Bunuel wrote:

Forty applicants for a job had 252 years of experience between them. 13 had an average of 4 years of experience. Sixteen had an average of 7 years experience. What was the average (arithmetic mean) amount of experience of the rest of the applicants?

A. 6

B. 7.4

C. 8

D. 8.6

E. 9

Since the answers are very close together we have no choice but to go for a straightforward calculation.

This is a Precise approach.

13*4 = 52 and 16*7 = 112

So 29 applicants had a total of 52+112=164 years of experience

The remaining 11 had a total of 252 - 164 =88 years of experience.

Then each had 88/11 = 8 years of experience on average.

(C) is our answer

_________________

David

Senior tutor at examPAL

Signup for a free GMAT course

We won some awards:

Save up to $250 on examPAL packages (special for GMAT Club members)