Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

It appears that you are browsing the GMAT Club forum unregistered!

Signing up is free, quick, and confidential.
Join other 500,000 members and get the full benefits of GMAT Club

Registration gives you:

Tests

Take 11 tests and quizzes from GMAT Club and leading GMAT prep companies such as Manhattan GMAT,
Knewton, and others. All are free for GMAT Club members.

Applicant Stats

View detailed applicant stats such as GPA, GMAT score, work experience, location, application
status, and more

Books/Downloads

Download thousands of study notes,
question collections, GMAT Club’s
Grammar and Math books.
All are free!

Thank you for using the timer!
We noticed you are actually not timing your practice. Click the START button first next time you use the timer.
There are many benefits to timing your practice, including:

In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue [#permalink]

Show Tags

22 Oct 2010, 05:49

9

This post was BOOKMARKED

00:00

A

B

C

D

E

Difficulty:

5% (low)

Question Stats:

89% (01:04) correct
11% (01:14) wrong based on 1143 sessions

HideShow timer Statistics

In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue was $400 per day over a 10-day period. During this period, if the average daily revenue was $360 for the first 6 days, what was the average daily revenue for the last 4 days?

In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue was $400 per day over a 10-day period. During this period, if the average daily revenue was $360 for the first 6 days, what was the average daily revenue for the last 4 days?

A. $420 B. $440 C. $450 D. $460 E. $480

D. $460 is my answer.

400 = x/10 x = 4000

For first 6 days = 360 * 6 = $2160

therefore for the last 4 days revenue is $4000 - $2160 = 3840 hence, airthmatic mean = 3840/4 = $460

Please let me know the OA. Also, I am very bad in explaining things. I am waiting for Bunuel to respond. He is extremly good in explaining solution.
_________________

I don't want kudos.. I want to see smile on your face if I am able to help you.. which is priceless.

In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue was $400 per day over a 10-day period. During this period, if the average daily revenue was $360 for the first 6 days, what was the average daily revenue for the last 4 days?

A. $420 B. $440 C. $450 D. $460 E. $480

The average revenue was $400 per day over a 10-day period --> total revenue over 10-day period is 10*$400=$4,000;

The average daily revenue was $360 for the first 6 days --> total revenue for the first 6 days is 6*$360=2,160;

Total revenue for the last 4 days is $4,000-2,160=$1,840;

Average daily revenue for the last 4 days is $1,840/4=$460.

I solved it in another way, but not sure whether its correct. Can some one help me by validating.. Let 'x' be the average daily revenue for last 4 days. [6(360)+4(x)]/10 = 400 solving, x = 460

total 10 days, avg10 of this period is 400 first 6 days avg6 is 360 which is deltaAvg6 = 40 away from the overall avg10 last 4 day avg4 must have more weight to pull the avg10 to 400 (if 5 days-5 days then last 5 must have 440 so that avg10 is pulled back to 400, but this is 6/4, so we know last 4 days avg must have much more weight, so avg4 > 440, eliminate few choices)

since ratio of weight of 2 periods is 6/4 = 3/2, the avg4 must compensate for the loss of deltaAvg6 a 3/2 amount of deltaAvg6 so that the avg10 is pulled back to 400. therefore the last 4 days must have deltaAvg4 = 3/2 * deltaAvg6 = 3/2 * 40 = 60. so avg4 = 400 + deltaAvg4 = 400 + 60 = 460 --> D

Re: In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue [#permalink]

Show Tags

16 Dec 2012, 04:08

Ans: the total revenue for 10 days is 10x400=4000 and the total revenue for first 6 days is 6x360=2160, so the average for last 4 days will be (4000-2160)/4 = 460 (D).
_________________

In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue [#permalink]

Show Tags

19 Aug 2015, 02:03

I've solved it using weighted average formula: So, 360 is 40 less then the average of 400 -> -40 * 6 Days; We have 4 Days and need to calculate the revenue =X

6*(-40) + 4*x=0 X=60, so it means that for the last 4 days the revenue was 60 above the average = 400+60 =460 (D)

Time: < 1 minute
_________________

When you’re up, your friends know who you are. When you’re down, you know who your friends are.

Share some Kudos, if my posts help you. Thank you !

In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue [#permalink]

Show Tags

04 Sep 2015, 05:37

In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue was $400 per day over a 10-day period. During this period, if the average daily revenue was $360 for the first 6 days, what was the average daily revenue for the last 4 days?

Avg revenue per day = 400 Total revenue for 10 days = 4000

Avg Revenue for first 6 days = 360 Total revenue for first 6 days = 360 x 6 = 2160

Total revenue for 10 days = Total revenue for first 6 days + Total revenue for last 4 days 4000 = 2160 + X

X=1840, which is Total revenue for last 4 days

Avg revenue for last 4 days = \(\frac{1840}{4}\) = 460.
_________________

In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue was $400 per day over a 10-day period. During this period, if the average daily revenue was $360 for the first 6 days, what was the average daily revenue for the last 4 days?

A. $420 B. $440 C. $450 D. $460 E. $480

This is a problem testing us on our knowledge of weighted averages. To solve, we can set up a weighted average equation:

(Revenue for first 6 days + Revenue for final 4 days)/10 days = 400

We know that the average revenue for the first 6 days was $360. We let r be the average daily revenue for the final four days, so we have

(360 x 6 + 4r)/10 = 400

2,160 + 4r = 4,000

4r = 1,840

r = 460

Answer is D.
_________________

Scott Woodbury-Stewart Founder and CEO

GMAT Quant Self-Study Course 500+ lessons 3000+ practice problems 800+ HD solutions

In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue was $400 per day over a 10-day period. During this period, if the average daily revenue was $360 for the first 6 days, what was the average daily revenue for the last 4 days?

A. $420 B. $440 C. $450 D. $460 E. $480

If the average (mean) daily revenue over 10 days is $400/day, then the TOTAL 10-DAY REVENUE = (10)($400) = $4000

The average daily revenue for the first 6 days is $360. So, the TOTAL 6-DAY REVENUE = (6)($360) = $2160

So, the TOTAL REVENUE for the last 4 days = $4000 - $2160 = $1840 So, the AVERAGE daily revenue for those 4 days = $1840/4 = $460

Re: In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue [#permalink]

Show Tags

01 Apr 2017, 09:36

pzazz12 wrote:

In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue was $400 per day over a 10-day period. During this period, if the average daily revenue was $360 for the first 6 days, what was the average daily revenue for the last 4 days?

A. $420 B. $440 C. $450 D. $460 E. $480

Total revenue for 10 days= 400*10= 4000 Total revenue for 6 days= 360*6= 2160

Thus the total revenue for remaining 4 days would be 4000-2160=1840

Re: In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue [#permalink]

Show Tags

02 Jun 2017, 23:08

pzazz12 wrote:

In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue was $400 per day over a 10-day period. During this period, if the average daily revenue was $360 for the first 6 days, what was the average daily revenue for the last 4 days?

A. $420 B. $440 C. $450 D. $460 E. $480

Total revenue 400* 10 = 4000 first 6 days = 360 *6 = 2160 rest of the four days = 1840 4x = 1840 X= 360

Re: In a small snack shop, the average (arithmetic mean) revenue [#permalink]

Show Tags

26 Sep 2017, 00:00

The below is another method(easier) 400-360 = 40 for 6 days 40*6 = 240 this 240 need to be divide by remaining 4 days = 60 60 need to added to the average = 400+60 = 460 answer 460
_________________

Regards, Naveen email: nkmungila@gmail.com Please press kudos if you like this post