GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

 It is currently 12 Dec 2018, 04:52

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

## Events & Promotions

###### Events & Promotions in December
PrevNext
SuMoTuWeThFrSa
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Open Detailed Calendar
• ### The winning strategy for 700+ on the GMAT

December 13, 2018

December 13, 2018

08:00 AM PST

09:00 AM PST

What people who reach the high 700's do differently? We're going to share insights, tips and strategies from data we collected on over 50,000 students who used examPAL.
• ### GMATbuster's Weekly GMAT Quant Quiz, Tomorrow, Saturday at 9 AM PST

December 14, 2018

December 14, 2018

09:00 AM PST

10:00 AM PST

10 Questions will be posted on the forum and we will post a reply in this Topic with a link to each question. There are prizes for the winners.

# Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was

Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Director
Joined: 07 Aug 2011
Posts: 538
GMAT 1: 630 Q49 V27
Re: Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was  [#permalink]

### Show Tags

12 Feb 2015, 09:14
gurpreetsingh wrote:
ratio of distance covered = ratio of their speed in time t

hence $$\frac{95}{99.75} = \frac{vK}{vJ}$$ --1

now Jane is 0.25 meter behind, suppose it overtakes him at x from 100m mark.

again using
ratio of distance covered = ratio of their speed in time t

$$\frac{(x+0.25)}{x} = \frac{vJ}{vK}$$---2

multiply equation 1 and 2
$$\frac{95}{99.75} = \frac{x}{(x+0.25)}$$ => x =5

hence Jane needs to cover x+0.25 = 5.25

Very elegant solution !!
doable in 2minutes .
+1 Kudos
thank you .
_________________

Thanks,
Lucky

_______________________________________________________
Kindly press the to appreciate my post !!

Intern
Joined: 09 Dec 2014
Posts: 6
Concentration: Economics, Finance
GPA: 4
Re: Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was  [#permalink]

### Show Tags

23 Feb 2015, 01:09
How do you calculate 99.75/4.75 so easily ? I solved the problem quite quickly but got completely stuck in that calculation... Do you have a more straightforward way to solve that than doing the division as in primary school ?
Director
Joined: 07 Aug 2011
Posts: 538
GMAT 1: 630 Q49 V27
Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was  [#permalink]

### Show Tags

23 Feb 2015, 01:45
Lapetiteflo wrote:
How do you calculate 99.75/4.75 so easily ? I solved the problem quite quickly but got completely stuck in that calculation... Do you have a more straightforward way to solve that than doing the division as in primary school ?

Your are missing something , it should be X=95*0.25/4.75 and you do not need to solve all fraction numbers .

0.25 = 1/4
4.75 = 4 3/4

95*1/4* 4/19 = 5.

so 5+0.25 = 5.25 ans.
_________________

Thanks,
Lucky

_______________________________________________________
Kindly press the to appreciate my post !!

Veritas Prep GMAT Instructor
Joined: 16 Oct 2010
Posts: 8665
Location: Pune, India
Re: Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was  [#permalink]

### Show Tags

23 Feb 2015, 02:24
Lapetiteflo wrote:
How do you calculate 99.75/4.75 so easily ? I solved the problem quite quickly but got completely stuck in that calculation... Do you have a more straightforward way to solve that than doing the division as in primary school ?

Even if you actually had 99.75/4.75, calculating this is also quite simple.

99.75/4.75 = 9975/475 (get rid of the decimals by multiplying and dividing by 100)

Now, you need to find common factors. Any number ending in 25/50/75/00 will be divisible by 25. Now the question is 9975 is which multiple of 25. Note that if 9975 had another 25, it would have been 10,000 and that is 25*400. So 9975 must be 25*399.
Similarly if 475 had another 25, it would have been 500 and 25*20 = 500. So 25*19 = 475

We get 9975/475 = 399/19 = 21
_________________

Karishma
Veritas Prep GMAT Instructor

Intern
Joined: 22 Jun 2011
Posts: 19
Concentration: Finance, Other
WE: Information Technology (Health Care)
Re: Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was  [#permalink]

### Show Tags

05 Mar 2015, 07:44
I solved it using easy unitary method and got it right..
Intern
Joined: 06 Jun 2014
Posts: 46
Re: Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was  [#permalink]

### Show Tags

09 Apr 2015, 14:33
This is what I did, but need to admit it took a while. So i first start to find teh gain of Jane when Karen passes one meter, so I get 99.75/95=1.05. this means that for every meter that Karen goes Jane will have traveled 1.05meter. so now is streight foreward. originaly JAne needs to pass 5 meters to overtake KAren, so JAne will need 5*1.05=5.25 meters.
Intern
Joined: 27 Apr 2015
Posts: 8
Re: Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was  [#permalink]

### Show Tags

22 May 2015, 08:15
Bunuel wrote:
neoreaves wrote:
Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was beaten by 0.25m. In how many meters more would Jane have overtaken Karen?

We are asked: In how many meters more would Jane have overtaken Karen? So I think we are asked to calculate the distance Jane should cover to overtake Karen but all solutions above are calculating the distance Karen should cover. Can you please post answer choices to clear my doubts.

Anyway below is my solution:

Jane covered $$100m-0.25m=99.75m$$ and Karen covered $$100-5=95m$$ (in the same time interval).

Initial distance between them was $$5m$$ and final distance between Jane and Karen was $$0.25m$$. Thus Jane gained $$99.75m-95m=4.75m$$ over Karen in $$99.75m$$, hence Jane is gaining $$1m$$ over Karen in every $$\frac{99.75}{4.75}=21m$$.

Hence, Jane in order to gain remaining $$0.25m$$ over Karen should cover $$21*0.25=5.25m$$.

Bunuel, how would someone go about calculating that 99.75/4.75 = 21 on the test with everything else in 2 min? Is there an easy way to do these decimal divisions?
Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 51121
Re: Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was  [#permalink]

### Show Tags

22 May 2015, 08:21
torontoclub15 wrote:
Bunuel wrote:
neoreaves wrote:
Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was beaten by 0.25m. In how many meters more would Jane have overtaken Karen?

We are asked: In how many meters more would Jane have overtaken Karen? So I think we are asked to calculate the distance Jane should cover to overtake Karen but all solutions above are calculating the distance Karen should cover. Can you please post answer choices to clear my doubts.

Anyway below is my solution:

Jane covered $$100m-0.25m=99.75m$$ and Karen covered $$100-5=95m$$ (in the same time interval).

Initial distance between them was $$5m$$ and final distance between Jane and Karen was $$0.25m$$. Thus Jane gained $$99.75m-95m=4.75m$$ over Karen in $$99.75m$$, hence Jane is gaining $$1m$$ over Karen in every $$\frac{99.75}{4.75}=21m$$.

Hence, Jane in order to gain remaining $$0.25m$$ over Karen should cover $$21*0.25=5.25m$$.

Bunuel, how would someone go about calculating that 99.75/4.75 = 21 on the test with everything else in 2 min? Is there an easy way to do these decimal divisions?

_________________
VP
Joined: 07 Dec 2014
Posts: 1128
Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was  [#permalink]

### Show Tags

Updated on: 28 Apr 2018, 08:28
Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was beaten by 0.25m. In how many meters more would Jane have overtaken Karen?

A 5m
B. 7m
C. 4.5m
D. 5.25m
E. 6m

let x=meters J would have needed to overtake K
in running 99.75m, J gains 5-.25=4.75m on K
99.75/4.75=.25/x
x=5.25m
D

J

Originally posted by gracie on 14 Feb 2016, 12:39.
Last edited by gracie on 28 Apr 2018, 08:28, edited 1 time in total.
Intern
Joined: 19 Feb 2017
Posts: 44
Re: Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was  [#permalink]

### Show Tags

28 Apr 2018, 07:07
VeritasPrepKarishma wrote:
Since speeds of the two are constant, we can directly use variation here.

Since Jane covers a gap of 4.75m by running 99.75m, she will cover a gap of 0.25 m by running another (99.75) x 0.25/4.75 = 5.25 m.

In races questions, making a diagram can give you a clear picture.
Attachment:
doc1.jpg

Hi Karishma,

Can you please check where is my understanding going wrong. I got 5 as my answer. And here is how I arrived to this number

Let SJ -> speed of jane
SK-> speed of Karen

Now, since the time in which karen covers 95m is equal to time in which jane covers 99.75m,
we get,

95/sk = 99.75/sj -----> I

Also, let x be the distance from the 100m finish line in which jane overtakes karen. So,

(100+x)/sj = (95+x)/sk ------>II

solving I & II, we get,

x = 5, which is the desired answer
Intern
Joined: 29 Aug 2017
Posts: 29
Location: India
GMAT 1: 640 Q49 V27
GPA: 4
Re: Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was  [#permalink]

### Show Tags

28 Jun 2018, 07:29
torontoclub15 wrote:
Bunuel wrote:
neoreaves wrote:
Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was beaten by 0.25m. In how many meters more would Jane have overtaken Karen?

We are asked: In how many meters more would Jane have overtaken Karen? So I think we are asked to calculate the distance Jane should cover to overtake Karen but all solutions above are calculating the distance Karen should cover. Can you please post answer choices to clear my doubts.

Anyway below is my solution:

Jane covered $$100m-0.25m=99.75m$$ and Karen covered $$100-5=95m$$ (in the same time interval).

Initial distance between them was $$5m$$ and final distance between Jane and Karen was $$0.25m$$. Thus Jane gained $$99.75m-95m=4.75m$$ over Karen in $$99.75m$$, hence Jane is gaining $$1m$$ over Karen in every $$\frac{99.75}{4.75}=21m$$.

Hence, Jane in order to gain remaining $$0.25m$$ over Karen should cover $$21*0.25=5.25m$$.

Bunuel, how would someone go about calculating that 99.75/4.75 = 21 on the test with everything else in 2 min? Is there an easy way to do these decimal divisions?

One easy way which i did :
we can calculate 4.75x20=95 easily. Then just need to add 4.75 to get 99.75.
So it is 4.75x21=99.75
Re: Jane gave Karen a 5 m head start in a 100 race and Jane was &nbs [#permalink] 28 Jun 2018, 07:29

Go to page   Previous    1   2   [ 31 posts ]

Display posts from previous: Sort by