 miles per hour, a certain car uses 1 gallon [#permalink]

Show Tags

18 Sep 2013, 00:38

2 / 3 is trap answer. you dont need to solve beyond 25 / 8 and get ~8. let 25 / 3 remain an then divide by 12 to get 25 / 36

TomB wrote:

At a speed of 50 miles per hour, a certain car uses 1 gallon of gasoline every 30 miles. If the car starts with a full 12 gallon tank of gasoline and travels for 5 hours at 50 miles per hour, the amount of gasoline used would be what fraction of a full tank?

A. 3/25 B. 11/36 C. 7/12 D. 2/3 E. 25/36

I am getting 2/3 .Please explain what am i missing?

Re: At a speed of 50 miles per hour, a certain car uses 1 gallon [#permalink]

Show Tags

05 Dec 2016, 07:49

In 5 hrs the car will travel a distance of 250 miles. 1 gallon every 30 miles equates to 25/3 gallons for 250 miles The amount of gasoline used would be (25/3)/12 = 25/36 gallon

2/3 = 0.6667 25/36 = 0.694 25/3 = 8.3 8.3/12 = 0.691 Hence E is better option than D

Re: At a speed of 50 miles per hour, a certain car uses 1 gallon [#permalink]

Show Tags

11 Apr 2017, 13:34

Kind of an extremely long-winded way to answer this question, but it's how I best visualize it is: car travels 30 miles on 1 gallon. Trip total is 250 miles.

250-30=220..first gallon 220-30=210..second gallon 210-30=190..third gallon 190-30=160..fourth gallon 160-30=130..fifth gallon 130-30=100..sixth gallon 100-30=70..seventh gallon 70-30=40..eighth gallon Left with 10 gallons which = 1/3 gallon

Total of 8.3 gallons over 12 gallon tank. The smallest that can reduce down to is 2/3 so answer choices A,B & C are all out. I then cross-multiplied the remaining two answer choices and got "E". Extremely step-oriented but for me it worked. Clocked-in at under 2 minutes to solve, though.

At a speed of 50 miles per hour, a certain car uses 1 gallon of gasoline every 30 miles. If the car starts with a full 12 gallon tank of gasoline and travels for 5 hours at 50 miles per hour, the amount of gasoline used would be what fraction of a full tank?

A. 3/25 B. 11/36 C. 7/12 D. 2/3 E. 25/36

I am getting 2/3 .Please explain what am i missing?

1.In 5 hrs the car would have traveled 250 miles. 2. It would have used 250/30 gallons 3. The car started with full tank of 12 gallons 4. Gasoline used as a fraction of full tank is (250/30)/12=25/36
_________________

Re: At a speed of 50 miles per hour, a certain car uses 1 gallon [#permalink]

Show Tags

08 Aug 2017, 03:20

GMAT40 wrote:

Speed - 50m/h Consumption - 1gallon ever 30 miles Given : 12 gallons of fuel at start Expected travel on full Tank - 360m/h Actual Travel : 5 * 50 = 250 m/h

Fraction would be : 250/360 = 25/36

Ans: E

Thanks a lot! The only option which clarified the last step of dividing by 12. This is the right way of determining the fraction of the done miles vs not done

At a speed of 50 miles per hour, a certain car uses 1 gallon of gasoline every 30 miles. If the car starts with a full 12 gallon tank of gasoline and travels for 5 hours at 50 miles per hour, the amount of gasoline used would be what fraction of a full tank?

A. 3/25 B. 11/36 C. 7/12 D. 2/3 E. 25/36

We are given that a certain car has a rate of 30 miles per gallon if its speed is 50 mph. We are next told that the car starts with a 12-gallon tank and travels for 5 hours at 50 mph.

Since distance = rate x time, we know the car traveled 50 x 5 = 250 miles. We can use the car’s rate and distance traveled to determine how many gallons were used.

Gallons used = distance/rate

Gallons used = 250/30 = 25/3

We need to determine the amount of gasoline used, as a fraction of a full 12-gallon tank.

(25/3)/12 = (25/3) x (1/12) = 25/36

Answer: E
_________________

Jeffery Miller Head of GMAT Instruction

GMAT Quant Self-Study Course 500+ lessons 3000+ practice problems 800+ HD solutions