It is currently 17 Oct 2017, 21:07

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

Between 12:24 and 14:36 the hour hand of a clock turns by? I

Author Message
Manager
Joined: 27 Sep 2006
Posts: 70

Kudos [?]: 4 [0], given: 0

Between 12:24 and 14:36 the hour hand of a clock turns by? I [#permalink]

Show Tags

16 Nov 2006, 18:09
This topic is locked. If you want to discuss this question please re-post it in the respective forum.

Between 12:24 and 14:36 the hour hand of a clock turns by?

I got it right by doing the following and am not sure if my method is right.

At 12, 0degrees.
360/12=30 degrees for minutes hand.
30 degrees = 60 mins therefore 24 mins = ?
(24 * 30)/60 = 12

therefore clock at 12:24= 0+12 = 12 deg.

Similarly, 14 = 60 degrees +
30 degrees = 60 mins therefore 36 mins =?
(30 * 36)/60 = 18
60+18 = 78

therefore distance between 2 times is 78-12=66 degrees.

Solution: hand will turn by 11 divisions, each corresponding to 12 minutes. (?)
one division created angle of 360/60 = 6 degrees. Thus the hand will turn by 11*6=66 degrees. ?

I'd love an explanation to the solution! thanks.

Kudos [?]: 4 [0], given: 0

Intern
Joined: 14 Nov 2006
Posts: 15

Kudos [?]: [0], given: 0

Show Tags

17 Nov 2006, 06:03
Helo,

The explanation would be:

Every hour, the hour hand turns 30 degrees (360 degrees/12 hours)

so from 12:24 to 2:36 , we have 2 complete hours so turs by 60 degrees.

For the 12 minutes left, 1 hour turns 30 degrees, the 12 minutes the hand turns (12/60)*30 = 6 degrees.

60+6=66 degrees.

Hope it was clear enough

PS! This is my first post on this great forum, I'll be doing my GMAT in a month time.

Kudos [?]: [0], given: 0

Intern
Joined: 14 Nov 2006
Posts: 15

Kudos [?]: [0], given: 0

Show Tags

17 Nov 2006, 06:08
another simple solution,

from 12:24 to 2:36 we have 132 minutes

Every 60 mins, the hand turns by 30 degrees. so 132 will turn by 30*132/60 = 66

Last edited by Special on 17 Nov 2006, 23:51, edited 1 time in total.

Kudos [?]: [0], given: 0

Manager
Joined: 27 Sep 2006
Posts: 70

Kudos [?]: 4 [0], given: 0

Show Tags

17 Nov 2006, 21:07
special - thank you! looks like you are on your way. i wish you a nice round number score of 800.

Kudos [?]: 4 [0], given: 0

thanks!   [#permalink] 17 Nov 2006, 21:07
Display posts from previous: Sort by