GMAT Question of the Day - Daily to your Mailbox; hard ones only

 It is currently 14 Aug 2018, 14:58

### GMAT Club Daily Prep

#### Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

# M21-31

Author Message
TAGS:

### Hide Tags

Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 47898

### Show Tags

16 Sep 2014, 01:15
1
00:00

Difficulty:

15% (low)

Question Stats:

81% (00:40) correct 19% (00:43) wrong based on 94 sessions

### HideShow timer Statistics

If during the first two hours of its four-hour trip, a car went at a constant speed of 75 kmh, what was the average speed of the car for the entire trip?

(1) During the last two hours of the trip, the car traveled 10 km further than during the first two hours

(2) The average speed of the car during the last two hours of the trip was 80 kmh

_________________
Math Expert
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 47898

### Show Tags

16 Sep 2014, 01:15
Official Solution:

Statement (1) by itself is sufficient. During the first two hours, the car covered $$75*2 = 150$$ km. During the last two hours, it covered $$150 + 10 = 160$$ km. Average speed = $$\frac{150 + 160}{4} = 77.5$$.

Statement (2) by itself is sufficient. During the first two hours, the car covered $$75*2 = 150$$ km. During the last two hours, it covered $$80*2 = 160$$ km. Average speed $$= \frac{150 + 160}{4} = 77.5$$.

_________________
Director
Joined: 08 Jun 2015
Posts: 529
Location: India
GMAT 1: 640 Q48 V29
GMAT 2: 700 Q48 V38

### Show Tags

15 Dec 2017, 09:28
+1 for D. Avg speed is total distance/ total time taken. We need to find the total distance and then the total time which is given to be four hours. Both statement 1 and statement 2 are individually sufficient to find the average speed. Hence option D.
_________________

" The few , the fearless "

Re: M21-31 &nbs [#permalink] 15 Dec 2017, 09:28
Display posts from previous: Sort by

# M21-31

Moderators: chetan2u, Bunuel

# Events & Promotions

 Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.