Last visit was: 19 Jun 2024, 13:08 It is currently 19 Jun 2024, 13:08
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
SORT BY:
Date
Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 93791
Own Kudos [?]: 633136 [2]
Given Kudos: 82365
Send PM
GMAT Club Legend
GMAT Club Legend
Joined: 12 Sep 2015
Posts: 6811
Own Kudos [?]: 30589 [3]
Given Kudos: 799
Location: Canada
Send PM
Director
Director
Joined: 07 Jan 2022
Posts: 587
Own Kudos [?]: 446 [2]
Given Kudos: 725
Schools: NUS '25 (A)
GMAT 1: 740 Q51 V38
GPA: 4
Send PM
GMAT Club Legend
GMAT Club Legend
Joined: 12 Sep 2015
Posts: 6811
Own Kudos [?]: 30589 [1]
Given Kudos: 799
Location: Canada
Send PM
Re: Neel and Jacob start from opposite ends of a 28-mile trail and begin [#permalink]
1
Kudos
Expert Reply
Top Contributor
kungfury42 wrote:
Actually we didn't have to do so much, since they travel for the same amount of time from starting till meeting, the distances travelled by them would be in the ratio of their speeds.

Distance covered by Neil
= \(\frac{4}{(4+3)}*28\)
= \(\frac{4}{7}*28\)
= \(4*4\)
= \(16\)

Hence, option D.


Excellent (i.e., super fast) solution!!!
Kudos for you, kungfury42!
Intern
Intern
Joined: 07 Mar 2021
Posts: 10
Own Kudos [?]: 10 [2]
Given Kudos: 71
Send PM
Neel and Jacob start from opposite ends of a 28-mile trail and begin [#permalink]
2
Bookmarks
Since both are travelling in opp directions, add their speed (3+4) = 7mph

Now since they both start at opposite ends of a 28 mile track, they will meet when they both cover 28 miles in total. So time = 28/7 = 4 hr

They will meet after 4 hrs, distance travelled by Neel = 4 hr * 4mph = 16 miles

Hence option D
GMAT Club Bot
Neel and Jacob start from opposite ends of a 28-mile trail and begin [#permalink]
Moderator:
Math Expert
93791 posts