GMAT Question of the Day: Daily via email | Daily via Instagram New to GMAT Club? Watch this Video

 It is currently 25 May 2020, 04:03

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work fo

Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Director
Joined: 07 Jun 2004
Posts: 542
Location: PA
A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work fo  [#permalink]

### Show Tags

18 Aug 2010, 08:35
1
00:00

Difficulty:

(N/A)

Question Stats:

91% (01:01) correct 9% (01:21) wrong based on 23 sessions

### HideShow timer Statistics

A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work for 3 hours , how many hours will it take A to finsih the rest of the job
Senior Manager
Status: Time to step up the tempo
Joined: 24 Jun 2010
Posts: 311
Location: Milky way
Schools: ISB, Tepper - CMU, Chicago Booth, LSB
Re: A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work fo  [#permalink]

### Show Tags

18 Aug 2010, 08:49
1
rxs0005 wrote:
A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work for 3 hours , how many hours will it take A to finsih the rest of the job

Answer: A would finish the job in 3 hours time.

In 3 hours, A would complete 1/4th of the job and B would complete 1/2 of the job.

Hence total job completed in 3 hours is 3/4th.

Rest 1/4 would be completed by A in 3 hours.
Senior SC Moderator
Joined: 22 May 2016
Posts: 3847
A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work fo  [#permalink]

### Show Tags

22 Aug 2017, 07:16
rxs0005 wrote:
A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work for 3 hours , how many hours will it take A to finsih the rest of the job

A's rate is $$\frac{1job}{12hrs}$$

B's rate is $$\frac{1job}{6hrs}$$

They work together for three hours; add their rates.

$$\frac{1}{12}$$ + $$\frac{1}{6}$$ = $$\frac{1}{4}$$

$$rt=W$$ is the work they will finish in 3 hours:

$$\frac{1}{4}$$* 3 = $$\frac{3}{4}$$ of the job (work) is finished.

A will finish the remaining $$\frac{1}{4}$$W in $$W/r= t$$:

$$\frac{\frac{1}{4}}{\frac{1}{12}}$$ = 3 hours for A to finish the rest of the work
_________________
Visit SC Butler, here! Get two SC questions to practice, whose links you can find by date.

Our lives begin to end the day we become silent about things that matter. -- Dr. Martin Luther King, Jr.
Board of Directors
Status: QA & VA Forum Moderator
Joined: 11 Jun 2011
Posts: 4989
Location: India
GPA: 3.5
Re: A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work fo  [#permalink]

### Show Tags

22 Aug 2017, 07:45
rxs0005 wrote:
A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work for 3 hours , how many hours will it take A to finsih the rest of the job

Let the total work be 12 units

Efficiency of A = 1 unit/hr
Efficiency of B = 2 unit/hr

Combined Efficiency of A & B = 3 unit/hr

Quote:
If A and B work for 3 hours

Work completed is 3*3 = 9 units , work remaining is 3 units.

So, A will complete the remaining work in 3 hours.
_________________
Thanks and Regards

Abhishek....

PLEASE FOLLOW THE RULES FOR POSTING IN QA AND VA FORUM AND USE SEARCH FUNCTION BEFORE POSTING NEW QUESTIONS

How to use Search Function in GMAT Club | Rules for Posting in QA forum | Writing Mathematical Formulas |Rules for Posting in VA forum | Request Expert's Reply ( VA Forum Only )
Intern
Joined: 21 Aug 2017
Posts: 3
Re: A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work fo  [#permalink]

### Show Tags

22 Aug 2017, 23:45
All the solutions appear to me as \\ frac {1} like this type it is not clearly legible what to do

Sent from my XT1022 using GMAT Club Forum mobile app
Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 64093
Re: A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work fo  [#permalink]

### Show Tags

22 Aug 2017, 23:54
subham0001 wrote:
All the solutions appear to me as \\ frac {1} like this type it is not clearly legible what to do

Sent from my XT1022 using GMAT Club Forum mobile app

_________________
Target Test Prep Representative
Status: Founder & CEO
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 14 Oct 2015
Posts: 10543
Location: United States (CA)
Re: A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work fo  [#permalink]

### Show Tags

24 Aug 2017, 15:06
rxs0005 wrote:
A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work for 3 hours , how many hours will it take A to finsih the rest of the job

We can let the rate of A = 1/12, the rate of B = 1/6, the time of A = t + 3 (where t is the number of hours it takes A to finish the rest of the job), and the time of B = 3. Thus:

(1/12)(t + 3) + (1/6)3 = 1

(t + 3)/12 + 1/2 = 1

(t + 3)/12 = 1/2

Multiplying by 12, we have:

t + 3 = 6

t = 3
_________________

# Scott Woodbury-Stewart

Founder and CEO

Scott@TargetTestPrep.com
202 Reviews

5-star rated online GMAT quant
self study course

See why Target Test Prep is the top rated GMAT quant course on GMAT Club. Read Our Reviews

If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "Kudos" button.

Manager
Joined: 17 Feb 2017
Posts: 77
Location: India
GMAT 1: 720 Q49 V40
GPA: 3.69
A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work fo  [#permalink]

### Show Tags

27 Aug 2017, 02:16
2
guys today i will show you a way to solve word problems which avoids fractions and tedious calculations which can help you solve hard complex problems in 90 secs. I have used it in gmat and it saved me a lot of time

for this sum
assume the job as 24 ( this number can be any lcm of the time take)
rate for a =24/12
= 2 units/hr
rate for b = 24/6
= 4 units/hr
if a and b work for 3 hrs together rate is 2+4=6
work done is 6*3=18 units
work left is 24-18=6 units
time taken by a to finish the job is 6/2=3

this approach can be applied to any sum of work rate . it gives fast results only assumption is the unit of work. For a sum to fill water in a tank you assume the capacity of tank
Intern
Joined: 21 Aug 2017
Posts: 3
Re: A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work fo  [#permalink]

### Show Tags

16 Nov 2017, 22:02
Bunuel wrote:
subham0001 wrote:
All the solutions appear to me as \\ frac {1} like this type it is not clearly legible what to do

Sent from my XT1022 using GMAT Club Forum mobile app

I am using the app but on browser its okay.

Sent from my XT1022 using GMAT Club Forum mobile app
Manager
Joined: 04 Feb 2018
Posts: 51
A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work fo  [#permalink]

### Show Tags

07 Aug 2019, 02:50
Let total job be 24 units.

Efficiency of A = 24/12 = 2 units per hour
Efficiency of B = 24/6 = 4 units per hour
Job completed by A in 3 hours = 2 x 3 = 6 units
Job completed by B in 3 hours = 4 x 3 = 12 units
Total Job completed = 18 units
Balance (leftover) = 24-18 =6 units.
At A's current efficiency of 2 units per hour, the rest of the job will be completed in 3 hours [6 units/(2 units/hour)]
A can do a job in 12 hrs B can do a job in 6 hours. If A and B work fo   [#permalink] 07 Aug 2019, 02:50