GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

 It is currently 21 Oct 2019, 03:11

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Ron drives from his home to the airport to catch a flight.

Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Intern
Joined: 08 Mar 2019
Posts: 1
Ron drives from his home to the airport to catch a flight.  [#permalink]

### Show Tags

08 Mar 2019, 04:38
1
00:00

Difficulty:

(N/A)

Question Stats:

58% (02:32) correct 42% (02:32) wrong based on 26 sessions

### HideShow timer Statistics

Ron drives from his home to the airport to catch a flight. He
drives 35 miles in the first hour, but realizes that he will be 1
hour late if he continues at this speed. He increases his speed
by 15 miles per hour for the rest of the way to the airport and
arrives 30 minutes early. How many miles is the airport from
his home?

(A) 140
(B) 175
(C) 210
(D) 245
(E) 280
Manager
Joined: 19 Jan 2019
Posts: 93
Re: Ron drives from his home to the airport to catch a flight.  [#permalink]

### Show Tags

08 Mar 2019, 05:06
2
Distance travelled by Ron in the first hour = 35 miles
Speed of Ron = 35mph
Let the time be "t"
Now he will be late if by one hour if he drives at 35mph and 30 minutes early if he drives at (35+15) mph

Therefore 35(t+1) = 50(t-0.5)
35t + 35 = 50t - 25
T= 4
Distance = 35t +35 = 175
Distance travelled in the first hour= 35 miles
Total distance= 175+35 = 210 miles.

Posted from my mobile device
Senior Manager
Status: Manager
Joined: 02 Nov 2018
Posts: 280
Re: Ron drives from his home to the airport to catch a flight.  [#permalink]

### Show Tags

08 Mar 2019, 05:21
1
Instead of spending time thinking about how one can set up an equation to solve the problem, one can simply start checking the answer choices. Quickly checking, we know that neither choice (A) or choice (B) but (C) We can verify as follows. After 1 hour at 35 mph, David has 175 miles left. This then takes him 3.5 hours at 50 mph. But 210/35 = 6 hours. Since 1+3.5 = 4.5 hours is 1.5 hours less than 6, so answer is c .
If u liked the solution give a kudos.
_________________
Give a kudos if u find my post helpful. kudos motivates active discussions

Director
Status: Manager
Joined: 27 Oct 2018
Posts: 682
Location: Egypt
GPA: 3.67
WE: Pharmaceuticals (Health Care)
Re: Ron drives from his home to the airport to catch a flight.  [#permalink]

### Show Tags

08 Mar 2019, 09:30
1
Let D is the total distance, t2 is the time of part 2 of the journey, and T is the total estimated time. fit the data into a table.

D = distance 1 + distance 2 = 35 + (D-35) = 35 + 50t2 = 35(T+1)
35 + 50t2 = 35T + 35
10t2 = 7T ---> (1)

actual total time = time 1 + time 2
T - 0.5 = 1 + t2
T = t2 + 1.5
10T = 10t2 + 15 ---> (2)

by subtracting (2) - (1),
3T = 15, T = 5

so D = 35(T+1) = 35*6 = 210
Attachments

Untitled.png [ 4.48 KiB | Viewed 342 times ]

_________________
Thanks for Kudos
Re: Ron drives from his home to the airport to catch a flight.   [#permalink] 08 Mar 2019, 09:30
Display posts from previous: Sort by