It is currently 19 Nov 2017, 01:55

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

Out of those suffering from manic depression, patients

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
Manager
Manager
User avatar
G
Joined: 30 Jan 2017
Posts: 81

Kudos [?]: 57 [0], given: 43

Location: India
Schools: ISB '19
GMAT 1: 630 Q47 V29
GPA: 3.9
CAT Tests
Out of those suffering from manic depression, patients [#permalink]

Show Tags

New post 16 Sep 2017, 02:31
3
This post was
BOOKMARKED
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  65% (hard)

Question Stats:

53% (01:36) correct 47% (01:21) wrong based on 107 sessions

HideShow timer Statistics

Out of those suffering from manic depression, patients who live at home have more bouts of depression than do patients at mental health care facilities. To test the hypothesis that the stress-free environment of such facilities is the sole reason for their success, some recently-diagnosed patients were relocated to a mental health care facility and others were studied in their home environments, from which stress-causing factors had been eliminated. It was found that both groups had an equal number of depression bouts.

The answer to which of the following questions would contribute the most to understanding the significance of the experiment results in relation to the hypothesis tested?

a. Whether most of the patients observed in the home environments were living with family members.
b. Whether there were some patients in the health care facility who would have preferred to remain in their home environments.
c. Whether the doctors observing patients in their home environments were more accredited than the doctors observing the other group.
d. Whether the dosage of anti-depressive medicine was the same for patients in both the groups studied.
e. Whether the time period of study was sufficient for patients to acclimatize to new surroundings that could otherwise have caused severe anxiety.
[Reveal] Spoiler: OA

Kudos [?]: 57 [0], given: 43

Intern
Intern
avatar
B
Joined: 25 Apr 2017
Posts: 15

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

Re: Out of those suffering from manic depression, patients [#permalink]

Show Tags

New post 16 Sep 2017, 02:54
I think the answer is E

If people who stayed at home were sent to mental healthcare facilities, they would need some time to adapt to new environment. In case the environment were related to stress/depression level, then specific time could be neccessary before starting any measurement of depression.

Kudos [?]: 0 [0], given: 0

VP
VP
User avatar
G
Status: Learning
Joined: 20 Dec 2015
Posts: 1082

Kudos [?]: 81 [0], given: 540

Location: India
Concentration: Operations, Marketing
GMAT 1: 670 Q48 V36
GRE 1: 314 Q157 V157
GPA: 3.4
WE: Manufacturing and Production (Manufacturing)
Re: Out of those suffering from manic depression, patients [#permalink]

Show Tags

New post 17 Sep 2017, 00:15
fmik7894 wrote:
Out of those suffering from manic depression, patients who live at home have more bouts of depression than do patients at mental health care facilities. To test the hypothesis that the stress-free environment of such facilities is the sole reason for their success, some recently-diagnosed patients were relocated to a mental health care facility and others were studied in their home environments, from which stress-causing factors had been eliminated. It was found that both groups had an equal number of depression bouts.

The answer to which of the following questions would contribute the most to understanding the significance of the experiment results in relation to the hypothesis tested?

a. Whether most of the patients observed in the home environments were living with family members.
b. Whether there were some patients in the health care facility who would have preferred to remain in their home environments.
c. Whether the doctors observing patients in their home environments were more accredited than the doctors observing the other group.
d. Whether the dosage of anti-depressive medicine was the same for patients in both the groups studied.
e. Whether the time period of study was sufficient for patients to acclimatize to new surroundings that could otherwise have caused severe anxiety.


This is a very good question
The answer is E

Premise 1 : Out of those suffering from manic depression, patients who live at home have more bouts of depression than do patients at mental health care facilities

Premise 2:To test the hypothesis that the stress-free environment of such facilities is the sole reason for their success, some recently-diagnosed patients were relocated to a mental health care facility and others were studied in their home environments, from which stress-causing factors had been eliminated

Conclusion:It was found that both groups had an equal number of depression bouts.

Now the conclusion that both groups had an equal number of depression bouts would be seriously be doubted if E is found out to be true .
If the people had anxiety initially in the mental health care facility then the conclusion would be false .
_________________

We are more often frightened than hurt; and we suffer more from imagination than from reality

Kudos [?]: 81 [0], given: 540

Manager
Manager
User avatar
B
Joined: 18 Mar 2015
Posts: 100

Kudos [?]: 4 [0], given: 113

Location: India
Schools: ISB '19
GMAT 1: 600 Q47 V26
GPA: 3.59
Reviews Badge
Out of those suffering from manic depression, patients [#permalink]

Show Tags

New post 18 Sep 2017, 21:56
please explain reason to reject D? is it that anti - depression medicine not discussed in the argument so out of scope? or there is difference between 'anti-depressive' and 'manic depression'

Kudos [?]: 4 [0], given: 113

Manager
Manager
User avatar
G
Joined: 30 Jan 2017
Posts: 81

Kudos [?]: 57 [0], given: 43

Location: India
Schools: ISB '19
GMAT 1: 630 Q47 V29
GPA: 3.9
CAT Tests
Re: Out of those suffering from manic depression, patients [#permalink]

Show Tags

New post 19 Sep 2017, 01:31
r19 wrote:
please explain reason to reject D? is it that anti - depression medicine not discussed in the argument so out of scope? or there is difference between 'anti-depressive' and 'manic depression'




Option D is indeed a trap answer and it is incorrect for the following reasons:

1.Option D talks about the SAME dosage of anti-depressive medicine. Now ask yourself, do all the patients belonging to the two control groups require the SAME dosage of medicine ? I don't know !! It's not mentioned anywhere in the passage.

2. Option D would have been a strong contender if it asked whether the patients were given the APPROPIATE dosage of anti-depressive medicines.

3. Note that the passage mentions relocation or a change of environment for the patients. The correct answer must be on those lines. While I agree that "anxiety" is not mentioned anywhere, Option E talks about "new surronding", which is on similar lines as that of the passage.

Hope this helps.

Kudos [?]: 57 [0], given: 43

Manager
Manager
User avatar
B
Joined: 18 Mar 2015
Posts: 100

Kudos [?]: 4 [0], given: 113

Location: India
Schools: ISB '19
GMAT 1: 600 Q47 V26
GPA: 3.59
Reviews Badge
Re: Out of those suffering from manic depression, patients [#permalink]

Show Tags

New post 19 Sep 2017, 02:08
fmik7894 wrote:
r19 wrote:
please explain reason to reject D? is it that anti - depression medicine not discussed in the argument so out of scope? or there is difference between 'anti-depressive' and 'manic depression'




Option D is indeed a trap answer and it is incorrect for the following reasons:

1.Option D talks about the SAME dosage of anti-depressive medicine. Now ask yourself, do all the patients belonging to the two control groups require the SAME dosage of medicine ? I don't know !! It's not mentioned anywhere in the passage.

2. Option D would have been a strong contender if it asked whether the patients were given the APPROPIATE dosage of anti-depressive medicines.

3. Note that the passage mentions relocation or a change of environment for the patients. The correct answer must be on those lines. While I agree that "anxiety" is not mentioned anywhere, Option E talks about "new surronding", which is on similar lines as that of the passage.

Hope this helps.


yes it helps thanks.Even I had similar reasoning that dosage is not mentioned in the passage but somehow was not sure if it right or not.

Kudos [?]: 4 [0], given: 113

Re: Out of those suffering from manic depression, patients   [#permalink] 19 Sep 2017, 02:08
Display posts from previous: Sort by

Out of those suffering from manic depression, patients

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  

Moderators: GMATNinjaTwo, GMATNinja



GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.