Jazzmin wrote:
Tom and Jerry are filling up 500 water balloons a piece. It takes Tom 2 hours longer than Jerry to fill up 500 water balloons. Jerry can fill 50% more water balloons per hour than Tom. How many water balloons per hour can Jerry fill?
a. 125
b. 150
c. 180
d. 200
e. 250
Though i didn't get the answer at first, can someone validate this approach
Tom will take 2 hrs more than Jerry, Tom and Jerry are filling up 500 water balloons a piece, meaning they both will fill 500 balloons each
Jerry can fill 50% more water balloons per hour than Tom(
difference between rate is given) -> This will mean that T was 10 balloons/hour Jerry would be 15 balloons/hour
Will just consider the options directly
Work = Rate * time
500/ time = Rate, Plug in values for hrs
a) Jerry = 125 balloons/hr, this means Tom would have been = 83.33 balloons/hr - > this is our Answer
Jerry can take x hours, then Tom will take x+2 hrs
J = 125 *4 = 500
T = 83.33 * 6 = 499.98
b. Jerry = 150, this means Tom would have been = 100 balloons/hr, difference in hours is less than 2
J = 150 * ~3.86 = 500 ( for this to exist, we have to ensure that it will give us a value of 500)
T = 100 * 5 = 500
c. Jerry = 180, this means Tom would have been = 120
here as well, when you compute the values, the difference in hours is less than 2
We can get the answer like this.
_________________
If you notice any discrepancy in my reasoning, please let me know. Lets improve together.
Quote which i can relate to.
Many of life's failures happen with people who do not realize how close they were to success when they gave up.