Last visit was: 17 Jul 2024, 05:30 It is currently 17 Jul 2024, 05:30
Toolkit
GMAT Club Daily Prep
Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History
Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

# June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25

SORT BY:
Tags:
Show Tags
Hide Tags
Manager
Joined: 10 Feb 2011
Posts: 86
Own Kudos [?]: 1687 [121]
Given Kudos: 10
Manager
Joined: 20 Dec 2010
Posts: 127
Own Kudos [?]: 173 [53]
Given Kudos: 5
Location: Stockholm, Sweden
Concentration: Finance
Q44  V35
Intern
Joined: 29 Dec 2015
Posts: 7
Own Kudos [?]: 12 [9]
Given Kudos: 0
General Discussion
Director
Joined: 14 Jul 2010
Status:No dream is too large, no dreamer is too small
Posts: 959
Own Kudos [?]: 5016 [4]
Given Kudos: 690
Concentration: Accounting
Re: June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25 [#permalink]
3
Kudos
1
Bookmarks
1982 -Friday
1983 -Fd+1=Sat
84+1=Sun
85+1=mon
86+1=tue
87+1=wed
1987 wed+1=Thursday
Retired Moderator
Joined: 20 Dec 2010
Posts: 1108
Own Kudos [?]: 4752 [1]
Given Kudos: 376
Re: June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25 [#permalink]
1
Kudos
June 25, 1987

The following is a formula/mathematical approach to solving this type of question. It is kind of cumbersome; but once acquainted, you can easily solve these types of questions.

year 1600-> 0 odd days
In every 100 years, there are 5 odd days
+300-> 5*3 = 15 odd days = 15%7= 1 odd day

Upto 1900-> 1 odd day

Upto 1986:
86/4 = 21 leap years
86-21=65 ordinary years

Every leap year: 2 odd days,
ordinary year: 1 odd day
So; 21*2+65 = 42+65=107 odd days = 107%7 = 2 odd days

So; from 1600-1986 end = 1+2 = 3 odd days

in 1987(non-leap year)
Jan=31; Feb=28; March=31; April: 30 May:31 June: 25
31+28+31+30+31+25 = 176%7 = 1 odd day

Total: 3+1=4 odd days

odd days-day
0-Sunday
1-Monday
2-Tuesday
3-Wednesday
4-Thursday
5-Friday
6-Saturday

Ans: Thursday

*****************************
June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25, 1987, fall?

june 25,1983: Saturday
june 25,1984: Monday (Leap year: Feb would be 29 days- so days 2+)
june 25,1985: Tuesday
june 25,1986: Wednesday
june 25,1987: Thursday
Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 94371
Own Kudos [?]: 641615 [1]
Given Kudos: 85627
Re: June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25 [#permalink]
1
Bookmarks
banksy wrote:
June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25, 1987, fall? (Note: 1984 was a leap year.)

A. Sunday
B. Monday
C. Tuesday
D. Wednesday
E. Thursday

Similar question to practice: the-19th-of-september-1987-was-a-saturday-if-1988-was-a-126468.html
Intern
Joined: 25 Aug 2017
Posts: 26
Own Kudos [?]: 13 [3]
Given Kudos: 56
Re: June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25 [#permalink]
2
Kudos
1
Bookmarks
I set this up like a remainder problem. There are 5 years between 6/25/1982 and 6/25/1987...

365 * 5 = 1825
Add one day for leap year = 1825+1 = 1826
Divide 1826 days by 7 = 7/18 = 2, 7/42 = 6, 7/6 0 remainder 6 days.

So since the remainder is 6 days, the answer is one day less than Friday, which is Thursday.
Director
Joined: 24 Oct 2016
Posts: 581
Own Kudos [?]: 1366 [5]
Given Kudos: 143
GMAT 1: 670 Q46 V36
GMAT 2: 690 Q47 V38
GMAT 3: 690 Q48 V37
GMAT 4: 710 Q49 V38 (Online)
Re: June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25 [#permalink]
3
Kudos
2
Bookmarks
banksy wrote:
June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25, 1987, fall? (Note: 1984 was a leap year.)

A. Sunday
B. Monday
C. Tuesday
D. Wednesday
E. Thursday

Total years = 5
Total days = 5 *365 + 1 (for leap year) = 1826
1826/7 gives a remainder of 6.

Therefore, Friday + 6 days = Thursday
Target Test Prep Representative
Joined: 14 Oct 2015
Status:Founder & CEO
Affiliations: Target Test Prep
Posts: 19148
Own Kudos [?]: 22654 [2]
Given Kudos: 286
Location: United States (CA)
Re: June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25 [#permalink]
2
Kudos
banksy wrote:
June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25, 1987, fall? (Note: 1984 was a leap year.)

A. Sunday
B. Monday
C. Tuesday
D. Wednesday
E. Thursday

Solution:

Since June 25, 1987, is exactly 5 years after June 25, 1982, including the 1 extra leap day in 1984, we see that 5 x 365 + 1 = 1826 days have elapsed between the two dates. Since 1826/7 = 260 R 6, we see that 260 weeks and 6 days have elapsed between the two dates. Since June 25, 1982, fell on a Friday, then June 25, 1987, would be 6 days after Friday; hence, June 25, 1987, fell on a Thursday.

Manager
Joined: 28 Apr 2021
Posts: 164
Own Kudos [?]: 361 [0]
Given Kudos: 125
Location: India
WE:Engineering (Energy and Utilities)
Re: June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25 [#permalink]
MHIKER wrote:
1982 -Friday
1983 -Fd+1=Sat
84+1=Sun
85+1=mon
86+1=tue
87+1=wed
1987 wed+1=Thursday

Hi buddy
You did a mistake by counting year '87 twice. You should add the extra 1 in '84 for it's a leap year.

Posted from my mobile device
Tutor
Joined: 02 Oct 2015
Posts: 263
Own Kudos [?]: 40 [0]
Given Kudos: 8
Re: June 25, 1982, fell on a Friday. On which day of the week did June 25 [#permalink]