GMAT Question of the Day: Daily via email | Daily via Instagram New to GMAT Club? Watch this Video

It is currently 17 Jan 2020, 18:27

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

Jim travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Find Similar Topics 
Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 60460
Jim travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the  [#permalink]

Show Tags

New post 14 Mar 2016, 07:21
1
4
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  5% (low)

Question Stats:

92% (01:17) correct 8% (01:26) wrong based on 248 sessions

HideShow timer Statistics

VP
VP
avatar
P
Joined: 07 Dec 2014
Posts: 1224
Re: Jim travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the  [#permalink]

Show Tags

New post 15 Mar 2016, 13:04
(3 hours)(60 mph)+(5 hours)(24 mph)=300 total miles
(300 total miles)/(8 total hours)=37.5 mph average speed
Intern
Intern
avatar
Joined: 17 Mar 2016
Posts: 3
Re: Jim travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the  [#permalink]

Show Tags

New post 22 Mar 2016, 11:21
First of all you cannot just add up the speed and divide by the total hours. You have to find the total combined time and total distance for the trip.

Therefore, it is helpful to refer to a table such as the one below.


Since the total distance is 300 miles and the total amout of hours is 8, one can solve for the average speed

\(\frac{300}{8}=37.5 mph\)

Answer is B)
Attachments

Unbenannt.JPG
Unbenannt.JPG [ 19.86 KiB | Viewed 11556 times ]

GMAT Club Legend
GMAT Club Legend
User avatar
V
Joined: 12 Sep 2015
Posts: 4214
Location: Canada
Re: Jim travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the  [#permalink]

Show Tags

New post 22 Mar 2016, 15:00
1
Bunuel wrote:
Jim travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the remaining 5 hours at 24 mph speed. What is the average speed of Jim's travel in mph?

A. 36 mph
B. 37.5 mph
C. 42 mph
D. 42.5 mph
E. 48 mph


The question has been answered nicely already, so I won't get into that.

However, if you're not sure how to proceed with the questions or you're pressed for time, you can get to a 50-50 guessing situation in about 10 seconds.
IF Jim traveled at 60 mph for the SAME amount of time that he traveled at 24 mph, then the average speed would be the average of 60 and 24.
That is, if he had spent the same time driving at each speed, his average speed WOULD HAVE been 42 mph, since (60+24)/2 = 42

HOWEVER, since Jim actually spent MORE TIME driving at 24mph, his average speed will be closer to 24mph than to 60mph.
In other words, his average speed will be LESS THAN 42 mph
This means the correct answer is either A or B.
Guess and move on.

Cheers,
Brent
_________________
Test confidently with gmatprepnow.com
Image
Intern
Intern
avatar
B
Joined: 12 Jul 2016
Posts: 17
Re: Jim travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the  [#permalink]

Show Tags

New post 29 May 2017, 10:14
1
60*3 = 180
+
24*5= 120
120+180 =300
Speed= Distance/Time = 300/8 = 150/4=75/2=37.5

Answer B
Manager
Manager
avatar
B
Joined: 03 Aug 2017
Posts: 103
Re: Jim travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the  [#permalink]

Show Tags

New post 09 Dec 2019, 07:43
Bunuel wrote:
Jim travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the remaining 5 hours at 24 mph speed. What is the average speed of Jim's travel in mph?

A. 36 mph
B. 37.5 mph
C. 42 mph
D. 42.5 mph
E. 48 mph


tIME = 3 S=60 d=ST = 60*3 =180 miles
time 2 = s=24 d st = 120 Miles

Total d = 180+120 =300
Total time =5+3= 8

Total Avg speed = Total Distance / total time = 300/8 = 37.5 or B
GMAT Club Bot
Re: Jim travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the   [#permalink] 09 Dec 2019, 07:43
Display posts from previous: Sort by

Jim travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  





Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne