Bunuel wrote:

A bus trip of 450 miles would have taken 1 hour less if the average speed S for the trip had been greater by 5 miles per hour. What was the average speed S, in miles per hour, for the trip?

(A) 10

(B) 40

(C) 45

(D) 50

(E) 55

Kudos for a correct solution.

**Quote:**

450 miles would have taken 1 hour less if the average speed S for the trip had been greater by 5 miles per hour.

So, S must completely divide 450

Hence among the given options only options (A) , (C) & (D) is possible...

Further ( S + 5 ) must completely divide 450 , hence among (A) , (C) & (D) only options (A) & (C) is possible...

Now, check option (A) or option (C) , I am taking option (A) -

450/10 = 45

450/15 = 30

This doesn't hold good, so answer will be (C)....

Check option (C) to be double sure -

450/45 = 10

450/50 = 9

See difference is 1 hour, this is definitely our answer...

Hence Answer will be (C)
_________________

Thanks and Regards

Abhishek....

PLEASE FOLLOW THE RULES FOR POSTING IN QA AND VA FORUM AND USE SEARCH FUNCTION BEFORE POSTING NEW QUESTIONS

How to use Search Function in GMAT Club | Rules for Posting in QA forum | Writing Mathematical Formulas |Rules for Posting in VA forum | Request Expert's Reply ( VA Forum Only )