It is currently 11 Dec 2017, 06:10

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Events & Promotions

###### Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

# Peter leaves Riverdale at 10:00 a.m. and starts pedaling his

Author Message
Senior Manager
Joined: 23 May 2005
Posts: 263

Kudos [?]: 57 [0], given: 0

Location: Sing/ HK
Peter leaves Riverdale at 10:00 a.m. and starts pedaling his [#permalink]

### Show Tags

07 Dec 2006, 09:07
This topic is locked. If you want to discuss this question please re-post it in the respective forum.

Peter leaves Riverdale at 10:00 a.m. and starts pedaling his bicycle at 10 mph. If John starts on the same path at 2:00 p.m., when will he catch Peter if he pedals at 15 mph?

10t = 15(t â€“ 4)
t=12 hours --> which is the correct answer

But why is that when i use the alternative scenario where

Peter = t+4 (instead of t)
John = t (instead of t-4)

we have the equation 10(t+4) = 15t

t = 8 hours --> which is wrong

shouldn't the two methods yield the same answer?
_________________

Impossible is nothing

Kudos [?]: 57 [0], given: 0

Director
Joined: 28 Dec 2005
Posts: 915

Kudos [?]: 59 [0], given: 0

### Show Tags

07 Dec 2006, 09:15
It is yielding the additional time in the second equation. That means we need to add 8+4 = 12 for the second one.

Kudos [?]: 59 [0], given: 0

Senior Manager
Joined: 23 May 2005
Posts: 263

Kudos [?]: 57 [0], given: 0

Location: Sing/ HK

### Show Tags

07 Dec 2006, 09:21
Ohhh yea.... Thanks hsampath!
_________________

Impossible is nothing

Kudos [?]: 57 [0], given: 0

Manager
Joined: 25 Nov 2006
Posts: 59

Kudos [?]: 2 [0], given: 0

### Show Tags

07 Dec 2006, 11:43
The First solution gives the additional time required,where as the first gives the original time.

Kudos [?]: 2 [0], given: 0

Senior Manager
Joined: 20 Feb 2006
Posts: 373

Kudos [?]: 38 [0], given: 0

### Show Tags

07 Dec 2006, 16:11
He'll catch him at 10pm

s=dt ----> d=ts
The two will meet when the two distances equal eachother.

Since Peter set off 4 hours before then he has travelled 4*10 = 40 miles
so:

40 + 10t = 15t

t=8

8+2 = 10pm

Kudos [?]: 38 [0], given: 0

07 Dec 2006, 16:11
Display posts from previous: Sort by

# Peter leaves Riverdale at 10:00 a.m. and starts pedaling his

Moderator: chetan2u

 Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.