GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

 It is currently 15 Oct 2019, 14:20 GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.  The average price of 10 books is Rs.12 while the average price of 8 of

 new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Math Expert V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 58340
The average price of 10 books is Rs.12 while the average price of 8 of  [#permalink]

Show Tags 00:00

Difficulty:   25% (medium)

Question Stats: 100% (02:21) correct 0% (00:00) wrong based on 8 sessions

HideShow timer Statistics

The average price of 10 books is Rs.12 while the average price of 8 of these books is Rs.11.75. Of the remaining two books, if the price of one book is 60% more than the price of the other, what is the price of each of these two books?

A. Rs.10, Rs.16
B. Rs.12, Rs.18
C. Rs.14, Rs.20
D. Rs.16, Rs.24
E. Rs.18, Rs.26

_________________
VP  D
Joined: 31 Oct 2013
Posts: 1471
Concentration: Accounting, Finance
GPA: 3.68
WE: Analyst (Accounting)
Re: The average price of 10 books is Rs.12 while the average price of 8 of  [#permalink]

Show Tags

Bunuel wrote:
The average price of 10 books is Rs.12 while the average price of 8 of these books is Rs.11.75. Of the remaining two books, if the price of one book is 60% more than the price of the other, what is the price of each of these two books?

A. Rs.10, Rs.16
B. Rs.12, Rs.18
C. Rs.14, Rs.20
D. Rs.16, Rs.24
E. Rs.18, Rs.26

Total cost of 10 books = 10*12 = 120.

Total cost of 8 books = 8 * 11.75 = 94

Total cost of the remaining 2 books = 26.

NOTE: the price of one book is 60% more than the price of the other. It can be translated as follows:

let price of 1 book is x. other must be 160% of x. 160/100 * x = 1.6x.

x + 1.6x = 26

2.6x = 26

x = 26/2.6

x = 260 / 26.

x = 10.

cost of a book = 10

cost of the other one = 1.6*10 = 16.

A is the correct answer.
GMAT Club Legend  D
Joined: 18 Aug 2017
Posts: 4999
Location: India
Concentration: Sustainability, Marketing
GPA: 4
WE: Marketing (Energy and Utilities)
Re: The average price of 10 books is Rs.12 while the average price of 8 of  [#permalink]

Show Tags

Bunuel wrote:
The average price of 10 books is Rs.12 while the average price of 8 of these books is Rs.11.75. Of the remaining two books, if the price of one book is 60% more than the price of the other, what is the price of each of these two books?

A. Rs.10, Rs.16
B. Rs.12, Rs.18
C. Rs.14, Rs.20
D. Rs.16, Rs.24
E. Rs.18, Rs.26

cost of 8 books = 11.75*8 = 94
and 2 books = 120-94 ; 26
so for 2 books ; x+1.6x= 26
x= 10
and 1.6x = 16
IMO A Re: The average price of 10 books is Rs.12 while the average price of 8 of   [#permalink] 21 Feb 2019, 09:12
Display posts from previous: Sort by

The average price of 10 books is Rs.12 while the average price of 8 of

 new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics

 Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne  