Speed Distance!! : GMAT Problem Solving (PS)
Check GMAT Club Decision Tracker for the Latest School Decision Releases https://gmatclub.com/AppTrack

 It is currently 23 Feb 2017, 11:47

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# Events & Promotions

###### Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

# Speed Distance!!

Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Senior Manager
Joined: 15 Feb 2011
Posts: 263
Followers: 4

Kudos [?]: 155 [0], given: 9

### Show Tags

26 Aug 2011, 10:45
00:00

Difficulty:

(N/A)

Question Stats:

100% (01:19) correct 0% (00:00) wrong based on 3 sessions

### HideShow timer Statistics

After every 45 min trip, a car will take a 15min break. In highway, the car's rate is 60m/h, and in country road, the rate is 40m/h. In a 4 hour trip, the car can travel how many more miles in highway than in country road?
Intern
Joined: 28 Aug 2010
Posts: 3
Followers: 0

Kudos [?]: 6 [0], given: 0

### Show Tags

26 Aug 2011, 11:59
DeeptiM wrote:
After every 45 min trip, a car will take a 15min break. In highway, the car's rate is 60m/h, and in country road, the rate is 40m/h. In a 4 hour trip, the car can travel how many more miles in highway than in country road?

effective running time will be 3 hrs ( Subtract 4 * 15 mins from the 4 hr trip)

Highway distance = 60 * 3

County Distance = 40 * 3

so effective differnce in distance = 180-120 = 60 miles.
Manager
Status: :)
Joined: 29 Jun 2010
Posts: 121
WE: Information Technology (Consulting)
Followers: 1

Kudos [?]: 44 [1] , given: 51

### Show Tags

27 Aug 2011, 07:11
1
KUDOS
Q. After every 45 min trip, a car will take a 15min break. In highway, the car's rate is 60m/h, and in country road, the rate is 40m/h. In a 4 hour trip, the car can travel how many more miles in highway than in country road?

Solution :

We know that for every 45 min ,the car will take 15 min break.
So,for 4 hours travel the car would take 15min *4 = 1 hour break.

Hence,Total time for which the car would travel is 3 hours only (and not 4 hours as 1 hour goes for break).

Now , we know the rate at which the car can travel in both kind of roads .Lets calculate the distance travelled :

Highway road : 3hr * 60 = 180 miles.
Country road : 3 hr * 40 = 120 miles.

We are asked the difference = 180 -120 = 60 miles.
_________________

Thanks,
GC24

Please click Kudos ,if my post helped you

Director
Joined: 01 Feb 2011
Posts: 755
Followers: 14

Kudos [?]: 119 [0], given: 42

### Show Tags

27 Aug 2011, 08:25
15 min break every 45 mins

In other words in every one hour there is a 15 min break.

In 4 hours, the car would actually be travelling for 4(45)mins = 4(45)/60 hours

Normal

rate = 60 mph
time = 4(45/60) hours

=> distance = 60*4(45/60) miles

Country

rate = 40 mph
time = 4(45/60) hours

=> distance = 40*4(45/60) miles

we were asked to find out the difference between the above distances = 20*4(45/60) = 60 miles
Intern
Status: IT industry - Project Manager
Affiliations: Rotary club and Company award
Joined: 12 Jun 2011
Posts: 14
Location: India
Followers: 2

Kudos [?]: 2 [0], given: 0

### Show Tags

30 Aug 2011, 11:32
I think it is 60. OA please?
Manager
Joined: 28 Jul 2011
Posts: 240
Followers: 4

Kudos [?]: 124 [0], given: 16

### Show Tags

30 Aug 2011, 13:11
Highway
60 miles in 1hr

county
40 miles in 1hr

15 mins break every hr

total 4 hrs
so total break 15* 4 = 60 mins = 1 hr

So in actual time taken to travel = 4hrs - 1hrs = 3hrs

so,
highway = 60 (miles) * 3 (hrs) = 180 (miles)
county = 40 (miles) * 3 (hrs) = 120 (mile)

so, 180-120 = 60
Senior Manager
Joined: 15 Feb 2011
Posts: 263
Followers: 4

Kudos [?]: 155 [0], given: 9

### Show Tags

30 Aug 2011, 22:49
Thanks guys...OA is 60
Re: Speed Distance!!   [#permalink] 30 Aug 2011, 22:49
Similar topics Replies Last post
Similar
Topics:
4 If a car moving at the speed of x km/hr travels a distance 5 29 Jun 2013, 20:27
108 In racing over a given distance d at uniform speed, A can be 23 09 Jul 2012, 02:42
Cyclist Speed Varies, maximum distance travel in 7 hours? 2 11 Mar 2012, 14:14
Time speed and distance problem - require assistance 3 07 Jun 2011, 10:33
distance problem 4 26 Jul 2010, 21:47
Display posts from previous: Sort by