It is currently 16 Oct 2017, 15:12

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Events & Promotions

###### Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

# Elevator Problem

Author Message
Intern
Joined: 19 Jan 2004
Posts: 3

Kudos [?]: [0], given: 0

Location: Los Angeles Cali

### Show Tags

31 Jan 2004, 22:13
This topic is locked. If you want to discuss this question please re-post it in the respective forum.

How to solve for the following? This was on the Kaplan practice test on their website. I may have mixed up some of the numbers used.

Jill gets on the elevator on the 11th floor and will take it up at a rate of 59 floors per minute. John gets on the elevator on the 63rd floor and will take the elevator down at 53 floors per minute. What floor will they meet?

Kudos [?]: [0], given: 0

 Kaplan GMAT Prep Discount Codes Economist GMAT Tutor Discount Codes Magoosh Discount Codes
Manager
Joined: 25 Jan 2004
Posts: 92

Kudos [?]: 2 [0], given: 0

Location: China

### Show Tags

31 Jan 2004, 22:19
Solve for x.

Answer = 11 + 59x = 63 - 53x

Kudos [?]: 2 [0], given: 0

Intern
Joined: 19 Jan 2004
Posts: 3

Kudos [?]: [0], given: 0

Location: Los Angeles Cali

### Show Tags

01 Feb 2004, 01:58
Zhung,

I found the exact numbers:

Jill starts on 11th floor and goes up 57 floors/minute
John gets on at 51st floor and goes down 63 floors/minute.

The equation would be:

11+57x = 51-63x

x = 1/3

That does not make sense. Please clarify. Thanks.

Kudos [?]: [0], given: 0

Manager
Joined: 25 Jan 2004
Posts: 92

Kudos [?]: 2 [0], given: 0

Location: China

### Show Tags

01 Feb 2004, 02:05
norbertackerman wrote:
Zhung,
11+57x = 51-63x
x = 1/3

Answer = 11+(57/3) = 30 = 51 - (63/3)

Kudos [?]: 2 [0], given: 0

Intern
Joined: 19 Jan 2004
Posts: 3

Kudos [?]: [0], given: 0

Location: Los Angeles Cali

### Show Tags

01 Feb 2004, 02:11
Zhung,

awesome. I see. Thank you!

Kudos [?]: [0], given: 0

SVP
Joined: 30 Oct 2003
Posts: 1788

Kudos [?]: 112 [0], given: 0

Location: NewJersey USA

### Show Tags

01 Feb 2004, 12:27
In these kinds of question you have to equate one and only parameter. The time taken to travel.
The difference between two people is 51-11 = 40 floors
If both of these meet at some floor then person at lower floor would have travelled x floors in time t and in the same time t the other person would have travelled 40-x floors down

so t = x/57 = ((40-x)/63
63x = 40*57-57x
so x = 40*57/ 120 = 19
so the person at lower floor travels 19 floors up which is 11+19 = 30th floor.

Kudos [?]: 112 [0], given: 0

Manager
Joined: 16 Jan 2004
Posts: 64

Kudos [?]: [0], given: 0

Location: NJ

### Show Tags

02 Feb 2004, 11:40
anandk

how did you comeup with the diff of 40 floors.

the Question says 11th floor and 63rd floor so the diff shoule be 63-11=52. and I could not get the answer.

Usually what I do is I compute the the rate when they travel together in this case 59+53 = 112 and compute the time. They travel 52 floors at the rate of 112 so the time will be 56/112. From this you can compute the number of floors one person travles when they meet.

Kudos [?]: [0], given: 0

SVP
Joined: 30 Oct 2003
Posts: 1788

Kudos [?]: 112 [0], given: 0

Location: NewJersey USA

### Show Tags

02 Feb 2004, 11:43
You are right. norbertackerman has corrected his question somewhere down the line.

Kudos [?]: 112 [0], given: 0

02 Feb 2004, 11:43
Display posts from previous: Sort by