GMAT Question of the Day: Daily via email | Daily via Instagram New to GMAT Club? Watch this Video

It is currently 27 Jan 2020, 14:27

Close

GMAT Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GMAT score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel

Twelve engineers can complete a task in 7 Hours. Twelve engineers star

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  
Author Message
TAGS:

Hide Tags

Find Similar Topics 
Math Expert
User avatar
V
Joined: 02 Sep 2009
Posts: 60687
Twelve engineers can complete a task in 7 Hours. Twelve engineers star  [#permalink]

Show Tags

New post 06 Nov 2019, 06:53
00:00
A
B
C
D
E

Difficulty:

  65% (hard)

Question Stats:

67% (02:35) correct 33% (02:38) wrong based on 51 sessions

HideShow timer Statistics

Twelve engineers can complete a task in 7 Hours. Twelve engineers started the task at 10 am but starting from 1 pm, one engineer leaves every hour. At what time the task gets completed?

A. 5.30 pm
B. 6.00 pm
C. 6.30 pm
D. 7.00 pm
E. 7.30 pm


Are You Up For the Challenge: 700 Level Questions

_________________
VP
VP
User avatar
V
Joined: 19 Oct 2018
Posts: 1295
Location: India
Premium Member
Re: Twelve engineers can complete a task in 7 Hours. Twelve engineers star  [#permalink]

Show Tags

New post 06 Nov 2019, 07:36
1
Assume 1 engineer can do 1 unit of work per hour

Total amount of work= 12*7=84 units

Work finished until 1PM= 12*3=36
Remaining work= 84-36=48

Amount of work finished from 1 to 6= 11+10+9+8+7=45

Time taken to finish remaining work=\(\frac{(48-45)}{6}\)= \(\frac{1}{2}\) hour

Task gets completed at 6:30 PM

Bunuel wrote:
Twelve engineers can complete a task in 7 Hours. Twelve engineers started the task at 10 am but starting from 1 pm, one engineer leaves every hour. At what time the task gets completed?

A. 5.30 pm
B. 6.00 pm
C. 6.30 pm
D. 7.00 pm
E. 7.30 pm


Are You Up For the Challenge: 700 Level Questions
GMAT Club Legend
GMAT Club Legend
User avatar
V
Joined: 18 Aug 2017
Posts: 5738
Location: India
Concentration: Sustainability, Marketing
GPA: 4
WE: Marketing (Energy and Utilities)
GMAT ToolKit User Premium Member
Re: Twelve engineers can complete a task in 7 Hours. Twelve engineers star  [#permalink]

Show Tags

New post 06 Nov 2019, 09:42
1
total work= 7*12 ; 84 units
for 10 am to 1 pm total work done ; 12*3 ; 36 units
left 84-36 ; 48 units
this 48 unit of work can be completed from 1 pm onwards by 11+10+9+8+7 ; 45 units and 3 units of work can be done in 3/6 ; 1/2 hour
total time of work shall be completed by 6:30 PM
IMO C

Bunuel wrote:
Twelve engineers can complete a task in 7 Hours. Twelve engineers started the task at 10 am but starting from 1 pm, one engineer leaves every hour. At what time the task gets completed?

A. 5.30 pm
B. 6.00 pm
C. 6.30 pm
D. 7.00 pm
E. 7.30 pm


Are You Up For the Challenge: 700 Level Questions
SVP
SVP
User avatar
P
Status: Top MBA Admissions Consultant
Joined: 24 Jul 2011
Posts: 1917
GMAT 1: 780 Q51 V48
GRE 1: Q800 V740
Re: Twelve engineers can complete a task in 7 Hours. Twelve engineers star  [#permalink]

Show Tags

New post 06 Nov 2019, 11:22
Top Contributor
Bunuel wrote:
Twelve engineers can complete a task in 7 Hours. Twelve engineers started the task at 10 am but starting from 1 pm, one engineer leaves every hour. At what time the task gets completed?

A. 5.30 pm
B. 6.00 pm
C. 6.30 pm
D. 7.00 pm
E. 7.30 pm


Are You Up For the Challenge: 700 Level Questions


Let us assume that every engineer does 1 unit of work in 1 hour.

If nobody had left, they would have completed the work at 5 sharp (i.e. in 7 hours from 10am).

Since one engineer leaves every hour, 1+2+3+4 units of work (or 10 units of work) is still left by 5pm. Number of engineers left at 5pm = 7.

In the next hour, they will complete 7 units of these 10 units. At 6pm, 3 units are left, and 6 engineers are left to complete them. They will do so in half an hour.

So the work will be complete at 6:30.

Option (C).
_________________
GyanOne [www.gyanone.com]| Premium MBA and MiM Admissions Consulting

Awesome Work | Honest Advise | Outstanding Results

Reach Out, Lets chat!
Email: info at gyanone dot com | +91 98998 31738 | Skype: gyanone.services
Target Test Prep Representative
User avatar
V
Status: Founder & CEO
Affiliations: Target Test Prep
Joined: 14 Oct 2015
Posts: 9144
Location: United States (CA)
Re: Twelve engineers can complete a task in 7 Hours. Twelve engineers star  [#permalink]

Show Tags

New post 07 Nov 2019, 20:01
Bunuel wrote:
Twelve engineers can complete a task in 7 Hours. Twelve engineers started the task at 10 am but starting from 1 pm, one engineer leaves every hour. At what time the task gets completed?

A. 5.30 pm
B. 6.00 pm
C. 6.30 pm
D. 7.00 pm
E. 7.30 pm


Are You Up For the Challenge: 700 Level Questions



Since the rate for 12 engineers is 1/7, after 3 hours of work (from 10 am to 1 am), 3 x 1/7 = 3/7 of the job had been completed and therefore 4/7 of the job is left to be completed.

Furthermore, the rate of 1 engineer is (1/7)/12 = 1/84, so the rate of 11 engineers is 11/84.

So, by 2 pm, 4/7 - 11/84 = 48/84 - 11/84 = 37/84 of the job is left to be completed.

The rate for 10 engineers is 10/84.

So, by 3 pm, 37/84 - 10/84 = 27/84 of the job is left to be completed.

The rate for 9 engineers is 9/84.

So, by 4 pm, 27/84 - 9/84 = 18/84 of the job is left to be completed

The rate for 8 engineers is 8/84.

So, by 5 pm, 18/84 - 8/84 = 10/84 of the job is left to be completed.

The rate for 7 engineers is 7/84.

So, by 6 pm, 10/84 - 7/84 = 3/84 of the job is left to be completed.

The rate of 6 engineers is 6/84.

So, by 6:30 pm, 3/84 - 1/2 x 6/84 = 0 of the job is left to be completed. That is, the job will be completed by 6:30 pm.

Alternate Solution:

Since it takes 12 engineers 7 hours to do the job, the total job can be accomplished in 84 hours.

From 10 - 1, we have 12 x 3 = 36 hours of work accomplished.

From 1 - 2, we have 11 additional hours, for a total of 36 + 11 = 47 hours.

From 2 - 3, we have 10 additional hours, for a total of 47 + 10 = 57 hours.

From 3 - 4, we have 9 additional hours, for a total of 57 + 9 = 66 hours.

From 4 - 5, we have 8 additional hours, for a total of 66 + 8 = 74 hours.

From 5 - 6, we have 7 additional hours, for a total of 74 + 7 = 81 hours.

Since the entire job requires 84 hours, we need only 3 more hours of work, which can be accomplished by the 6 remaining engineers in half an hour. Thus, the job will be completed at 6:30 pm.

Answer: C
_________________

Scott Woodbury-Stewart

Founder and CEO

Scott@TargetTestPrep.com
TTP - Target Test Prep Logo
181 Reviews

5-star rated online GMAT quant
self study course

See why Target Test Prep is the top rated GMAT quant course on GMAT Club. Read Our Reviews

If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "Kudos" button.

GMAT Club Bot
Re: Twelve engineers can complete a task in 7 Hours. Twelve engineers star   [#permalink] 07 Nov 2019, 20:01
Display posts from previous: Sort by

Twelve engineers can complete a task in 7 Hours. Twelve engineers star

  new topic post reply Question banks Downloads My Bookmarks Reviews Important topics  





Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne