It is currently 13 Dec 2017, 09:17

Decision(s) Day!:

CHAT Rooms | Ross R1 | Kellogg R1 | Darden R1 | Tepper R1


Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

Events & Promotions

Events & Promotions in June
Open Detailed Calendar

The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a cou

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

6 KUDOS received
Senior Manager
Senior Manager
User avatar
G
Status: You have to have the darkness for the dawn to come
Joined: 09 Nov 2012
Posts: 319

Kudos [?]: 223 [6], given: 159

Daboo: Sonu
GMAT 1: 590 Q49 V20
GMAT 2: 730 Q50 V38
GMAT ToolKit User Reviews Badge
The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a cou [#permalink]

Show Tags

New post 03 Apr 2017, 10:29
6
This post received
KUDOS
4
This post was
BOOKMARKED
Question 1
00:00
A
B
C
D
E

Question Stats:

34% (01:56) correct 66% (01:52) wrong based on 367

HideShow timer Statistics

Question 2
00:00
A
B
C
D
E

Question Stats:

36% (00:47) correct 64% (00:35) wrong based on 347

HideShow timer Statistics

Question 3
00:00
A
B
C
D
E

Question Stats:

60% (00:25) correct 40% (00:28) wrong based on 338

HideShow timer Statistics

Question 4
00:00
A
B
C
D
E

Question Stats:

66% (01:12) correct 34% (01:08) wrong based on 327

HideShow timer Statistics

The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a county and a city in northern California, is rather murky. We can find a geographic feature named “Cape Mendocino” as early as 1587 on the maps of Ortelius. After his return from an expedition in 1602, Father Antonio de la Ascensión wrote, “There may be some curious person who may wish to know why this cape or point of land came to be named ‘Mendocino.” The reason is that when Don Antonio de Mendoza was viceroy of New Spain in 1542, he sent two ships to the Philippines. When they returned, the first land they saw was this Cape Mendocino, to which they gave the name in honor and remembrance of the viceroy.”

This story endured and was repeated in a somewhat garbled fashion more than two centuries later by Duflot de Mofras. While no substantive evidence for the story has ever been found, this account has also never been conclusively disproved. Since the name apparently does not appear on maps until 1587, it is possible (and more plausible) that the cape was named for Lorenzo Suárez de Mendoza, viceroy of New Spain from 1580 to 1583. If one of the two viceroys was thus honored, the place name was created by the relatively rare method of using the adjective form of the personal name, a derivation comparable to that of Smithsonian or Wagnerian. In Argentina, a Mendocino is a person from the city of Mendoza. It is also not impossible that some European cartographer arbitrarily placed the name on the map. “Mendocino” is the oldest name of a cape that has survived the various phases of real and imaginary California geography, with the same spelling and in the same general location.

[Reveal] Spoiler:
E

(1) The passage implies that

(A) Don Antonio de Mendoza and Lorenzo Suárez de Mendoza were both born in Argentina.
(B) Like “Mendocino,” “Smithsonian” and “Wagnerian” are also place names.
(C) In the sixteenth century, place names were always created by returning explorers who wanted to honor their leaders.
(D) Father Antonio de la Ascensión was the first to write an account of how Cape Mendocino got its name
(E) It was less likely in the sixteenth century that a place would be named after a ruler several decades in the past instead of a ruler from the more immediate past.


[Reveal] Spoiler:
C

(2) Which of the following is most likely to come next were the passage to continue?

(A) Duflot de Mofras was a nineteenth-century French diplomat and explorer who spent four years exploring the western coast of North America.
(B) The study of place names is called toponymy, a word derived from the Greek for “place” and “name.”
(C) However, the name was not definitively identified with a cape at latitude 40° 27’ north until Malaspina placed it on his map in 1791.
(D) Simply selecting a name at random to apply to a certain geographic feature was a common practice among European cartographers during the sixteenth century.
(E) Today, the city and county of Mendocino are popular tourist destinations, known for their dramatic sea views and idiosyncratic local culture.


[Reveal] Spoiler:
A

(3) Which of the following best describes the function of the second paragraph?

(A) It provides evidence that demonstrates that an explanation given in the first paragraph may not be the only possible explanation.
(B) It shows how the premises given in the first paragraph lead to a conclusion.
(C) It brings together historical data that suggest a single answer to a question posed in the first paragraph
(D) It debunks the myth established in the first paragraph, replacing it with an accurate representation.
(E) It repeats different versions of the same story told in the first paragraph.


[Reveal] Spoiler:
D

(4) According to the passage, the word “Mendocino”

(A) may have been invented by Ortelius in 1587
(B) came about as a result of a misunderstanding on the part of Duflot de Mofras
(C) was first heard by European explorers in the Philippines
(D) has a grammatical relationship to the names of two viceroys
(E) was first used by cartographers in 1542

[Reveal] Spoiler: Question #1 OA
[Reveal] Spoiler: Question #2 OA
[Reveal] Spoiler: Question #3 OA
[Reveal] Spoiler: Question #4 OA

_________________

You have to have the darkness for the dawn to come.

Give Kudos if you like my post


Last edited by hazelnut on 07 Oct 2017, 22:30, edited 1 time in total.
Edited the question.

Kudos [?]: 223 [6], given: 159

1 KUDOS received
Senior Manager
Senior Manager
User avatar
G
Status: You have to have the darkness for the dawn to come
Joined: 09 Nov 2012
Posts: 319

Kudos [?]: 223 [1], given: 159

Daboo: Sonu
GMAT 1: 590 Q49 V20
GMAT 2: 730 Q50 V38
GMAT ToolKit User Reviews Badge
Re: The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a cou [#permalink]

Show Tags

New post 03 Apr 2017, 10:39
1
This post received
KUDOS
OE Q1
Correct answer: (E)

Keep in mind that this is an Inference problem. Only answer (E) is supported by the passage, which states that it is more plausible that a place name that first appears in 1587 was created in honor of a ruler from 1583 rather than one from 1542. (A) is incorrect because, though “Mendocino” is related to the Argentinean name “Mendoza,” the passage never suggests that the viceroys were born in Argentina. There is no evidence to support answers (B), (C), or (D).
_________________

You have to have the darkness for the dawn to come.

Give Kudos if you like my post

Kudos [?]: 223 [1], given: 159

1 KUDOS received
Senior Manager
Senior Manager
User avatar
G
Status: You have to have the darkness for the dawn to come
Joined: 09 Nov 2012
Posts: 319

Kudos [?]: 223 [1], given: 159

Daboo: Sonu
GMAT 1: 590 Q49 V20
GMAT 2: 730 Q50 V38
GMAT ToolKit User Reviews Badge
Re: The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a cou [#permalink]

Show Tags

New post 03 Apr 2017, 10:39
1
This post received
KUDOS
OE Q2
Correct answer: (C)

Answer (C) offers the most continuity with the close of the second passage, setting up a contrast between the last sentence, which indicates that the name “Mendocino” historically floated among real and imaginary entities, and the next sentence, which nails the name “Mendocino” down to one particular geographical formation. Answers (A), (B), and (D) refer to topics that appear in the passage, but none of them provides a tight transition to the next idea. Answer (E) is out of scope, since the topic of the passage is the history of the name “Mendocino,” not the contemporary tourist industry.
_________________

You have to have the darkness for the dawn to come.

Give Kudos if you like my post

Kudos [?]: 223 [1], given: 159

Senior Manager
Senior Manager
User avatar
G
Status: You have to have the darkness for the dawn to come
Joined: 09 Nov 2012
Posts: 319

Kudos [?]: 223 [0], given: 159

Daboo: Sonu
GMAT 1: 590 Q49 V20
GMAT 2: 730 Q50 V38
GMAT ToolKit User Reviews Badge
Re: The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a cou [#permalink]

Show Tags

New post 03 Apr 2017, 10:40
OE Q3
Correct answer: (A)

This is a Method of Reasoning question. Only answer (A) contains an accurate description of the second paragraph, which contains neither a conclusion, a single answer, nor a debunking. It does offer alternate explanations for the phenomenon of the place name “Mendocino,” but it does not repeat a story found in the first paragraph.
_________________

You have to have the darkness for the dawn to come.

Give Kudos if you like my post

Kudos [?]: 223 [0], given: 159

Senior Manager
Senior Manager
User avatar
G
Status: You have to have the darkness for the dawn to come
Joined: 09 Nov 2012
Posts: 319

Kudos [?]: 223 [0], given: 159

Daboo: Sonu
GMAT 1: 590 Q49 V20
GMAT 2: 730 Q50 V38
GMAT ToolKit User Reviews Badge
Re: The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a cou [#permalink]

Show Tags

New post 03 Apr 2017, 10:40
OE Q4
Correct answer: (D)

Answer (D) is correct because, in the middle of the second paragraph, we learn that “the place name was created by the relatively rare method of using the adjective form of the personal name.” None of the other answer choices is supported by the passage.
_________________

You have to have the darkness for the dawn to come.

Give Kudos if you like my post

Kudos [?]: 223 [0], given: 159

Manager
Manager
avatar
B
Joined: 27 Jun 2015
Posts: 51

Kudos [?]: 9 [0], given: 49

WE: Information Technology (Computer Software)
GMAT ToolKit User
Re: The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a cou [#permalink]

Show Tags

New post 17 May 2017, 22:49
daboo343 wrote:
OE Q1
Correct answer: (E)

Keep in mind that this is an Inference problem. Only answer (E) is supported by the passage, which states that it is more plausible that a place name that first appears in 1587 was created in honor of a ruler from 1583 rather than one from 1542. (A) is incorrect because, though “Mendocino” is related to the Argentinean name “Mendoza,” the passage never suggests that the viceroys were born in Argentina. There is no evidence to support answers (B), (C), or (D).


Thanks for the question. :)
Can you please elaborate how there is no evidence to support (B).
According this: "If one of the two viceroys was thus honored, the place name was created by the relatively rare method of using the adjective form of the personal name, a derivation comparable to that of Smithsonian or Wagnerian." ,
the place name was created by a method, a derivation comparable to ...
so from this cant we infer that Smithsonian and wagnerian are place names? of course its not place names, but the sentence does suggest that.
Could you please suggest where am i going wrong?

Kudos [?]: 9 [0], given: 49

Manager
Manager
User avatar
G
Joined: 31 Jul 2017
Posts: 169

Kudos [?]: 67 [0], given: 74

Location: United States
Concentration: Finance, Economics
GPA: 3.32
Reviews Badge CAT Tests
Re: The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a cou [#permalink]

Show Tags

New post 10 Oct 2017, 05:46
kkrrsshh wrote:
daboo343 wrote:
OE Q1
Correct answer: (E)

Keep in mind that this is an Inference problem. Only answer (E) is supported by the passage, which states that it is more plausible that a place name that first appears in 1587 was created in honor of a ruler from 1583 rather than one from 1542. (A) is incorrect because, though “Mendocino” is related to the Argentinean name “Mendoza,” the passage never suggests that the viceroys were born in Argentina. There is no evidence to support answers (B), (C), or (D).


Thanks for the question. :)
Can you please elaborate how there is no evidence to support (B).
According this: "If one of the two viceroys was thus honored, the place name was created by the relatively rare method of using the adjective form of the personal name, a derivation comparable to that of Smithsonian or Wagnerian." ,
the place name was created by a method, a derivation comparable to ...
so from this cant we infer that Smithsonian and wagnerian are place names? of course its not place names, but the sentence does suggest that.
Could you please suggest where am i going wrong?


Hi kkrrsshh,

The sentence you are referring to states that Wagnerian and Smithsonian are adjectives. The sentence is not saying that they are names of places, but just adjective forms of the names of Smith and Wagner. The sentence is giving an example of the rare modification of the name. If it had said "like Fort Smithsonian", you would know it was referring to a place. But given the circumstances, we cannot infer that the passage was referring to an actual location, so it cannot be correct.

Does this help?
_________________

D-Day: November 18th, 2017

Kudos [?]: 67 [0], given: 74

1 KUDOS received
Senior Manager
Senior Manager
User avatar
G
Joined: 03 Apr 2013
Posts: 291

Kudos [?]: 51 [1], given: 862

GMAT ToolKit User
Re: The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a cou [#permalink]

Show Tags

New post 25 Oct 2017, 05:51
1
This post received
KUDOS
daboo343 wrote:
OE Q2
Correct answer: (C)

Answer (C) offers the most continuity with the close of the second passage, setting up a contrast between the last sentence, which indicates that the name “Mendocino” historically floated among real and imaginary entities, and the next sentence, which nails the name “Mendocino” down to one particular geographical formation. Answers (A), (B), and (D) refer to topics that appear in the passage, but none of them provides a tight transition to the next idea. Answer (E) is out of scope, since the topic of the passage is the history of the name “Mendocino,” not the contemporary tourist industry.

Got only this one wrong. I haven't seen any questions of this type. Are these to be expected?
_________________

Spread some love..Like = +1 Kudos :)

Kudos [?]: 51 [1], given: 862

Director
Director
User avatar
P
Joined: 28 Mar 2017
Posts: 690

Kudos [?]: 166 [0], given: 138

Re: The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a cou [#permalink]

Show Tags

New post 16 Nov 2017, 12:24
Hi daboo343, My doubt is related to question 2: Why the answer can't be D?
My understanding: The passage doesn't negate any thought throughout its contents. However, C negates one such possibility. Option D on the other hand, is in continuity of the Europeans' thoughts mentioned in the second last line.
Also, we can't just include latitudes and longitudes without any further context.

Since the answer is C, I am thinking wrongly. Please help me resolve my doubt.

The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a county and a city in northern California, is rather murky. We can find a geographic feature named “Cape Mendocino” as early as 1587 on the maps of Ortelius. After his return from an expedition in 1602, Father Antonio de la Ascensión wrote, “There may be some curious person who may wish to know why this cape or point of land came to be named ‘Mendocino.” The reason is that when Don Antonio de Mendoza was viceroy of New Spain in 1542, he sent two ships to the Philippines. When they returned, the first land they saw was this Cape Mendocino, to which they gave the name in honor and remembrance of the viceroy.”

This story endured and was repeated in a somewhat garbled fashion more than two centuries later by Duflot de Mofras. While no substantive evidence for the story has ever been found, this account has also never been conclusively disproved. Since the name apparently does not appear on maps until 1587, it is possible (and more plausible) that the cape was named for Lorenzo Suárez de Mendoza, viceroy of New Spain from 1580 to 1583. If one of the two viceroys was thus honored, the place name was created by the relatively rare method of using the adjective form of the personal name, a derivation comparable to that of Smithsonian or Wagnerian. In Argentina, a Mendocino is a person from the city of Mendoza. It is also not impossible that some European cartographer arbitrarily placed the name on the map. “Mendocino” is the oldest name of a cape that has survived the various phases of real and imaginary California geography, with the same spelling and in the same general location.
[Reveal] Spoiler:
C

(2) Which of the following is most likely to come next were the passage to continue?

(A) Duflot de Mofras was a nineteenth-century French diplomat and explorer who spent four years exploring the western coast of North America.
(B) The study of place names is called toponymy, a word derived from the Greek for “place” and “name.”
(C) However, the name was not definitively identified with a cape at latitude 40° 27’ north until Malaspina placed it on his map in 1791.
(D) Simply selecting a name at random to apply to a certain geographic feature was a common practice among European cartographers during the sixteenth century.
(E) Today, the city and county of Mendocino are popular tourist destinations, known for their dramatic sea views and idiosyncratic local culture.


_________________

Kudos if my post helps!

Helpful links:
1. e-GMAT's ALL SC Compilation
2. LSAT RC compilation
3. Actual LSAT CR collection by Broal
4. QOTD RC (Carcass)
5. Challange OG RC

Kudos [?]: 166 [0], given: 138

Re: The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a cou   [#permalink] 16 Nov 2017, 12:24
Display posts from previous: Sort by

The origin of the place name “Mendocino,” which today belongs to a cou

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  


GMAT Club MBA Forum Home| About| Terms and Conditions| GMAT Club Rules| Contact| Sitemap

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne

Kindly note that the GMAT® test is a registered trademark of the Graduate Management Admission Council®, and this site has neither been reviewed nor endorsed by GMAC®.