Last visit was: 19 Nov 2025, 07:51 It is currently 19 Nov 2025, 07:51
Close
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.
Close
Request Expert Reply
Confirm Cancel
User avatar
Evo23
Joined: 18 Jan 2020
Last visit: 26 Aug 2021
Posts: 74
Own Kudos:
174
 [9]
Given Kudos: 269
Posts: 74
Kudos: 174
 [9]
5
Kudos
Add Kudos
4
Bookmarks
Bookmark this Post
avatar
devagrwl
Joined: 25 Mar 2020
Last visit: 19 Jul 2022
Posts: 1
Given Kudos: 7
Posts: 1
Kudos: 0
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
avatar
Akshayhu
Joined: 18 May 2021
Last visit: 25 Nov 2022
Posts: 1
Given Kudos: 31
Posts: 1
Kudos: 0
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Hi

Some one please explain question 7 ?
User avatar
Sajjad1994
User avatar
GRE Forum Moderator
Joined: 02 Nov 2016
Last visit: 19 Nov 2025
Posts: 17,289
Own Kudos:
49,305
 [2]
Given Kudos: 6,179
GPA: 3.62
Products:
Posts: 17,289
Kudos: 49,305
 [2]
2
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Akshayhu
Hi

Some one please explain question 7 ?

Explanation

7. Information in the passage supports which of the following statements about brachiopods?

Difficulty Level: 700

Explanation

To answer this question one needs to read and understad the paragraph three

The adaptive advantages of uniformity for brachiopods can be seen by considering specialization, a process that occurs as a result of prolonged colonization of a uniform substrate. Those that can survive on many surfaces are called generalists, while those that can survive on a limited range of substrates are called specialists. One specialist species, for example, has valves weighted at the base, a characteristic that assures that the organism is properly positioned for feeding in mud and similar substrates; other species secrete glue allowing them to survive on the face of underwater cliffs. The fossil record demonstrates that most brachiopod lineages have followed a trend toward increased specialization. However, during periods of environmental instability, when a particular substrate to which a specialist species has adapted is no longer available, the species quickly dies out. Generalists, on the other hand, are not dependent on a particular substrate, and are thus less vulnerable to environmental change. One study of the fossil record revealed a mass extinction of brachiopods following a change in sedimentation from chalk to clay. Of the 35 brachiopod species found in the chalk, only 6 survived in the clay, all of them generalists.

I. Few brachiopods living in prehistoric times were specialists.

This is opposite what is stated in the paragraph pasted above.

II. A tendency toward specialization, though typical, is not inevitable.

This is true according to the paragraph above

III. Specialist species dominate in all but arctic and subarctic waters.

This cannot be validated with the help of the passage so is out of context.

Only two stands out there and the answer is B
avatar
RahulHGGmat
Joined: 06 Jun 2020
Last visit: 14 Jan 2022
Posts: 78
Own Kudos:
Given Kudos: 286
Posts: 78
Kudos: 15
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Hi Expert,

Request you to explain question no 1.

I am unable to ascertain why D is an incorrect option.
User avatar
bM22
User avatar
Retired Moderator
Joined: 05 May 2016
Last visit: 17 Jul 2025
Posts: 716
Own Kudos:
784
 [1]
Given Kudos: 1,316
Location: India
Products:
Posts: 716
Kudos: 784
 [1]
1
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
RahulHGGmat
Hi Expert,

Request you to explain question no 1.

I am unable to ascertain why D is an incorrect option.


Hi RahulHGGmat,

Quote:
(D) reconciling opposing explanations for brachiopods’ lack of evolutionary success

Option D is incorrect because author is not reconciling opposing explanations. The author mentions in the beginning that the Brachiopods have been unable to compete successfully with other marine organisms in the evolutionary struggle, and later counters it mentioning that the conventional view needs revising. Through the passage we can infer that author focuses more on advantages of uniformity in brachiopods.
Thus B is the correct answer.

Hope This Helps.
Thanks.
User avatar
Akshaynandurkar
Joined: 29 Apr 2023
Last visit: 19 Jan 2025
Posts: 70
Own Kudos:
Given Kudos: 104
Location: India
GMAT Focus 1: 635 Q84 V86 DI74
GMAT Focus 1: 635 Q84 V86 DI74
Posts: 70
Kudos: 28
Kudos
Add Kudos
Bookmarks
Bookmark this Post
Sajjad1994
Akshayhu
Hi

Some one please explain question 7 ?

Explanation

7. Information in the passage supports which of the following statements about brachiopods?

Difficulty Level: 700

Explanation

To answer this question one needs to read and understad the paragraph three

The adaptive advantages of uniformity for brachiopods can be seen by considering specialization, a process that occurs as a result of prolonged colonization of a uniform substrate. Those that can survive on many surfaces are called generalists, while those that can survive on a limited range of substrates are called specialists. One specialist species, for example, has valves weighted at the base, a characteristic that assures that the organism is properly positioned for feeding in mud and similar substrates; other species secrete glue allowing them to survive on the face of underwater cliffs. The fossil record demonstrates that most brachiopod lineages have followed a trend toward increased specialization. However, during periods of environmental instability, when a particular substrate to which a specialist species has adapted is no longer available, the species quickly dies out. Generalists, on the other hand, are not dependent on a particular substrate, and are thus less vulnerable to environmental change. One study of the fossil record revealed a mass extinction of brachiopods following a change in sedimentation from chalk to clay. Of the 35 brachiopod species found in the chalk, only 6 survived in the clay, all of them generalists.

I. Few brachiopods living in prehistoric times were specialists.

This is opposite what is stated in the paragraph pasted above.

II. A tendency toward specialization, though typical, is not inevitable.

This is true according to the paragraph above

III. Specialist species dominate in all but arctic and subarctic waters.

This cannot be validated with the help of the passage so is out of context.

Only two stands out there and the answer is B
One study of the fossil record revealed a mass extinction of brachiopods following a change in sedimentation from chalk to clay. Of the 35 brachiopod species found in the chalk, only 6 survived in the clay, all of them generalists.

This sentence from passage suggests that there were few (29) species that were specialists. Fossil records means this study was done over prehistoric BP
so statement 1 is correct.

I understand that it is not the only option that every organism will eventually become specialists. it may happen that they remain generalists. so I agree with statement 2 but how statement 1 could be wrong
Moderators:
GMAT Club Verbal Expert
7443 posts
GMAT Club Verbal Expert
231 posts
GRE Forum Moderator
17289 posts
189 posts