Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

It appears that you are browsing the GMAT Club forum unregistered!

Signing up is free, quick, and confidential.
Join other 500,000 members and get the full benefits of GMAT Club

Registration gives you:

Tests

Take 11 tests and quizzes from GMAT Club and leading GMAT prep companies such as Manhattan GMAT,
Knewton, and others. All are free for GMAT Club members.

Applicant Stats

View detailed applicant stats such as GPA, GMAT score, work experience, location, application
status, and more

Books/Downloads

Download thousands of study notes,
question collections, GMAT Club’s
Grammar and Math books.
All are free!

Thank you for using the timer!
We noticed you are actually not timing your practice. Click the START button first next time you use the timer.
There are many benefits to timing your practice, including:

76% (02:01) correct 24% (01:52) wrong based on 170 sessions

HideShow timer Statistics

Hillary and Eddy are climbing to the summit of Mt. Everest from a base camp 4,800 ft from the summit. When they depart for the summit at 06:00, Hillary climbs at a rate of 800 ft/hr with Eddy lagging behind at a slower rate of 500 ft/hr. If Hillary stops 800 ft short of the summit and then descends at a rate of 1,000 ft/hr, at what time do Hillary and Eddy pass each other on her return trip?

Re: Hillary and Eddy are climbing to the summit of Mt. Everest from a base [#permalink]

Show Tags

19 Aug 2015, 22:37

1

This post received KUDOS

Bunuel wrote:

Hillary and Eddy are climbing to the summit of Mt. Everest from a base camp 4,800 ft from the summit. When they depart for the summit at 06:00, Hillary climbs at a rate of 800 ft/hr with Eddy lagging behind at a slower rate of 500 ft/hr. If Hillary stops 800 ft short of the summit and then descends at a rate of 1,000 ft/hr, at what time do Hillary and Eddy pass each other on her return trip?

A) 11:00 B) 12:00 C) 12:30 D) 15:00 E) 16:00

Ans: B

Solution:H stopped 800 ft before reaching the final point, time taken to reach 4000 ft= 4000/800= 5hrs. this means she reached there at 11:00.

speed difference between them is 800-500=300 ft/hr so by the time H stops they have 1500 ft of distance

so now here we use relative speed formula they both are travelling toward each other with speed of 1000 and 500 total 1500 ft/hr and distance bwn them is 1500 ft so time taken to meet = 1 hr from 11:00 means 12:00 is the answer.
_________________

-------------------------------------------------------------------- The Mind is Everything, What we Think we Become. Kudos will encourage many others, like me. Please Give Kudos !! Thanks

Re: Hillary and Eddy are climbing to the summit of Mt. Everest from a base [#permalink]

Show Tags

19 Aug 2015, 22:40

1

This post received KUDOS

1

This post was BOOKMARKED

Bunuel wrote:

Hillary and Eddy are climbing to the summit of Mt. Everest from a base camp 4,800 ft from the summit. When they depart for the summit at 06:00, Hillary climbs at a rate of 800 ft/hr with Eddy lagging behind at a slower rate of 500 ft/hr. If Hillary stops 800 ft short of the summit and then descends at a rate of 1,000 ft/hr, at what time do Hillary and Eddy pass each other on her return trip?

A) 11:00 B) 12:00 C) 12:30 D) 15:00 E) 16:00

Kudos for a correct solution.

Is it B ? I got B .

I did it like this :

hillary stopped at 4000 ft. Took her 4000/800 = 5 hours. So in 5 hours eddy will be at 5 * 500 = 2500 ft.

difference = 1500 ft.

Formula used :

1.distance between the two =1500 2. as both are moving in opposite directions so , speeds will be added

time when both pass each other : distance between the two points / sum of the speeds

= 1500 / (1000+500 ) = 1 hour.

now started at 6:00 . so after 5 hours at 4000ft .(calculated above) then after 1 hour they meet : so 12:00.

Re: Hillary and Eddy are climbing to the summit of Mt. Everest from a base [#permalink]

Show Tags

21 Aug 2015, 05:36

1

This post received KUDOS

Bunuel wrote:

Hillary and Eddy are climbing to the summit of Mt. Everest from a base camp 4,800 ft from the summit. When they depart for the summit at 06:00, Hillary climbs at a rate of 800 ft/hr with Eddy lagging behind at a slower rate of 500 ft/hr. If Hillary stops 800 ft short of the summit and then descends at a rate of 1,000 ft/hr, at what time do Hillary and Eddy pass each other on her return trip?

A) 11:00 B) 12:00 C) 12:30 D) 15:00 E) 16:00

Kudos for a correct solution.

Speed of H=800 ft/hour and Speed of E=500 ft/hour When H has covered 4000 ft, she has traveled for 5 hours, time is 11 AM(6AM+5 hours) At this time, E has covered 500*5=2500 ft Now, when H drops at the rate of 1000 ft/hour, at 12 noon, H is at 3000 feet and E is also at 3000 feet since he has covered 500 feet more in this one hours Answer B

Hillary and Eddy are climbing to the summit of Mt. Everest from a base camp 4,800 ft from the summit. When they depart for the summit at 06:00, Hillary climbs at a rate of 800 ft/hr with Eddy lagging behind at a slower rate of 500 ft/hr. If Hillary stops 800 ft short of the summit and then descends at a rate of 1,000 ft/hr, at what time do Hillary and Eddy pass each other on her return trip?

Begin by finding the duration of Hillary’s climb. If she stopped 800 ft short of the summit, she climbed a total of 4,000 ft (4,800 to the summit minus 800). At a rate of 800 ft/hr, she would have climbed for five hours. Thus, Hillary stops climbing and begins her descent at 11:00.

Next, we can find the distance between Hillary and Eddy at the end of her climb by multiplying the difference in their climbing speeds, 300 ft/hr, by five hours. So, we know that the two are 1,500 ft apart when Hillary begins her descent.

Finally, we calculate the time it would take the two to cover the 1,500 ft distance at a combined rate of 1,500 ft/hr (1,000 ft/hr descent plus 500 ft/hr climb). So, Hillary and Eddy meet up at 12:00, one hour after she begins her descent.
_________________

Re: Hillary and Eddy are climbing to the summit of Mt. Everest from a base [#permalink]

Show Tags

14 Nov 2015, 20:40

1

This post received KUDOS

formula: time=distance/speed hillary takes 5 hours to reach 4000 miles and by the meantime eddy reaches 2500 miles distance between eddy and hillary=4000-2500=1500 relative speed=1000+500=1500 they take more 1500/1500 or 1 hour to meet total time=5+1=6 clock time: 6.00+6=12.00 Ans: B
_________________

Re: Hillary and Eddy are climbing to the summit of Mt. Everest from a base [#permalink]

Show Tags

25 Dec 2017, 23:55

Hello from the GMAT Club BumpBot!

Thanks to another GMAT Club member, I have just discovered this valuable topic, yet it had no discussion for over a year. I am now bumping it up - doing my job. I think you may find it valuable (esp those replies with Kudos).

Want to see all other topics I dig out? Follow me (click follow button on profile). You will receive a summary of all topics I bump in your profile area as well as via email.
_________________