It is currently 17 Nov 2017, 20:18

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Events & Promotions

###### Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

# Rob and David live 200 miles apart. Deciding to have a

 post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics
Author Message
Intern
Joined: 05 Nov 2005
Posts: 34

Kudos [?]: 13 [0], given: 0

Rob and David live 200 miles apart. Deciding to have a [#permalink]

### Show Tags

20 Nov 2005, 14:08
00:00

Difficulty:

(N/A)

Question Stats:

100% (00:00) correct 0% (00:00) wrong based on 3 sessions

### HideShow timer Statistics

This topic is locked. If you want to discuss this question please re-post it in the respective forum.

Rob and David live 200 miles apart. Deciding to have a picnic, they both start driving at 9:00am traveling in a straight line towards each other. Rob drives at a steady speed of 50 miles per hour, and David drives at a steady speed of 30 miles per hour. What is the time when they meet for their picnic?

A. 11:30am
B. 1:00pm
C. 1:30pm
D. 2:00pm
E. 3:40pm

Kudos [?]: 13 [0], given: 0

VP
Joined: 06 Jun 2004
Posts: 1050

Kudos [?]: 185 [0], given: 0

Location: CA
Re: PS-Distance problem [#permalink]

### Show Tags

20 Nov 2005, 14:15
R*T = D

50T + 30T = 200
80T = 200
T = 2.5

A. 11:30am

Kudos [?]: 185 [0], given: 0

Current Student
Joined: 23 Oct 2005
Posts: 243

Kudos [?]: 14 [0], given: 2

Schools: Cranfield SOM
Re: PS-Distance problem [#permalink]

### Show Tags

21 Nov 2005, 07:13
faisalt wrote:
Rob and David live 200 miles apart. Deciding to have a picnic, they both start driving at 9:00am traveling in a straight line towards each other. Rob drives at a steady speed of 50 miles per hour, and David drives at a steady speed of 30 miles per hour. What is the time when they meet for their picnic?

A. 11:30am
B. 1:00pm
C. 1:30pm
D. 2:00pm
E. 3:40pm

I did an approximation to come up with the answer.

Rob will have driven half the distance in two hours (50 mph * 2hrs = 100 miles).

David will be at 60 miles iun the same time.

After 3 hours - Rob would be at 150 and David will be at 120 miles which means they would have crossed.

Hence, only possible answer is A.

Kudos [?]: 14 [0], given: 2

Director
Joined: 27 Jun 2005
Posts: 501

Kudos [?]: 175 [0], given: 0

Location: MS

### Show Tags

21 Nov 2005, 08:33
A

effective speed = 50+30=80

time taken = 200/80=2.5 hours

so 9+2.5 =11.30 am

Kudos [?]: 175 [0], given: 0

Current Student
Joined: 29 Jan 2005
Posts: 5201

Kudos [?]: 437 [0], given: 0

### Show Tags

23 Nov 2005, 07:41
Assuming that neither of the two cross a time zone the answer should be (A).

r*t=d

50+30t=200
80t=200
t=2.5

9+2.5=11.5 (or 11:30)

Kudos [?]: 437 [0], given: 0

23 Nov 2005, 07:41
Display posts from previous: Sort by

# Rob and David live 200 miles apart. Deciding to have a

 post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics

 Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.