GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

It is currently 19 Nov 2018, 21:48

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel
Events & Promotions in November
PrevNext
SuMoTuWeThFrSa
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
Open Detailed Calendar
  • How to QUICKLY Solve GMAT Questions - GMAT Club Chat

     November 20, 2018

     November 20, 2018

     09:00 AM PST

     10:00 AM PST

    The reward for signing up with the registration form and attending the chat is: 6 free examPAL quizzes to practice your new skills after the chat.
  • The winning strategy for 700+ on the GMAT

     November 20, 2018

     November 20, 2018

     06:00 PM EST

     07:00 PM EST

    What people who reach the high 700's do differently? We're going to share insights, tips and strategies from data we collected on over 50,000 students who used examPAL.

A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 2

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 50672
A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 2  [#permalink]

Show Tags

New post 13 Feb 2018, 04:46
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  25% (medium)

Question Stats:

71% (01:29) correct 29% (01:50) wrong based on 99 sessions

HideShow timer Statistics

A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 240 miles away, at 4:41 p.m. on the same day. What was the approximate average speed of the
truck on this trip?

(A) 20 mph

(B) 34 mph

(C) 50 mph

(D) 54 mph

(E) 72 mph

_________________

New to the Math Forum?
Please read this: Ultimate GMAT Quantitative Megathread | All You Need for Quant | PLEASE READ AND FOLLOW: 12 Rules for Posting!!!

Resources:
GMAT Math Book | Triangles | Polygons | Coordinate Geometry | Factorials | Circles | Number Theory | Remainders; 8. Overlapping Sets | PDF of Math Book; 10. Remainders | GMAT Prep Software Analysis | SEVEN SAMURAI OF 2012 (BEST DISCUSSIONS) | Tricky questions from previous years.

Collection of Questions:
PS: 1. Tough and Tricky questions; 2. Hard questions; 3. Hard questions part 2; 4. Standard deviation; 5. Tough Problem Solving Questions With Solutions; 6. Probability and Combinations Questions With Solutions; 7 Tough and tricky exponents and roots questions; 8 12 Easy Pieces (or not?); 9 Bakers' Dozen; 10 Algebra set. ,11 Mixed Questions, 12 Fresh Meat

DS: 1. DS tough questions; 2. DS tough questions part 2; 3. DS tough questions part 3; 4. DS Standard deviation; 5. Inequalities; 6. 700+ GMAT Data Sufficiency Questions With Explanations; 7 Tough and tricky exponents and roots questions; 8 The Discreet Charm of the DS; 9 Devil's Dozen!!!; 10 Number Properties set., 11 New DS set.


What are GMAT Club Tests?
Extra-hard Quant Tests with Brilliant Analytics

Intern
Intern
avatar
B
Joined: 28 Sep 2017
Posts: 4
GMAT 1: 620 Q43 V36
WE: Business Development (Non-Profit and Government)
Re: A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 2  [#permalink]

Show Tags

New post 13 Feb 2018, 06:42
Answer is E.

Simple way to do it is to just add 7 minutes to both start time and arrival time, making it 12:00 and 4:48 pm, making it easily calculate it in hours form -> 4 hours 48 minutes -> 4.8 hours

240 miles/4.8 hours = 50 mph.
Board of Directors
User avatar
P
Status: QA & VA Forum Moderator
Joined: 11 Jun 2011
Posts: 4230
Location: India
GPA: 3.5
WE: Business Development (Commercial Banking)
GMAT ToolKit User Premium Member
Re: A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 2  [#permalink]

Show Tags

New post 13 Feb 2018, 07:21
Bunuel wrote:
A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 240 miles away, at 4:41 p.m. on the same day. What was the approximate average speed of the
truck on this trip?

(A) 20 mph

(B) 34 mph

(C) 50 mph

(D) 54 mph

(E) 72 mph


11:53 to 12:53 = 1 Hour
12:53 to 1:53 = 1 Hour
1:53 to 2:53 = 1 Hour
2:53 to 3:53 = 1 Hour
3:53 to 4:11 = 18 min

Total we have 258/60 Hr = 4.30 Hours

Final speed is 240 /4.30 = 55.81 Miles/Hour, IMHO (D)

_________________

Thanks and Regards

Abhishek....

PLEASE FOLLOW THE RULES FOR POSTING IN QA AND VA FORUM AND USE SEARCH FUNCTION BEFORE POSTING NEW QUESTIONS

How to use Search Function in GMAT Club | Rules for Posting in QA forum | Writing Mathematical Formulas |Rules for Posting in VA forum | Request Expert's Reply ( VA Forum Only )

Intern
Intern
avatar
B
Joined: 20 Feb 2017
Posts: 3
Re: A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 2  [#permalink]

Show Tags

New post 13 Feb 2018, 11:03
Abhishek009 wrote:
Bunuel wrote:
A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 240 miles away, at 4:41 p.m. on the same day. What was the approximate average speed of the
truck on this trip?

(A) 20 mph

(B) 34 mph

(C) 50 mph

(D) 54 mph

(E) 72 mph


11:53 to 12:53 = 1 Hour
12:53 to 1:53 = 1 Hour
1:53 to 2:53 = 1 Hour
2:53 to 3:53 = 1 Hour
3:53 to 4:11 = 18 min

Total we have 258/60 Hr = 4.30 Hours

Final speed is 240 /4.30 = 55.81 Miles/Hour, IMHO (D)

The arrived time is 4:41. So the answer is C: 50 mph
Senior SC Moderator
avatar
V
Joined: 22 May 2016
Posts: 2115
Premium Member CAT Tests
A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 2  [#permalink]

Show Tags

New post 13 Feb 2018, 16:57
Bunuel wrote:
A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 240 miles away, at 4:41 p.m. on the same day. What was the approximate average speed of the
truck on this trip?

(A) 20 mph

(B) 34 mph

(C) 50 mph

(D) 54 mph

(E) 72 mph

11:53 a.m. to 12:00 = 7 minutes
12:00 to 4:00 p.m. = 4 hours
4:00 to 4:41 = 41 minutes
41 + 7 = 48 minutes total
4 hours total

48 minutes = \(\frac{48}{60} = \frac{4}{5} = 0.8\) hours
4 hours + 0.8 hours = 4.8 hours = time taken

\(\frac{D}{T}= R\)

\(\frac{240miles}{4.8hrs}= 50\)
miles per hour

Answer C

To make the arithmetic faster, use \(4\frac{4}{5}\) hours = \(\frac{24}{5}\) hours
\(\frac{240}{\frac{24}{5}} = 240 * \frac{5}{24} = 50\) mph
Target Test Prep Representative
User avatar
P
Status: Founder & CEO
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 14 Oct 2015
Posts: 4170
Location: United States (CA)
Re: A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 2  [#permalink]

Show Tags

New post 16 Feb 2018, 09:29
Bunuel wrote:
A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 240 miles away, at 4:41 p.m. on the same day. What was the approximate average speed of the
truck on this trip?

(A) 20 mph

(B) 34 mph

(C) 50 mph

(D) 54 mph

(E) 72 mph


The trip took 4 hours and 48 minutes = 4 hours and 48/60 hours = 4 hours and 4/5 hours = 24/5 hours.

Thus, the average speed is 240/(24/5) = 1200/24 = 50 mph.

Answer: C
_________________

Scott Woodbury-Stewart
Founder and CEO

GMAT Quant Self-Study Course
500+ lessons 3000+ practice problems 800+ HD solutions

Manager
Manager
User avatar
B
Joined: 16 May 2017
Posts: 51
GPA: 3.8
WE: Medicine and Health (Health Care)
Re: A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 2  [#permalink]

Show Tags

New post 21 Oct 2018, 02:51
Time taken by Newton to travel = 11:53 am - 4:41 pm= 4 hours 48 mins= 24/5 hrs
Distance= 280 miles

Speed= distance/time= 280*5/24= 50 mph

Ans(C)
GMAT Club Bot
Re: A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 2 &nbs [#permalink] 21 Oct 2018, 02:51
Display posts from previous: Sort by

A truck departed from Newton at 11:53 a.m. and arrived in Far City, 2

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


Copyright

GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions and Privacy Policy| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.