GMAT Question of the Day: Daily via email | Daily via Instagram New to GMAT Club? Watch this Video

 It is currently 21 Feb 2020, 20:37 ### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

#### Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.  # D01-30

Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Math Expert V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 61385

### Show Tags

11 00:00

Difficulty:   25% (medium)

Question Stats: 78% (02:29) correct 22% (02:48) wrong based on 166 sessions

### HideShow timer Statistics

Painters A and B can paint a house working alone in 20 and 30 days respectively. They started painting a house together but then A left after a number of days but then rejoined B before the job was completed. If B worked alone for 5 days and then A and B together completed the work in 4 days, after how many days of working together, did A leave B?

A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
E. 8

_________________
Manager  Joined: 11 Oct 2013
Posts: 97
Concentration: Marketing, General Management
GMAT 1: 600 Q41 V31

### Show Tags

9
1
I prefer assuming total work before solving such questions. Helps me to avoid fractions.

ALONE
A finishes work in 20 days
B finishes work in 30 days

Taking LCM of 20 and 30 (Or any convenient common mulitple) --> 120
So if total work is 120, then to finish 120 units of work as per their current rate
A finishes work 120/20 = 6 units per day
B finishes work 120/30 = 4 units per day
Both together finish 6 + 4 = 10 units per day.

Coming back to what's asked -
B alone worked for 5 days, so 4*5 = 20 units of total 120 units is done
Together they worked for 4 hours before finishing the work = 10*4 = 40 units.
We've got 40 + 20 = 60 units done.
120-60 = 60 units pending.
This work is nothing but the work that A & B did together before A left B alone to suffer.
Hence 60/10 = 6 days!

+Kudos, if this helped!
_________________
Its not over..
##### General Discussion
Math Expert V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 61385

### Show Tags

1
2
Official Solution:

Painters A and B can paint a house working alone in 20 and 30 days respectively. They started painting a house together but then A left after a number of days but then rejoined B before the job was completed. If B worked alone for 5 days and then A and B together completed the work in 4 days, after how many days of working together, did A leave B?

A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
E. 8

The rate of A is $$\frac{1}{20}$$ job/day;

The rate of B is $$\frac{1}{30}$$ job/day;

The combined rate of A and B is $$\frac{1}{20}+\frac{1}{30}=\frac{1}{12}$$ job/day.

In 5 days that B worked alone (2nd stage) $$5*\frac{1}{30}=\frac{2}{12}$$ of the job was done;

In 4 day that A and B worked together (3rd stage) $$4*\frac{1}{12}=\frac{4}{12}$$ of the job was done;

So, in the 1st stage of the work $$1-\frac{2}{12}-\frac{4}{12}=\frac{6}{12}$$ part of the job was done by A and B together, which at the rate of $$\frac{1}{12}$$ job/day took them 6 days.

_________________
Math Expert V
Joined: 02 Aug 2009
Posts: 8250

### Show Tags

1
1
nishantdoshi wrote:
I think this the explanation isn't clear enough, please elaborate.

Hi,
Lets divide the work in two parts, one when B worked alone and second when both worked together..
Since B can finish work in 30 days, His 1 day work = 1/30 of total..
so in 5 days, he will finish= 5/30= 1/6 of work..

now second part, when both work together..
we should not confuse in two different time frames, that is one at the start and other in the end.. we just require how many days both worked together..
one day work of both= 1/20 + 1/30 = 5/60= 1/12..
so they have to finish 1-1/6 work= 5/6..
it will be done in (5/6)/(1/12)= 5*12/6= 10..
so both work for 10 days together..
In the second part they worked for 4 days to finish the work..
so they worked for 10-4=6 days initially..
ans 6

C
_________________
Intern  Joined: 29 Nov 2015
Posts: 4

### Show Tags

I think this is a high-quality question and I agree with explanation.
Manager  B
Joined: 23 Apr 2014
Posts: 57
Location: United States
GMAT 1: 680 Q50 V31
GPA: 2.75

### Show Tags

I think this is a high-quality question and I agree with explanation.
Manager  Joined: 03 Dec 2013
Posts: 67
Location: United States (HI)
GMAT 1: 660 Q49 V30
GPA: 3.56

### Show Tags

I think this is a high-quality question and I agree with explanation. Great question. I freaked out when I first faced it but was able to solve it within 2 mins! Thanks
Intern  B
Status: Preparation
Joined: 29 Mar 2016
Posts: 12
Location: India
Concentration: General Management, Technology
GPA: 4

### Show Tags

1
I will go with this approach,

rate of A= 1/20 job per day
rate of B = 1/30 job per day

when they work together the no of days required to complete the task = 1/20 + 1/30 = 3+2/60 = 5/60 = 1/12

when A and B were working together let us assume that after X days A left the working while ,
so the work completed in X days by both of them = x * 1/12= x/12

so the work remaining = 1-x/12 = 12-x/12

Now B worked for 5 days , so total work done by B in 5 days = 5*1/30 = 1/6

now the total work remaining = total work remaining after x days - work done alone by B in 5 days
= 12-x/12 - 1/6
= 10-x/12

now A rejoined the work and they both completed the remaining work in 4 days
remaining work = 4 days of work for A and B
10-x/12 = 4/12
10-x = 4
x= 6

so the no of days after which A left working together is 6
Intern  Joined: 02 Jan 2017
Posts: 1

### Show Tags

I think this is a poor-quality question and I don't agree with the explanation. 1/20 + 1/30 is not 1/12
Intern  B
Joined: 13 Mar 2016
Posts: 25
Location: India
Concentration: General Management, Entrepreneurship
WE: General Management (Energy and Utilities)

### Show Tags

1
let for x days A worked with B before he left
Now
A worked for X+ 4 days
B worked for X+4+5 ie. X+9 days.

(X+4)/20 + (x+9)/30 =1
solve this you will get X=6
Math Expert V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 61385

### Show Tags

Abosse0 wrote:
I think this is a poor-quality question and I don't agree with the explanation. 1/20 + 1/30 is not 1/12

Actually it is exactly 1/12.

1/20 + 1/30 = 3/60 + 2/60 = 5/60 = 1/12.
_________________
SVP  V
Joined: 26 Mar 2013
Posts: 2347
Concentration: Operations, Strategy
Schools: Erasmus '21 (M$) Re: D01-30 [#permalink] ### Show Tags 1 Bunuel wrote: Painters A and B can paint a house working alone in 20 and 30 days respectively. They started painting a house together but then A left after a number of days but then rejoined B before the job was completed. If B worked alone for 5 days and then A and B together completed the work in 4 days, after how many days of working together, did A leave B? A. 4 B. 5 C. 6 D. 7 E. 8 Given from the prompt: A & B worked together + B worked alone + A& B joined again to complete work Combined rate = 1/20+ 1/30 = (3+2)/60=5/60= 1/12 job/day Let T= time for both A & B together before A leaving B To solve the question: Use the standard formula Work = rate * time Following the sequence stated by prompt T *1/12 + 5 *1/30 + 4 *1/12 = 1 .............( the work here is one house) T /12 + 1/6 + 1/3 = 1 T /12 + 3/6= 1 T /12 = 1/2 .......T=6 Answer: C Intern  B Joined: 20 Apr 2017 Posts: 2 Location: Bangladesh Schools: Goodman "22 GMAT 1: 670 Q46 V36 GPA: 2.79 Re D01-30 [#permalink] ### Show Tags I think this is a high-quality question. Current Student B Joined: 22 May 2017 Posts: 1 Location: United States (TX) Concentration: General Management, Strategy GMAT 1: 680 Q50 V32 GPA: 3.24 WE: Supply Chain Management (Energy and Utilities) Re D01-30 [#permalink] ### Show Tags I think this is a high-quality question and I agree with explanation. Intern  B Joined: 22 Dec 2016 Posts: 1 Location: United States (NC) GMAT 1: 710 Q47 V40 GPA: 3.63 Re: D01-30 [#permalink] ### Show Tags I solved by setting up a table and following the story in the problem. W R T Painter A 60 60 / 20 = 3 20 Painter B 60 60 / 30 = 2 30 combined 60 3 + 2 = 5 12 Painter B worked alone for 5 days at a rate of 2 (things) per day for a total of 10 (things) Painters A and B worked together for 4 days at a rate of 5 (things) per day for a total of 20 (things) 1 whole house = 60 (things) 60 - 10 - 20 = 30 (things) that A and B worked on together at their combined rate 30 / 5 = 6 days Intern  B Joined: 12 Sep 2016 Posts: 12 Location: India GMAT 1: 730 Q47 V42 WE: Accounting (Consulting) Re: D01-30 [#permalink] ### Show Tags Let's pick up a Number which is the LCM of both of A and B's rates, for eg. 60. Here, let 60 be the total units of work to be done. So, if A takes 20 days to finish 60 units, it means he accomplishes 60/20= 3 units per day. Similarly, if B takes 30 days to finish 60 units, he accomplishes 60/30= 2 units per day Now, the total work done by them in 1 day= 3+2= 5 units. For the 5 days B worked by himself, he gets 5*2 units= 10 units done. The 4 days A and B work together in the end, they get 4* 5 units= 20 units done. Total work done= 30 units. Leftover work= 60-30 units= 30 units. This is the work that A and B must have done together, before A left. So, given the combined rate, A and B together must have done 30 units in 30/5= 6 days! Manager  B Joined: 30 Oct 2018 Posts: 69 Location: India Schools: IE '22 Re: D01-30 [#permalink] ### Show Tags Understood the solutions after some effort. Nice solutions above. thanks guys. VP  D Joined: 18 Dec 2017 Posts: 1117 Location: United States (KS) GMAT 1: 600 Q46 V27 Re: D01-30 [#permalink] ### Show Tags Bunuel wrote: Painters A and B can paint a house working alone in 20 and 30 days respectively. They started painting a house together but then A left after a number of days but then rejoined B before the job was completed. If B worked alone for 5 days and then A and B together completed the work in 4 days, after how many days of working together, did A leave B? A. 4 B. 5 C. 6 D. 7 E. 8 Units of Work = 600 A can do 30 per day and B can do 20 per day. We know B worked for 5 days alone so that 100 units. Work left = 500 We know both worked for 4 days together to finish the job. So 4*50=200. Work left= 300 Now this work was completed by both before A left. So 300/50=6 days. Hence C _________________ The Moment You Think About Giving Up, Think Of The Reason Why You Held On So Long Learn from the Legend himself: All GMAT Ninja LIVE YouTube videos by topic You are missing on great learning if you don't know what this is: Project SC Butler Intern  B Joined: 28 Nov 2019 Posts: 1 D01-30 [#permalink] ### Show Tags Here is my approach: Assuming a is the amount of work painter A can do in 1 day, b is the amount of work painter B can do in 1 day. Painters A and B can paint a house working alone in 20 and 30 days respectively => 20a = 30b => a=1.5b Assuming X is the day A and B worked together before A left. The total amount of work no matter whether they did together is the same, so: X(a+b) + 5b + 4(a+b) = 30b <=> X x 2.5b + 5b + 4 x 2.5b = 30b <=> X = 6 Hence C I don’t like working with fraction so this approach suits my taste. I’m a GMAT beginner, I’m sorry if my explanation is not very good. Posted from my mobile device Intern  B Joined: 23 Sep 2016 Posts: 48 Location: Canada Concentration: Strategy, Technology Schools: Ivey '21 (A$)
GMAT 1: 640 Q42 V37
GPA: 2.7

### Show Tags

Great question, disagree that it is a 500 level question, upper 600 or 700 I'd say Q48. Re: D01-30   [#permalink] 17 Jan 2020, 20:38
Display posts from previous: Sort by

# D01-30

Moderators: chetan2u, Bunuel  